Książka
jest poświęcona bardzo szeroko i nowatorsko ujętej problematyce zarządzania jakością
łącznie z zarządzaniem środowiskowym i bezpieczeństwem pracy.
Przedstawiono
w niej zagadnienia ogólne stymulujące wdrażanie i stosowanie systemów jakości,
problemy i sposoby zapewnienia jakości funkcjonowania w organizacjach, sposoby adaptacji
wymagań normatywnych do procesów zarządzania organizacjami, ważniejsze problemy
związane z zapewnieniem jakości wyrobów oraz zagadnienia rozbudowy i doskonalenia
systemów standaryzowanych w systemy typu TQM. Zaprezentowano i omówiono wymagania normy
ISO 9001:2000, norm przewidywanych do włączenia do tej normy w trakcie jej nowelizacji,
a także innych, które mają wpływ na jakość organizacji.
Szczególny nacisk
położono na sprawy normalizacji, omówienie standardów regulujących zarządzanie
jakością, środowiskiem oraz bezpieczeństwem pracy, a także charakterystykę metod
oceny jakości i zgodności wyrobów.
Książka jest
przeznaczona dla pracowników przedsiębiorstw wdrażających systemy zgodne z ISO
9001:2000 oraz doskonalących systemy wdrożone wcześniej. Będzie także bardzo
przydatna dla studentów kierunków: organizacja i zarządzanie, inżynieria produkcji,
zarządzanie i marketing oraz pokrewnych wyższych uczelni technicznych.
Spis treści:
Wprowadzenie
Słownik ważniejszych pojęć
Wykaz skrótów
1. Rozwój działań
na rzecz jakości
1.1. Historia rozwoju pojęć i
działań z zakresu jakości
1.2. Twórcy nowoczesnego
zarządzania jakością
1.3. Znaczenie jakości w
działalności gospodarczej
1.4. Projektowanie strategii
jakości organizacji
1.5. Pomiary i mierniki jakości
Literatura
2.
Normalizacja w
działaniach projakościowych
2.1. Podstawy i zasady działań
normalizacyjnych
2.2. Normalizacja międzynarodowa i
europejska
2.3. Normalizacja krajowa – zasady
ustanawiania norm
2.4. Normalizacja zakładowa i jej
miejsce w systemie zarządzania
2.5. Działania normalizacyjne na
rzecz jakości
2.6. Techniczne, ekonomiczne i
społeczne problemy normalizacji
Literatura
3.
Znaczenie
klienta w systemach jakości
3.1. Zagadnienia ogólne dotyczące
klientów
3.2. Badania wymagań klientów
zewnętrznych
3.3. Motywowanie projakościowe
klientów wewnętrznych
3.4. Oddziaływanie otoczenia i
klientów – odbiorców odpadów
3.5. Badanie satysfakcji klientów
zewnętrznych
3.6. Zarządzanie jakością
obsługi klienta
Literatura
4.
Problemy
jakości w cyklu życia wyrobu
4.1. Etap procesów projektowania i
rozwoju
4.2. Etap procesów zaopatrzeniowych
4.3. Etap procesów wytwarzania
4.4. Etap procesów kontroli i
badań końcowych
4.5. Etap procesów eksploatacji
Literatura
5.
Podejście
procesowe w zarządzaniu jakością
5.1. Procesy i ich znaczenie w
działalności organizacji
5.2. Identyfikacja procesów i ich
modelowanie graficzne
5.3. Procesowy system zarządzania
5.4. Dokumentowanie i auditowanie
procesów
5.5. Reinżynieria procesów
Literatura
6.
Ogólne zasady
sterowania i zarządzania jakością
6.1. Problemy i ich rozwiązywanie
6.2. Osiem zasad zarządzania
jakością
6.3. Sterowanie jakością i
procesami za pomocą działań korygujących i zapobiegawczych
6.4. Działania
inwestycyjno-innowacyjne
6.5. Planowanie w systemach
zarządzania jakością
Literatura
7.
Wybrane techniki
sterowania jakością
7.1. Przyczyny i skutki zmienności
w procesach
7.2. Podstawowe narzędzia
sterowania jakością
7.3. Badanie zdatności maszyn i
procesów
7.4. Koszty jakości w systemach
zarządzania jakością
7.5. Znaczenie i metodologia prac
zespołowych
Literatura
8.
Zarządzanie
jakością wg normy PN-EN ISO 9001:2001
8.1. Koncepcja zarządzania i rola
kierownictwa
8.2. Zarządzanie zasobami
8.3. Realizacja wyrobu
8.4. Pomiary, analiza i doskonalenie
8.5. Projektowanie i wdrażanie
systemu zarządzania jakością zgodnego z PN-EN ISO 9001:2001
8.6. Akredytacja i certyfikacja w
SZJ
Literatura
9.
Standardy
rozszerzające wymagania ISO 9001
9.1. System zarządzania jakością
w przemyśle motoryzacyjnym
9.2. System zarządzania jakością
w przemyśle lotniczym
9.3. System zarządzania jakością
w przemyśle wyrobów medycznych oraz sektora służby
zdrowia
9.4. Systemy zarządzania jakością
w innych sektorach przemysłu
Literatura
10.
Metody oceny jakości i
zgodności wyrobów
10.1. Ocena jakości wyrobu
10.2. Metody określania wskaźników jakości
10.3. Prawa konsumentów i ich gwarantowanie
przez dostawców
10.4. System oceny zgodności wyrobów
10.5. Certyfikacja wyrobów
Literatura
11.
Zarządzanie środowiskowe
11.1. Prawodawstwo ekologiczne i ochrona
środowiska
11.2. Odpady i czystsza produkcja
11.3. System zarządzania środowiskowego zgodny
z normą ISO 14001
11.4. Wdrażanie i certyfikacja SZŚ zgodnych z
ISO 14001
11.5. System ekozarządzania i auditowania
(EMAS)
Literatura
12.
Zarządzanie bezpieczeństwem i
higieną pracy
12.1. Podstawy prawne zarządzania BHP
12.2. System zarządzania bezpieczeństwem i
higieną pracy (SZB)
12.3. Identyfikacja zagrożeń i ocena ryzyka
zawodowego
12.4. Przedsięwzięcia zmniejszające ryzyko
zawodowe
12.5. Kompleksowe podejście do spełniania
wymagań klienta wewnętrznego
Literatura
13.
Zintegrowane systemy
zarządzania (ZSZ)
13.1. Pojęcia, podstawy i zasady integracji
systemów zarządzania
13.2. Projektowanie zintegrowanych systemów
zarządzania
13.3. Wdrażanie i certyfikacja ZSZ
13.4. Korzyści, skuteczność i perspektywy
rozwoju ZSZ
Literatura
14.
Kompleksowe zarządzanie
jakością (TQM)
14.1. Norma PN-EN ISO 9004:2001 jako
rozszerzenie PN-EN ISO 9001:2001
14.2. Doskonalenie systemów jakości przez
samoocenę
14.3. Istota i zasady kompleksowego zarządzania
jakością
14.4. Narzędzia i systemy wspomagające TQM
14.5. Organizacja i wdrażanie TQM
Literatura
15.
Możliwości dalszego
doskonalenia systemów zarządzania
15.1. Wiedza jako źródło inspiracji
15.2. Technologia jako baza rozwoju
15.3. Kultura jako infrastruktura doskonalenia
15.4. Strategia – kreowanie przyszłej
doskonałości
Literatura
516 stron, B5