|

O SZTUCE KULINARNEJ (KSIĄG DZIESIĘĆ)
APICJUSZ wydawnictwo: WYD UMK, 2012, wydanie I cena netto: 25.70 Twoja cena 24,42 zł + 5% vat - dodaj do koszyka O sztuce kulinarnej
(Ksiąg dziesięć)
Tekst, przekład i komentarz Ireneusz Mikołajczyk i Sławomir Wyszomirski
Szczęśliwie zachowane do naszych czasów dziełko pod tytułem "De re
coquinaria", którego autorstwo przypisuje się Apicjuszowi, pod wieloma względami
jest utworem niezwykłym i cennym dla współczesnego badacza starożytnej sztuki
kulinarnej. Już sam fakt, iż jest ono jedyną książką kucharską spośród wielu,
jakie znane były światu antycznemu w kręgu kultury śródziemnomorskiej, czyni je
bezcennym zabytkiem piśmiennictwa rzymskiego.
Fragment wstępu
Wstęp / 3
Bibliografia / 18
Apicjusz, O sztuce kulinarnej
ks. I Zapobiegliwy kucharz / 28
ks. II O potrawach z siekanego mięsa / 48
ks. III O potrawach z warzyw / 60
ks. IV O potrawach różnych / 82
ks. V O potrawach z warzyw strączkowych / 118
ks. VI O potrawach z drobiu / 138
ks. VII O potrawach wykwintnych / 160
ks. VIII O potrawach z czworonogów / 192
ks. IX O potrawach z fauny morskiej / 230
ks. X O sosach do ryb 244
Identyfikacja roślin i przypraw pochodzenia roślinnego u Apicjusza / 295
Wykaz miar rzymskich / 310
314 stron, Format: 148 x 210 mm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|