wprowad¼ w³asne kryteria wyszukiwania ksi±¿ek: (jak szukaæ?)
Twój koszyk:   0 z³   zamówienie wysy³kowe >>>
Strona g³ówna > opis ksi±¿ki
English version
Ksi±¿ki:

polskie
podzia³ tematyczny
 
anglojêzyczne
podzia³ tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowo¶ciach z wybranego tematu
 
Informacje:

o ksiêgarni

koszty wysy³ki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytu³u?
Pomo¿emy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


mo¿esz te¿ zadzwoniæ
+48 512 994 090

PODRÓ¯NIK W KUCHNI


SMIRLI V.

wydawnictwo: PASCAL, 2009, wydanie I

cena netto: 45.49 Twoja cena  43,22 z³ + 5% vat - dodaj do koszyka

Podró¿nik w kuchni to nie tylko pe³na nastrojów encyklopedia kulinarnych zwyczajów i tradycji ró¿nych kultur, a tak¿e przepisów, ale równie¿ kulinarna przygoda. To paszport do kulinarnej kultury 12 krajów - od Europy po Azjê i od Ameryki ¦rodkowej po Bliski Wschód.

Ksi±¿ka zdaje siê mówiæ, ¿e jedzenie to podró¿, to odkrywanie kultur, tradycji i smaków, to przywo³ywanie zapamiêtanych obrazów, zapachów, emocji. Siêgaj±c po ni±, domatorzy uruchomi± wyobra¼niê, podczas gdy globtroterzy bêd± wspominaæ wspania³y kuskus i bistijê z Marakeszu oraz niepowtarzalne aromaty przypraw spowijaj±ce kairskie suki. Bêd± ³owiæ dzikie ³ososie w szwedzkich fiordach i ucieraæ tradycyjne garam masala z dziewiêciu przypraw, jak to robi± w sklepie w Bombaju. Doprawi± hiszpañsk± paellê szafranem i oszalej± na punkcie tureckiego kebabu.



Gazpacho
Ta zimna zupa, idealna na letnie upa³y, pochodzi z Andaluzji.

NA 4 OSOBY
200 g czerstwego bia³ego chleba
1/3 szklanki oliwy
4 z±bki czosnku
szczypta kuminu (kminu rzymskiego)
750 g dojrza³ych pomidorów, obranych ze skórki, bez pestek, pokrojonych w kostkê
1 ogórek, obrany, bez pestek, pokrojony w kostkê
1 zielona papryka, pokrojona w kostkê
sól
2 ³y¿ki sto³owe sherry lub octu winnego

PRZYGOTOWANIE
1. W misce wymieszaæ czosnek, kumin, sól, ocet lub sherry i 50 g chleba. Odstawiæ na oko³o 30 min.
2. Do innej miski w³o¿yæ 1/3 pokrojonej papryki i ogórka, nieco chleba i 1/2 pokrojonego pomidora; wstawiæ do lodówki.
3. Pozosta³e warzywa i chleb zmiksowaæ w malakserze. Odcedziæ papkê przez gazê do wazy i dodaæ oliwê. W razie potrzeby nieco rozcieñczyæ lodowat± wod±.
4. Pozosta³y chleb pokroiæ w kostkê. U¿yæ do przybrania zupy wraz z od³o¿onymi warzywami.


Spis tre¶ci:

WPROWADZENIE ... 9
PODZIÊKOWANIA ... 11
OD AUTORKI ... 13

ANGLIA ... 18
FRANCJA ... 38
TURCJA ... 58
HISZPANIA ... 76
MEKSYK ... 96
JAPONIA ... 112
W£OCHY ... 130
MAROKO ... 148
CHINY ... 164
INDIE ...  182
SZWECJA ... 204
EGIPT ... 218
INDEKS ... 234
PRZELICZNIK MIAR ... 236
BIBLIOGRAFIA ... 237


240 stron, oprawa twarda,Format: 21.4x27.5cm

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy poczt± e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytu³ polskojêzyczny lub anglojêzyczny jest aktualnie na pó³ce ksiêgarni.

 
Wszelkie prawa zastrze¿one PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022