Autorka przedstawiła:
- istotę i stan rolnictwa ekologicznego
- różnice między rolnictwem ekologicznym a rolnictwem konwencjonalnym
- rynek produktów rolnictwa ekologicznego
- zachowania konsumentów na rynku żywności ekologicznej
- warunki rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce
- rozwój żywności ekologicznej w Polsce
Spis treści:
Rozdział 1. Rozwój zrównoważony a rolnictwo ekologiczne
1.1. Koncepcja i zasady rozwoju zrównoważonego
1.2. Integracja polityki rolnej i środowiskowej w Unii Europejskiej
1.3. Istota, cele i korzyści rolnictwa ekologicznego
1.3.1. Korzyści ekonomiczno-społeczne
1.3.2. Korzyści środowiskowe
1.3.3. Korzyści zdrowotne
1.3.4. Korzyści etyczne i estetyczne
Rozdział 2. Stan rolnictwa ekologicznego i polityka wsparcia
2.1. Powierzchnia upraw i liczba gospodarstw ekologicznych
2.2. Wsparcie rolnictwa ekologicznego jako wyraz polityki środowiskowej w Unii
Europejskiej
2.2.1. Wsparcie wynikające z rozporządzenia rady EWG 2078/92
2.2.2. Wsparcie z tytułu rozporządzenia rady (WE) 1257/99
2.2.3. Zmiany w strukturze wsparcia mierzonego PSE
Rozdział 3. Podstawowe wyznaczniki rynku produktów rolnictwa ekologicznego
3.1. Wzrost rynku żywności ekologicznej
3.2. Relacje cenowe żywności ekologicznej i żywności konwencjonalnej
3.3. Ewolucja form sprzedaży żywności ekologicznej
3.3.1. Rozwój sprzedaży bezpośredniej i sklepów specjalistycznych
3.3.2. Rozwój handlu w supermarketach
Rozdział 4. Cechy i determinanty zachowań konsumentów na rynku żywności
ekologicznej
4.1. Częstotliwość zakupu żywności ekologicznej
4.2. Percepcja żywności ekologicznej przez konsumentów
4.2.1. Związek percepcji żywności ekologicznej z rynkiem
4.2.2. Cechy żywności ekologicznej i motywy jej wyboru
4.3. Segmentacja konsumentów
4.4. Cena jako kryterium decyzji zakupowych
Rozdział 5. Warunki rozwoju rolnictwa ekologicznego i rynku jego produktów w
Polsce - studium przypadku
5.1. Rolnictwo ekologiczne w Polsce na tle Czech i Węgier
5.2. Stan wyjściowy i determinanty rozwoju rolnictwa ekologicznego
5.3. Rynek produktów ekologicznych
5.4. Porównanie cen warzyw i owoców ekologicznych i konwencjonalnych
5.4.1. Ceny warzyw
5.4.2. Ceny owoców
5.5. Ocena asortymentowa i cenowa oferty żywności ekologicznej
244 strony, B5, miękka oprawa