GlobalGAP. Inwentarz żywy. Bydło i owce. Bydło mleczne. Cielęta i
młoda wołowina. Drób. Indyki. Trzoda chlewna (z suplementem elektronicznym)
W ostatnich latach producenci zaczęli bardziej dbać o jakość i
bezpieczeństwo wytwarzanej żywności. Coraz częściej zwraca się uwagę na źródło
pochodzenia inwentarza, na warunki, w jakich był hodowany, i na gwarancje związane z tym
pochodzeniem. Gdy zwiększa się ryzyko zagrożeń, a zmniejsza zaufanie klientów,
większość producentów żywności stara się przedstawić dowody swojej umiejętności
identyfikowania i nadzorowania zagrożeń, również na etapie produkcji pierwotnej.
Jednym z narzędzi umożliwiających spełnienie tego warunku jest standard GlobalGAP.
Standard ten zaczyna obecnie zdobywać popularność wśród rolników. Coraz więcej
sieci handlowych chce współpracować wyłącznie z producentami posiadającymi system
bezpieczeństwa dla produkcji pierwotnej.
Niniejsza publikacja adresowana jest do hodowców inwentarza żywego. Jej celem jest
zapoznanie Czytelników z możliwościami praktycznego zastosowania jako narzędzia do
stworzenia dokumentacji systemu GlobalGAP – oceny gospodarstw, dobrostanu zwierząt itd.
W opracowaniu zawarto przykładowe listy kontrolne, które można traktować jako roboczy
arkusz samooceny.
Dołączony do publikacji suplement elektroniczny
zawiera zamieszczone w książce listy kontrolne oraz dodatkowo przykłady
procedur, instrukcji i formularzy do zapisów, które należy stworzyć podczas
wdrażania systemu. Format MS Word umożliwia edytowanie dokumentów, dostosowanie ich do
własnych potrzeb, wydruk.
Od autorki
Definicje
Wstęp
Rozdział I Wymagania bazowe dla wszystkich gospodarstw
Rozdział II Wymagania bazowe dla inwentarza żywego
Rozdział III Wymagania szczegółowe
Rozdział IIIa Wymagania szczegółowe dla bydła i owiec
Rozdział IIIb Wymagania szczegółowe dla bydła mlecznego
Rozdział IIIc Wymagania szczegółowe dla cieląt i młodej wołowiny
Rozdział IIId Wymagania szczegółowe dla trzody chlewnej
Rozdział IIIe Wymagania szczegółowe dla drobiu
Rozdział IIIf Wymagania szczegółowe dla indyków
Rozdział IV Przepisy dotyczące zawartości pestycydów w żywności
Rozdział V Wskazówki praktyczne dotyczące systemu GlobalGAP
Załączniki
Załącznik 1 Lista kontrolna dla modułu AF
Załącznik 2 Lista kontrolna dla modułu LB
Załącznik 3 Lista kontrolna dla modułu CS
Załącznik 4 Lista kontrolna dla modułu DY
Załącznik 5 Lista kontrolna dla modułu CYB
Załącznik 6 Lista kontrolna dla modułu PG
Załącznik 7 Lista kontrolna dla modułu PY
Załącznik 8 Lista kontrolna dla modułu TY
176 stron, oprawa miękka