Podstawowym warunkiem wdrożenia skutecznego systemu HACCP jest wcześniejsze
wprowadzenie i stosowanie zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP i Dobrej Praktyki
Higienicznej GHP, jako warunku wstępnego wszystkich systemów zapewnienia jakości
żywności.
Księga GMP/GHP stanowi przewodnik po zasadach dobrych praktyk produkcyjnych i dobrych
praktyk higienicznych, porządkuje dokumentację systemową powstałą podczas wdrażania
systemu.
Prezentowana publikacja jest wzorcową Księgą GMP/GHP z dokumentacją,
ze szczegółowym instruktażem prowadzenia i dokumentowania zasad systemu na przykładzie
małego przedsiębiorstwa produkcyjnego.
Księga obejmuje dokumentację działań od przyjęcia surowca i jego
magazynowania, poprzez wszystkie etapy obróbki, aż do magazynowania i transportu wyrobu
gotowego.
Całość na podstawie własnych bogatych doświadczeń zawodowych przygotował
specjalista, auditor systemu HACCP, w celu ułatwienia przedsiębiorcom samodzielnego
opracowania, wdrożenia i kontrolowania zasad GMP/GHP w zakładzie.
Wstęp
Wiadomości ogólne
- Zakładowy Kodeks GMP/GHP
- Dokumenty związane z Księgą GMP/GHP
- Załączniki
- Wzór wypełnienia formularza Rejestru czynności higieniczno-sanitarnych
- Wzór wypełnienia formularza Karty maszyny
- Wzór wypełnienia formularza Rejestru sprzętu kontrolno-pomiarowego
- Wzór prawidłowego oznakowania worków z wyrobem gotowym
- Wzór wypełnienia formularza Karty technologicznej
- Wzór wypełnienia formularza Karty bieżącej kontroli dostaw
- Wzór wypełnienia formularza Protokołu kontroli okresowej dostawcy
- Wzór wypełnienia formularza Karty surowca
- Wzór wypełnienia formularza Rejestru magazynowego dla magazynu surowca
- Wzór wypełnienia formularza Rejestru warunków magazynowania
- Wzór wypełnienia formularza Rejestru wydanych środków
higieniczno-sanitarnych
- Wzór wypełnienia formularza Rejestru odpadów niebezpiecznych
- Wzór wypełnienia formularza Rejestru gości
- Wzór wypełnienia formularza Książki kontroli sanitarnej środka transportu
119 stron, A4, oprawa miękka