Miejskie ogrodnictwo
czyli
jak uprawiać jedzenie w mieście
Mieszkasz
w mieście, ale marzysz o samodzielnie wyhodowanym pomidorze czy
szpinaku? Nic prostszego!
Witaj w świecie miejskiego ogrodnictwa! Mnóstwo tutaj
doniczek, nasion, pomidorów, truskawek i zarośniętych
balkonów. Jest też trochę ziemi pod paznokciami i zalanych
parapetów, ale wierzymy, że i tak ci się spodoba.
Napisałyśmy
tę książkę, żeby zaprosić cię do zielonego świata w mieście. Do
magicznej krainy ze szczęśliwymi ludźmi, która naprawdę
istnieje. Nie wierzysz? Stwórz nawet najmniejszy
ogródek na parapecie i obserwuj, jak rosną rośliny, a
przekonasz się, ile radości daje uprawianie i zjadanie (!) własnych
warzyw.
Z tej książki dowiesz się:
- od czego w ogóle
zacząć
- ile to kosztuje
- do czego przydadzą ci się
szpatułki laryngologiczne i pudełka po jogurtach
- jak wysoko może wspiąć się
dynia
- czy kalafiory lubią się z
kapustą
- jak zmieniać świat
Dominika
Krzych i Kasia Basiewicz
● ogrodniczki
● miłośniczki miejskiego życia
● wielbicielki małych, ulotnych przyjemności
● kierowniczki codziennych życiowych projektów
Uprawiamy warzywa na podwórku kamienicy w centrum Krakowa,
na Starym Podgórzu. Inspirujemy i pokazujemy, że
bycie miejskim ogrodnikiem nie jest wcale trudne, a w dodatku daje
mnóstwo satysfakcji!
272
strony, Format: 20.5x25.0cm, oprawa miękka