Procedury i instrukcje zakładowego systemu HACCP z formularzami do zapisów
Zgodnie z rozporządzeniem nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych
oraz ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. Nr 171, poz. 1225).
Funkcjonowanie systemu powinno być dokumentowane.
Opracowanie przygotowane przez doświadczonego technologa,
przewodniczącego zespołu HACCP w zakładzie branży spożywczej, obejmuje wzorcowe
procedury i instrukcje wraz z formularzami służącymi do dokonywania zapisów, niezbędne
przy opracowywaniu zakładowego systemu HACCP.
Nadzorowanie stanu sanitarnego
Budynki i pomieszczenia
Instrukcja dopuszczenia do pracy pracownika zatrudnionego bezpośrednio w produkcji
Instrukcja pracy na stanowisku pracownika produkcji
Instrukcja pracy na stanowisku pracownika odbioru surowca
Instrukcja pracy na stanowisku operatora pakowaczki
Instrukcja wprowadzania gości i osób wizytujących zakład
Procedura
Kontrola i badanie procesu i wyrobu
Nadzorowanie dodatków i opakowań do produkcji
Przechowywanie i dostarczanie wyrobów gotowych
Nadzorowanie dokumentów dotyczących wyrobu
Postępowanie z wyrobem niezgodnym w procesie produkcyjnym
Postępowanie reklamacyjne
Mycie i dezynfekcja
Instrukcja postępowania ze środkami myjącymi i dezynfekującymi
Instrukcja mycia i dezynfekcji grupy sprzętu czystego
Instrukcja mycia i dezynfekcji grupy sprzętu brudnego
Instrukcja postępowania w czasie usuwania awarii
Instrukcja mycia mechanicznego w obiegu zamkniętym
Instrukcja mycia w systemie CIP
Instrukcja mycia ręcznego
Instrukcja badania czystości linii technologicznych
Deratyzacja i dezynsekcja
Instrukcja nadzorowania śmieci, odpadów i ścieków
Instrukcja nadzorowania szkodników
Nadzorowanie maszyn i urządzeń do produkcji
Nadzorowanie wyposażenia do kontroli i badań
Nadzorowanie sprzętu do kontroli i badań na produkcji
Nadzorowanie podłoży i odczynników chemicznych
Nadzorowanie czynników energetycznych
Nadzorowanie środków transportu
Badanie wody
Nadzorowanie wody
Instrukcja postępowania w przypadku wyników badania wody niezgodnych z wymaganiami
Odbiór surowca do produkcji
Audyt systemu HACCP
Nadzorowanie przepisów
Działania korygujące i zapobiegawcze
196 stron, A4, oprawa miękka