wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 39.80 37,81   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

EKONOMIKA I ORGANIZACJA PRZEDSIĘBIORSTW CZĘŚĆ II PODRĘCZNIK


DĘBSKI D.

wydawnictwo: WSIP, 2010, wydanie IV

cena netto: 39.80 Twoja cena  37,81 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Podręcznik przeznaczony do kształcenia w zawodach do nauczania zawodu technik ekonomista na poziomie technikum. Treść podręcznika jest zgodna z podstawą programową.
Numer dopuszczenia: 31/2006


Spis treści:

Część I. Gospodarowanie zasobami majątkowymi
1. Zasoby majątkowe jednostki organizacyjnej
1.1. Majątek i jego struktura
1.2. Aktywa trwałe
1.3. Amortyzacja środków trwałych
1.4. Leasing
1.5. Inwestycje
1.6. Gospodarka naprawcza
1.7. Aktywa obrotowe
2. Źródła finansowania działalności jednostki organizacyjnej
2.1. Kapitały
2.1.1. Formy organizacyjne kapitału
2.1.2. Kapitał własny i obcy
2.2. Kredyty
2.2.1. Pojęcie i funkcje kredytu
2.2.2. Klasyfikacja kredytów
2.2.3. Ustalenie potrzeb kredytowych
2.2.4. Oprocentowanie kredytów elementem rachunku ekonomicznego . .
2.2.5. Współpraca jednostki organizacyjnej z bankiem
2.2.6. Rachunki bankowe
2.2.7. Kredytowanie działalności jednostki organizacyjnej
2.3. Fundusze strukturalne Unii Europejskiej
2.3.1. Rodzaje funduszy
2.3.2. Finansowanie działalności gospodarczej z funduszy strukturalnych

Część II. Zarządzanie i organizacja
3. Zarządzanie jednostką organizacyjną
3.1. Pojęcie kierowania i zarządzania
3.2. Funkcje i czynności kierownicze
3.3. Koncepcje zarządzania
3.3.1. Zarządzanie przez cele
3.3.2. Zarządzanie przez partycypację
3.3.3. Zarządzanie przez wyniki
3.3.4. Zarządzanie przez wyjątki
3.4. Systemy zarządzania
3.4.1. Zarządzanie jakością
3.4.2. Zarządzanie potencjałem społecznym przedsiębiorstwa
3.4.3. Zarządzanie wiedzą
3.5. Kadra kierownicza
3.5.1. Dobór i doskonalenie kadry kierowniczej
3.5.2. Rozwiązywanie problemów
3.5.3. Proces decyzyjny i techniki zarządzania
3.5.4. Style kierowania
4. Planowanie i organizacja działalności jednostki organizacyjnej
4.1. Rodzaje, zasady i metody planowania
4.1.1. Rodzaje planowania
4.1.2. Zasady planowania
4.1.3. Metody planowania
4.1.4. Organizacja planowania
4.2. Plan gospodarczy
4.2.1. Układ planu gospodarczego
4.2.2. Planowanie rzeczowe
4.2.2.1. Planowanie zadań gospodarczych
4.2.2.2. Baza techniczna i jej rozwój
4.2.2.3. Środki zapewniające realizację zadań
4.2.3. Planowanie finansowe
4.2.4. Biznesplan
4.3. Organizacja pracy
4.3.1. Podstawowe zasady organizacji pracy
4.3.2. Zasady sprawnego działania

Część III. Ubezpieczenia i finanse
5. Ubezpieczenia
5.1. Pojęcie i klasyfikacja ubezpieczeń
5.2. System ubezpieczeń społecznych w Polsce
5.3. Ubezpieczenia gospodarcze
5.4. Ubezpieczenia w handlu zagranicznym
6. Gospodarowanie finansami jednostki organizacyjnej
6.1. Klasyfikacja przychodów
6.2. Klasyfikacja kosztów
6.3. Istota, cel i metody kalkulacji kosztów
6.4. Wynik finansowy, jego elementy, ustalanie i podział
6.4.1. Zasady ustalania wyniku finansowego
6.4.2. Rentowność jednostki organizacyjnej
6.4.3. Podział zysku
6.5. Podatki
6.6. Istota i przedmiot analizy ekonomicznej
6.6.1. Pojęcie, zadanie i rodzaje analizy
6.6.2. Organizacja i etapy prac analitycznych
6.7. Charakterystyka wybranych metod analizy ekonomicznej
6.7.1. Rodzaje metod analizy ekonomicznej
6.7.2. Metoda porównań
6.7.3. Metoda odchyleń
6.7.4. Metoda kolejnych podstawień
6.8. Wskaźnikowa ocena sytuacji finansowej
6.8.1. Istota i podział wskaźników stosowanych w analizie
6.8.2. Wskaźniki finansowe
6.8.2.1. Przychody ze sprzedaży
6.8.2.2. Koszty działalności jednostki organizacyjnej
6.8.2.3. Wynik finansowy
6.8.2.4. Rentowność gospodarowania
6.8.2.5. Gospodarka i sytuacja finansowa jednostek gospodarczych .
6.8.3. Wskaźniki działalności gospodarczej
6.8.4. Wskaźniki wykorzystania środków
6.9. Rozliczenia międzynarodowe
6.9.1. Kursy walut i transakcje walutowe
6.9.2. Barter
6.9.3. Rozliczenia clearingowe
6.9.4. Formy płatności w rozliczeniach międzynarodowych

Część IV. Kontrola
7. Rola i znaczenie kontroli procesu gospodarczego
7.1. Aparat kontroli państwowej
7.2. Instytucje kontroli finansowej
7.2.1. Ministerstwo Finansów
7.2.2. Narodowy Bank Polski
7.2.3. Komisja Nadzoru Finansowego
7.3. Kontrola wewnętrzna

Część V. Marketing
8. Organizacja działań marketingowych w jednostce organizacyjnej
8.1. Pojęcie i instrumenty marketingu
8.2. Postępowanie konsumentów na rynku
8.3. Segmentacja rynku
8.4. Badania marketingowe
8.4.1. Informacja marketingowa
8.4.2. Przebieg badań marketingowych
8.4.3. Metody badań marketingowych
8.5. Organizacja marketingu w podmiocie gospodarczym
8.6. Marketing mix
9. Gospodarowanie produktem
9.1. Produkt
9.2. Znak firmowy
10. Strategia ceny w jednostce organizacyjnej
10.1. Cena i jej kształtowanie
10.2. Opusty
11. Promocja produktu
11.1. Komunikowanie się przedsiębiorstwa z nabywcami
11.1.1. Sprzedaż osobista
11.1.2. Promocja sprzedaży
11.1.3. Public relations
11.1.4. Marketing bezpośredni
11.2. Reklama
11.2.1. Cele i zadania reklamy
11.2.2. Środki i formy reklamy
11.2.3. Kampania reklamowa
11.2.4. Dobór środków reklamy
11.2.5. Badanie wpływu reklamy
11.2.6. Organizacja komórki reklamy w przedsiębiorstwie
12. Dystrybucja produktu
12.1. Pojęcie dystrybucji
12.2. Wybór kanałów dystrybucji
12.3. Przebiegi towarów


292 stron, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022