wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

MIKRO I MAKROEKONOMICZNE PODSTAWY RÓWNOWAGI WZROSTU W SEKTORZE ROLNO-S


REMBISZ W.

wydawnictwo: VIZJA PRESS &IT, 2008, wydanie I

cena netto: 69.00 Twoja cena  65,55 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Rozdział I. PODSTAWOWA FORMUŁA WZROSTU POPYTU NA PRODUKTY ŻYWNOŚCIOWE
1. Uwagi wprowadzające
2. Popytowe ograniczenia wzrostu produkcji w rolnictwie
3. Wyjściowa formuła tempa wzrostu popytu na żywność


Rozdział II. TEMPO WZROSTU JEDNOSTKOWEGO POPYTU NA ŻYWNOŚĆ
1. Rozdzielność funkcji popytu
2. Równowaga konsumenta a popyt na żywność
3. Kwestie agregacji składników popytu na żywność
4. Zmiany dochodów i współczynnik dochodowej elastyczności popytu
5. Inne zależności kształtujące popyt na produkt żywnościowy
6. Wpływ zmian w strukturze gospodarki na popyt na żywność 


Rozdział III. RÓWNOWAGA, CENY ORAZ HANDEL ZAGRANICZNY W FORMULE POPYTU NA ŻYWNOŚĆ
1. Inne formuły i sens analizy tempa wzrostu popytu na żywność
2. Ceny i przychody, a dynamiczna równowaga na rynku rolno-żywnościowym
3. Handel zagraniczny w formule popytu na żywność
4. Model gospodarki zależnej


Rozdział IV. PRODUCENCI PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO A ROZSTĘP CENOWY
1. Zarys problemu
2. Udział przetwórstwa rolno-spożywczego w wartości produktu żywnościowego
3. Definicja rozstępu pomiędzy ceną produktu żywnościowego i rolnego
4. Istota ekonomiczna rozstępu cenowego
5. Podział wartości produktu przetwórcy rolno-żywnościowego a rozstęp cenowy


Rozdział V. MECHANIZM POWSTAWANIA ROZSTĘPU CENOWEGO
1. Popyt na produkty rolnicze jako funkcja podaży produktów żywnościowych
2. Popyt i podaż produktów rolniczych a funkcja celu przetwórcy
3. Wpływ zmian w popycie na produkty żywnościowe na rozstęp cenowy
4. Wpływ zmian w podaży surowców rolniczych na rozstęp cenowy 


Rozdział VI. SUBSTYTUCJA NAKŁADÓW W PRZETWÓRSTWIE I MODEL DWUPRODUKTOWY A CIĄGNIONA ELASTYCZNOŚĆ POPYTU
. Elastyczność zmian udziału rolnictwa w wartości produkcji żywności
. Elastyczność substytucji surowców rolniczych przez pozostałe nakłady
3. Minimalizacja kosztów na jednostkę produktu żywnościowego i ceny skupu
4. Model dwuproduktowy rynku rolno-żywnościowego a rozstęp cenowy
5. Koncepcja ciągnionej elastyczności popytu na surowce rolnicze
6. Pierwotna i ciągniona elastyczność popytu na surowce rolnicze


Rozdział VII. STRUKTURA PODAŻY PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH
1. Równanie tempa wzrostu podaży produktów żywnościowych
2. Relacja między tempem wzrostu podaży produktów żywnościowych a produktów rolnych .
3. Tempo zmian spożycia żywności przez ludność rolniczą
4. Bilansowe warunki zrównoważonego wzrostu i model Malassisa


Rozdział VIII. TRADYCYJNE MODELE WZROSTU PRODUKCJI ROLNICZEJ
1. Uwarunkowania wzrostu
2. Wielkość produkcji rolniczej - warunki definiujące
3. Ceny i ich relacje a wielkość produkcji rolnej
4. Wydajność pracy a produkcyjność ziemi
5. Formuła bezpośrednich czynników wzrostu produkcji rolniczej
5.1 Wzrost produktywności ziemi i wydajności pracy oraz koncentracja i zmiany strukturalne
6. Zmiany w strukturze produkcji a jej tempo wzrostu


Rozdział IX. EKONOMICZNE MODELE WZROSTU PRODUKCJI ROLNICZEJ
1. Modele Boserapa i Jorgensona
2. Oszczędności i inwestycje a wzrost produkcji rolniczej
3. Warunki definiujące podstawy równowagi wzrostu w rolnictwie


Rozdział X. ZMIANY ZASOBÓW I WZROST PRODUKTYWNOŚCI CZYNNIKA ZIEMI
1.Czynniki kształtujące zmiany zasobów użytków rolnych
2. Substytucja podaży ziemi
3. Równanie tempa wzrostu produktywności ziemi
4. Inne rozwiązania
5. Intensywne i ekstensywne źródła wzrostu produktywności ziemi
6. Formuła wzrostu produktywności ziemi a funkcja produkcji
7. Interpretacja parametrów strukturalnych


Rozdział XI. EFEKTYWNOŚĆ PRODUKCJI I ZMIANY TECHNIK WYTWARZANIA W ROLNICTWIE
1.Czynnik pracy i kapitału w przeliczeniu na jednostkę powierzchni ziemi
2. Istota zmian technik wytwarzania
3. Efekty substytucyjne wzrostu zaangażowania czynnika kapitału
4. Składniki czynnika kapitału
5. Efekty zmian jakości czynników wytwórczych
6. Wskaźnik poprawy efektywności i jego struktura
7. Niektóre implikacje praktyczne


Rozdział XII. CENY, KOSZTY I OPŁACALNOŚĆ ORAZ DOCHODY PRODUCENTÓW ROLNYCH A RÓWNOWAGA WZROSTU
1. Ceny a tempo wzrostu przychodów i dochodów rolnych
2. Ceny a tempo zmian efektywności
3. Kosztowy efekt wzrostu cen czynników wytwórczych
4. Efektywnościowa neutralizacja wzrostu cen czynników wytwórczych
5. Równowaga konkurencyjna, podział wartości produkcji a wzrost dochodów
7. Kwestia parytetu dochodowego
6. Neutralizacja kosztowych skutków wzrostu dochodów w rolnictwie
7. Możliwości kompensacyjnego wzrostu cen produktów rolniczych


Literatura


342 strony, format: 17.0x24.0 cm, miękka oprawa

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022