|
NA WĘGIERSKIM STOLE PYSZNIE I DOMOWO
OLSZAŃSKI T. MOLNAR K. wydawnictwo: EMKA, 2003, wydanie I cena netto: 45.00 Twoja cena 42,75 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Lubimy węgierskie potrawy, ale gotowanie po węgiersku nie polega na dosypaniu
dużej ilości papryki i ognistym smaku. O tym, jak gotować po madziarsku pisze
rodowita Węgierka Klara Molnar wraz z dziennikarzem i hungarystą Tadeuszem Olszańskim w
bogato ilustrowanej książce „na węgierskim stole pysznie i domowo”. Autorzy
zdradzają tajemnice właśnie odsypywania papryki i wszelkie inne tajniki domowego i
smacznego gotowania, podają 68 osobiście wypróbowanych przepisów na najbardziej typowe
potrawy, od słynnej zupy rybackiej poczynając, przez wszelkie gulasze, charakterystyczne
dla węgierskiej kuchni pőrkőlty, aż po znakomity deser z płonącymi naleśnikami a la
Gundel na czele. Zamiast jeździć do Budapesztu na podstawie tej książki wszystko
można więc będzie przygotować w domu i zaskoczyć gości węgierskimi smakami. Na
wszelki wypadek jednak autorzy zamieścili w książce rozdziały o kawie, węgierskich
winach oraz mały przewodnik po najciekawszych restauracjach w Budapeszcie, dla tych
wszystkich, którzy będą chcieli porównać swoje umiejętności kulinarne z
oryginalnymi wzorami.
112 stron, oprawa twarda
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|