wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 96.00 91,20   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

GMP GHP I HACCP W HURTOWNIACH I SKLEPACH MIĘSNYCH PORADY PRAKTYCZNE


WITKOWSKA H.

wydawnictwo: ODDK, 2004, wydanie I

cena netto: 96.00 Twoja cena  91,20 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

W opracowaniu przedstawiono najważniejsze informacje z zakresu systemów jakości dotyczących bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, tj. GMP/GHP i HACCP, przeznaczone przede wszystkim dla małych hurtowni i sklepów mięsnych. Intencją autorki było zaprezentowanie w możliwie przystępny sposób zagadnień związanych z zapewnieniem bezpieczeństwa zdrowotnego oferowanych produktów mięsnych.

Książka stanowi doskonałą pomoc w samodzielnym wprowadzaniu tych systemów w codziennej praktyce hurtowni i sklepów.

Czytelnik znajdzie tu opis systemów, zasady sprawowania wewnętrznej kontroli jakości zdrowotnej z wykorzystaniem GMP/GHP i HACCP oraz przykłady dokumentacji HACCP z instrukcjami i formularzami do wypełniania.


Dr Halina Witkowska - adiunkt w Instytucie Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego.


Spis treści:

 

  1. Przygotowanie do wdrażania GMP/GHP i HACCP
    1. Wprowadzenie
    2. Przepisy prawne dotyczące bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
    3. Czego dotyczą GMP i HACCP
      1. Składowe GMP
      2. Co oznacza GMP/GHP w obrocie żywnością
      3. System HACCP
    4. Zagrożenia zdrowotne w obrocie żywnością
    5. Najważniejsze wymagania techniczne GMP, zwłaszcza dla hurtowni
    6. Wymagania higieniczne dla pracowników hurtowni/sklepów
    7. Zasady sprawowania nadzoru nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności
      1. Wewnętrzna kontrola jakości zdrowotnej – ogólne zagadnienia
      2. Wewnętrzna kontrola w zakresie przechowywania żywności
      3. Wewnętrzna kontrola w zakresie wprowadzania do obrotu
      4. Wewnętrzna kontrola w zakresie przestrzegania zasad higieny
      5. Zewnętrzna kontrola, czyli urzędowa
    8. Wdrażanie GMP/GHP i HACCP w hurtowni mięsa i produktów mięsnych
      1. Jak należy sprawować wewnętrzną kontrolę w hurtowni/sklepie
      2. Schemat czynności w hurtowni
      3. Co należy wziąć pod uwagę na poszczególnych etapach
      4. Analiza zagrożeń
      5. Krytyczne Punkty Kontroli (CCP)
    9. Wdrażanie systemów GMP/GHP i HACCP w sklepach
      1. Jakie są główne źródła zagrożeń w sklepie
      2. Schemat czynności w sklepie
      3. Co należy wziąć pod uwagę na poszczególnych etapach
      4. Analiza zagrożeń
      5. Krytyczne Punkty Kontroli (CCP)
    10. Jak pisać instrukcje
    11. Definicje
    12. Literatura
  2. Przykład dokumentacji HACCP dla hurtowni/sklepu mięsnego z instrukcjami i formularzami
    1. Wstęp
    2. Lista produktów
    3. Opis wybranych produktów
    4. Analiza zagrożeń
      1. Produkty wymagające chłodniczego przechowywania
      2. Inne produkty spożywcze, sprzedawane w sklepach mięsnych, opakowane i nieopakowane, niewymagające chłodniczego przechowywania
    5. Kontrola CCP w hurtowni i sklepie mięsnym
    6. Przykłady instrukcji i formularzy

70 stron, A4, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022