wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 25.70 24,42   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

O SZTUCE KULINARNEJ (KSIĄG DZIESIĘĆ)


APICJUSZ

wydawnictwo: WYD UMK, 2012, wydanie I

cena netto: 25.70 Twoja cena  24,42 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

O sztuce kulinarnej

(Ksiąg dziesięć)


Tekst, przekład i komentarz Ireneusz Mikołajczyk i Sławomir Wyszomirski

Szczęśliwie zachowane do naszych czasów dziełko pod tytułem "De re coquinaria", którego autorstwo przypisuje się Apicjuszowi, pod wieloma względami jest utworem niezwykłym i cennym dla współczesnego badacza starożytnej sztuki kulinarnej. Już sam fakt, iż jest ono jedyną książką kucharską spośród wielu, jakie znane były światu antycznemu w kręgu kultury śródziemnomorskiej, czyni je bezcennym zabytkiem piśmiennictwa rzymskiego.

Fragment wstępu


Wstęp / 3
Bibliografia / 18

Apicjusz, O sztuce kulinarnej

ks. I Zapobiegliwy kucharz / 28
ks. II O potrawach z siekanego mięsa / 48
ks. III O potrawach z warzyw / 60
ks. IV O potrawach różnych / 82
ks. V O potrawach z warzyw strączkowych / 118
ks. VI O potrawach z drobiu / 138
ks. VII O potrawach wykwintnych / 160
ks. VIII O potrawach z czworonogów / 192
ks. IX O potrawach z fauny morskiej / 230
ks. X O sosach do ryb 244

Identyfikacja roślin i przypraw pochodzenia roślinnego u Apicjusza / 295
Wykaz miar rzymskich / 310


314 stron, Format: 148 x 210 mm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022