Podró¿nik w kuchni to nie tylko pe³na nastrojów encyklopedia kulinarnych
zwyczajów i tradycji ró¿nych kultur, a tak¿e przepisów, ale równie¿ kulinarna
przygoda. To paszport do kulinarnej kultury 12 krajów - od Europy po Azjê i od Ameryki
¦rodkowej po Bliski Wschód.
Ksi±¿ka zdaje siê mówiæ, ¿e jedzenie to podró¿, to odkrywanie kultur, tradycji i
smaków, to przywo³ywanie zapamiêtanych obrazów, zapachów, emocji. Siêgaj±c po ni±,
domatorzy uruchomi± wyobra¼niê, podczas gdy globtroterzy bêd± wspominaæ wspania³y
kuskus i bistijê z Marakeszu oraz niepowtarzalne aromaty przypraw spowijaj±ce kairskie
suki. Bêd± ³owiæ dzikie ³ososie w szwedzkich fiordach i ucieraæ tradycyjne garam
masala z dziewiêciu przypraw, jak to robi± w sklepie w Bombaju. Doprawi± hiszpañsk±
paellê szafranem i oszalej± na punkcie tureckiego kebabu.
Gazpacho
Ta zimna zupa, idealna na letnie upa³y, pochodzi z Andaluzji.
NA 4 OSOBY
200 g czerstwego bia³ego chleba
1/3 szklanki oliwy
4 z±bki czosnku
szczypta kuminu (kminu rzymskiego)
750 g dojrza³ych pomidorów, obranych ze skórki, bez pestek, pokrojonych w kostkê
1 ogórek, obrany, bez pestek, pokrojony w kostkê
1 zielona papryka, pokrojona w kostkê
sól
2 ³y¿ki sto³owe sherry lub octu winnego
PRZYGOTOWANIE
1. W misce wymieszaæ czosnek, kumin, sól, ocet lub sherry i 50 g chleba. Odstawiæ na
oko³o 30 min.
2. Do innej miski w³o¿yæ 1/3 pokrojonej papryki i ogórka, nieco chleba i 1/2
pokrojonego pomidora; wstawiæ do lodówki.
3. Pozosta³e warzywa i chleb zmiksowaæ w malakserze. Odcedziæ papkê przez gazê do
wazy i dodaæ oliwê. W razie potrzeby nieco rozcieñczyæ lodowat± wod±.
4. Pozosta³y chleb pokroiæ w kostkê. U¿yæ do przybrania zupy wraz z od³o¿onymi
warzywami.
Spis tre¶ci:
WPROWADZENIE ... 9
PODZIÊKOWANIA ... 11
OD AUTORKI ... 13
ANGLIA ... 18
FRANCJA ... 38
TURCJA ... 58
HISZPANIA ... 76
MEKSYK ... 96
JAPONIA ... 112
W£OCHY ... 130
MAROKO ... 148
CHINY ... 164
INDIE ... 182
SZWECJA ... 204
EGIPT ... 218
INDEKS ... 234
PRZELICZNIK MIAR ... 236
BIBLIOGRAFIA ... 237
240 stron, oprawa twarda,Format: 21.4x27.5cm