Przygotowanie dobrego biznesplanu ma ogromne znaczenie w wielu sytuacjach, m.in. przy
ubieganiu się o kredyt czy dofinansowanie ze środków unijnych. W książce autor omawia
w sposób kompleksowy wszystkie zagadnienia związane z opracowaniem biznesplanu, tj.
podsumowanie wykonawcze, cele i opis przedsięwzięcia, opis produktu, analizę rynku,
marketing, zarządzanie, analizę szans i zagrożeń, analizę finansową, plan
wykonawczy. Ponadto wskazuje on na najczęściej popełniane błędy przy przygotowywaniu
biznesplanów.
Książka jest przeznaczona dla wykładowców i studentów uczelni ekonomicznych, osób
opracowujących i oceniających biznesplany oraz podejmujących działalność
gospodarczą, a także pracowników banków, fundacji, urzędów pracy i instytucji
zajmujących się wspieraniem przedsiębiorczości.
Spis treści:
Wstęp
Rozdział 1. Podstawowe pojęcia
1.1. Hierarchia celów i zadań
1.2. Cele i funkcje planowania
1.3. Wymagania wobec planujących
1.4. Forma biznesplanu
1.5. Szczegółowość planu i informacje poufne
1.6. Uproszczony biznesplan
1.7. Struktura rozwiniętego biznesplanu
Rozdział 2. Podsumowanie wykonawcze w biznesplanie
2.1. Cele podsumowania wykonawczego
2.2. Treść podsumowania wykonawczego
Tablica podsumowująca
Rozdział 3. Cele i opis przedsięwzięcia
3.1. Dobór treści
3.2. Dotychczasowe osiągnięcia firmy i cele przedsięwzięcia
3.3. Nowe przedsięwzięcie
3.4. Wybór nazwy
3.5. Cele przedsięwzięcia
3.6. Wybór formy prawnej
3.7. Lokalizacja firmy
3.8. Twórcy przedsięwzięcia
3.9. Formalne procedury uruchamiania przedsięwzięcia
3.10. Zasoby
Tablica podsumowująca
Pomocna literatura
Rozdział 4. Opis produktu
4.1. Dobór treści
4.2. Cechy oferowanego produktu
4.3. Sposób wytwarzania
4.4. Źródła pozyskiwania surowców i warunki współpracy z dostawcami
4.5. Cechy wyposażenia i źródła jego zakupu
4.6. Wykorzystanie mocy produkcyjnych
4.7. Aspekty prawne
Tablica podsumowująca
Pomocna literatura
Rozdział 5. Analiza rynku
5.1. Dobór treści
5.2. Identyfikacja rynku docelowego
5.2.1. Cechy rynku
5.2.2. Kryteria podziału rynku
5.3. Cechy rynku docelowego
5.3.1. Charakterystyka wybranego segmentu
5.3.2. Cechy nabywców
5.3.3. Analiza konkurencji
5.4. Potencjalny popyt
5.5. Szacowanie sprzedaży
5.5.1. Wolny udział w rynku
5.5.2. Oszacowanie oparte na dotychczasowych doświadczeniach i trendach rynkowych
5.5.3. Oszacowanie sprzedaży oparte na analizie obrotów konkurencji
5.5.4. Oszacowanie sprzedaży oparte na istniejących zamówieniach
5.5.5. Czynniki wpływające na sprzedaż
Tablica podsumowująca
Pomocna literatura
Rozdział 6. Marketing
6.1. Dobór treści
6.2. Cele marketingowe
6.3. Produkt
6.4. Cena
6.5. Dystrybucja
6.6. Promocja
6.6.1. Instrumenty promocji
6.6.2. Uwarunkowania skuteczności promotion-mix przyjętego w biznesplanie
6.7. Koszty działań promocyjnych
Tablica podsumowująca
Pomocna literatura
Rozdział 7. Zarządzanie
7.1. Dobór treści
7.2. Zasoby ludzkie
7.3. Motywowanie i struktura
Tablica podsumowująca
Pomocna literatura
Rozdział 8. Analiza szans i zagrożeń
Tablica podsumowująca
Pomocna literatura
Rozdział 9. Analiza finansowa
9.1. Dobór treści
9.2. Podstawowe założenia
9.3. Bilans
9.4. Rachunek zysków i strat
9.5. Rachunek przepływów pieniężnych
9.6. Próg rentowności
9.7. Analiza wskaźnikowa
9.7.1. Wskaźniki płynności finansowej
9.7.2. Wskaźniki zadłużenia
9.7.3. Wskaźniki sprawności
9.7.4. Wskaźniki rentowności
9.8. Analiza opłacalności inwestycji
9.9. Budżetowanie inwestycji
Tablica podsumowująca
Pomocna literatura
Rozdział 10. Plan wykonawczy
10.1. Dobór treści
10.2. Enumeracja celów i zadań
10.3. Określenie kolejności i czasu działań
10.3.1. Harmonogramy
10.3.2. Diagramy sieciowe
10.4. Przydział zadań wykonawcom
10.5. Oszacowanie kosztów działań
Tablica podsumowująca
Pomocna literatura
Załączniki do biznesplanu
Tablica podsumowująca
Błędy w biznesplanach
Bibliografia
232 strony, B5, miękka oprawa