wprowad¼ w³asne kryteria wyszukiwania ksi±¿ek: (jak szukaæ?)
Twój koszyk:   0 z³   zamówienie wysy³kowe >>>
Strona g³ówna > opis ksi±¿ki
English version
Ksi±¿ki:

polskie
podzia³ tematyczny
 
anglojêzyczne
podzia³ tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowo¶ciach z wybranego tematu
 
Informacje:

o ksiêgarni

koszty wysy³ki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytu³u?
Pomo¿emy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


mo¿esz te¿ zadzwoniæ
+48 512 994 090

O SZTUCE KULINARNEJ (KSI¡G DZIESIÊÆ)


APICJUSZ

wydawnictwo: WYD UMK, 2012, wydanie I

cena netto: 25.70 Twoja cena  24,42 z³ + 5% vat - dodaj do koszyka

O sztuce kulinarnej

(Ksi±g dziesiêæ)


Tekst, przek³ad i komentarz Ireneusz Miko³ajczyk i S³awomir Wyszomirski

Szczê¶liwie zachowane do naszych czasów dzie³ko pod tytu³em "De re coquinaria", którego autorstwo przypisuje siê Apicjuszowi, pod wieloma wzglêdami jest utworem niezwyk³ym i cennym dla wspó³czesnego badacza staro¿ytnej sztuki kulinarnej. Ju¿ sam fakt, i¿ jest ono jedyn± ksi±¿k± kucharsk± spo¶ród wielu, jakie znane by³y ¶wiatu antycznemu w krêgu kultury ¶ródziemnomorskiej, czyni je bezcennym zabytkiem pi¶miennictwa rzymskiego.

Fragment wstêpu


Wstêp / 3
Bibliografia / 18

Apicjusz, O sztuce kulinarnej

ks. I Zapobiegliwy kucharz / 28
ks. II O potrawach z siekanego miêsa / 48
ks. III O potrawach z warzyw / 60
ks. IV O potrawach ró¿nych / 82
ks. V O potrawach z warzyw str±czkowych / 118
ks. VI O potrawach z drobiu / 138
ks. VII O potrawach wykwintnych / 160
ks. VIII O potrawach z czworonogów / 192
ks. IX O potrawach z fauny morskiej / 230
ks. X O sosach do ryb 244

Identyfikacja ro¶lin i przypraw pochodzenia ro¶linnego u Apicjusza / 295
Wykaz miar rzymskich / 310


314 stron, Format: 148 x 210 mm, oprawa miêkka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy poczt± e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytu³ polskojêzyczny lub anglojêzyczny jest aktualnie na pó³ce ksiêgarni.

 
Wszelkie prawa zastrze¿one PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022