W opracowaniu przedstawiono najważniejsze informacje z zakresu systemów
jakości dotyczących bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, tj. GMP/GHP i HACCP,
przeznaczone przede wszystkim dla małych hurtowni i sklepów mięsnych. Intencją autorki
było zaprezentowanie w możliwie przystępny sposób zagadnień związanych z
zapewnieniem bezpieczeństwa zdrowotnego oferowanych produktów mięsnych.
Książka stanowi doskonałą pomoc w samodzielnym wprowadzaniu tych systemów
w codziennej praktyce hurtowni i sklepów.
Czytelnik znajdzie tu opis systemów, zasady sprawowania wewnętrznej kontroli
jakości zdrowotnej z wykorzystaniem GMP/GHP i HACCP oraz przykłady dokumentacji HACCP z
instrukcjami i formularzami do wypełniania.
Dr Halina Witkowska - adiunkt w Instytucie Przemysłu Mięsnego i
Tłuszczowego.
Spis treści:
- Przygotowanie do wdrażania GMP/GHP i HACCP
- Wprowadzenie
- Przepisy prawne dotyczące bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
- Czego dotyczą GMP i HACCP
- Składowe GMP
- Co oznacza GMP/GHP w obrocie żywnością
- System HACCP
- Zagrożenia zdrowotne w obrocie żywnością
- Najważniejsze wymagania techniczne GMP, zwłaszcza dla hurtowni
- Wymagania higieniczne dla pracowników hurtowni/sklepów
- Zasady sprawowania nadzoru nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności
- Wewnętrzna kontrola jakości zdrowotnej – ogólne zagadnienia
- Wewnętrzna kontrola w zakresie przechowywania żywności
- Wewnętrzna kontrola w zakresie wprowadzania do obrotu
- Wewnętrzna kontrola w zakresie przestrzegania zasad higieny
- Zewnętrzna kontrola, czyli urzędowa
- Wdrażanie GMP/GHP i HACCP w hurtowni mięsa i produktów mięsnych
- Jak należy sprawować wewnętrzną kontrolę w hurtowni/sklepie
- Schemat czynności w hurtowni
- Co należy wziąć pod uwagę na poszczególnych etapach
- Analiza zagrożeń
- Krytyczne Punkty Kontroli (CCP)
- Wdrażanie systemów GMP/GHP i HACCP w sklepach
- Jakie są główne źródła zagrożeń w sklepie
- Schemat czynności w sklepie
- Co należy wziąć pod uwagę na poszczególnych etapach
- Analiza zagrożeń
- Krytyczne Punkty Kontroli (CCP)
- Jak pisać instrukcje
- Definicje
- Literatura
- Przykład dokumentacji HACCP dla hurtowni/sklepu mięsnego z instrukcjami i
formularzami
- Wstęp
- Lista produktów
- Opis wybranych produktów
- Analiza zagrożeń
- Produkty wymagające chłodniczego przechowywania
- Inne produkty spożywcze, sprzedawane w sklepach mięsnych, opakowane i nieopakowane,
niewymagające chłodniczego przechowywania
- Kontrola CCP w hurtowni i sklepie mięsnym
- Przykłady instrukcji i formularzy
70 stron, A4, oprawa miękka