Podręcznik zawiera całokształt podstawowej wiedzy o
agroturystyce.
Uwzględniono w niej aktualny dorobek rodzimych Autorów publikacji
traktujących o turystyce wiejskiej i realiach działalności w agrobiznesie,
agroturystyce i marketingu w tej sferze działalności. Struktura książki odpowiada
programowi studiów na kierunku Turystyka i rekreacja. Publikacja zawiera również
powiązania wielokierunkowej działalności gospodarstwa z wszystkimi elementami rynkowymi
jego otoczenia, jako głównymi determinantami skutecznego zarządzania przedsiębiorstwem
agroturystycznym.
Autor omawia m.in. takie zagadnienia, jak:
• istota i zadania agroturystyki i agrobiznesu,
• sfery działalności agrobiznesu,
• organizacja i obsługa ruchu turystycznego na wsi,
• społeczny i ekonomiczny wymiar działalności
turystycznej,
• instytucjonalne czynniki rozwoju,
• marketing i rynek,
• rozwój agroturystyki w Polsce.
Publikacja jest podręcznikiem akademickim kierowanym do studentów,
doktorantów, pracowników naukowych i słuchaczy studiów podyplomowych na kierunku
Turystyka i rekreacja oraz kierunkach ekonomicznych i zarządzania. Będzie też pomocną
lekturą dla praktyków – właścicieli gospodarstw agroturystycznych oraz
przedstawicieli samorządu terytorialnego odpowiedzialnego za strategie rozwoju
regionalnego na terenach wiejskich.
Spis treści:
Wstęp
Rozdział 1. Istota i zadania agroturystyki
1.1. Zakres działalności agroteurystycznej
1.2. Podstawy prawne działalności agroturystycznej
1.3. Istota agroturystyki
1.4. Funkcje agroturystyki
Rozdział 2. Istota i otoczenie agrobiznesu
2.1. Rozwój i sfery agrobiznesu
2.2. Otoczenie instytucjonalne agrobiznesu
Rozdział 3. Sfery działalności agrobiznesu
3.1. Identyfikacja agregatów agrobiznesu
3.2. Struktura agrarna
3.3. Kierunki działalności rolniczej
3.4. Produkcja roślinna
3.5. Produkcja zwierzęca
3.6. Turystyka wiejska sferą agrobiznesu
Rozdział 4. Organizacja i obsługa ruchu turystycznego na wsi
4.1. Regiony turystyczne w kraju
4.2. Typy gospodarstw
4.3. Typy usług świadczonych przez gospodarstwa agroturystyczne
4.4. Agrogospodarstwo jako przedsiębiorstwo rodzinne
Rozdział 5. Wymiar społeczny i ekonomiczny działalności agroturystycznej
5.1. Rozwój obszarów wiejskich - rola i znaczenie turystyki
5.2. Uwarunkowania rozwoju agroturystyki w Polsce
5.3. Zalety wypoczynku na wsi
5.4. Cele społeczno-ekonomiczne agroturystyki
5.5. Cele społeczno-kulturalne agroturystyki
5.6. Wpływ agroturystyki na walory ekologiczne obszarów wiejskich
Rozdział 6. Instytucjonalne czynniki rozwoju
6.1. Wpływ administracji samorządowej na rozwój obszarów wiejskich
6.2. Wpływ i rola ośrodków doradztwa rolniczego oraz izb rolniczych na rozwój
agroturystyki
6.3. Agroturystyka - szansę i zagrożenia
Rozdział 7. Determinanty rozwoju rynku usług turystycznych
7.1. Wzrost gospodarczy
7.2. Zatrudnienie
7.3. Rozwój infrastruktury
7.4. Eksport
7.5. Konkurencja
Rozdział 8. Marketing w działalności agroturystycznej
8.1. Marketing-mix i agroturystyka
8.2. Usługa i produkt agroturystyczny
8.3. Cena usług i produktów agroturystycznych
8.4. Promocja usług i produktów agroturystycznych
8.5. Dystrybucja usług i produktów agroturystycznych
8.6. Analiza SWOT gospodarstwa agroturystycznego
Rozdział 9. Anatomia rozwoju agroturystyki w Polsce
9.1. Rys historyczny
9.2. Cechy polskiej agroturystyki
9.3. Bariery i szansę rozwoju agroturystyki
9.4. Problemy upowszechniania agroturystyki
Zakończenie
Bibliografia
Słowniczek
Indeks rzeczowy
164 strony, oprawa miękka