Agroturystyka w wielofunkcyjnym rozwoju obszarów wiejskich jest nie tylko jedną z
form przedsiębiorczości pozarolniczej na wsi, lecz także częścią działań
agrobiznesu. Wykorzystując rentę (korzyści) dobrostanu wiejskiego środowiska
przyrodniczego, agroturystyka stanowi dodatkowe, pozarolnicze źródło dochodu,
zwłaszcza dla małych gospodarstw rolnych.
W książce pokazano agroturystykę we wszystkich wymiarach badań naukowych,
począwszy od makroskali (np. globalizacja a agroturystyka, funkcjonowanie agroturystyki w
wybranych krajach Unii Europejskiej, ekonomiczno-społeczne uwarunkowania jej rozwoju w
Polsce), przez mezoskalę (np. rola przestrzeni krajobrazowo-przyrodniczo-kulturowej w
agroturystyce), aż do mikroskali (np. produkty agroturystyczne i ich promocja,
zarządzanie gospodarstwem agroturystycznym). Potencjał agroturystyczny obszarów
wiejskich w Polsce, zarówno strukturalny, jak i funkcjonalny, stanowi znaczącą bazę i
obiecującą perspektywę jej rozwoju.
Spis treści:
Wstęp
Rozdział 1. Podstawowe pojęcia w turystyce
1.1. Turystyka i ruch turystyczny
1.2. Popyt i podaż turystyczna
1.3. Usługi turystyczne
1.4. Turysta i rynek turystyczny
1.5. Walory i dobra turystyczne
1.6. Zagospodarowanie turystyczne i gospodarka turystyczna
1.7. Przedsiębiorstwo turystyczne
1.8. Podział turystyki i jej funkcje
Zagadnienia do dyskusji
Literatura zalecana
Rozdział 2. Przedsiębiorczość czynnikiem wielofunkcyjnego rozwoju obszarów
wiejskich
2.1. Istota i charakterystyka obszarów wiejskich
2.2. Wielofunkcyjny rozwój obszarów wiejskich
2.3. Istota i warunki rozwoju przedsiębiorczości
Zagadnienia do dyskusji
Literatura zalecana
Rozdział 3. Agroturystyka formą przedsiębiorczości na wsi i uwarunkowania
jej rozwoju
3.1. Turystyka wiejska a agroturystyka
3.2. Funkcje i bariery rozwoju agroturystyki
3.3. Przestrzeń agroturystyczna
3.4. Rynek agroturystyki w Polsce i jego rozwój
Zagadnienia do dyskusji
Literatura zalecana
Rozdział 4. Gospodarstwo agroturystyczne i warunki jego funkcjonowania
4.1. Gospodarstwo rolne a gospodarstwo agroturystyczne
4.2. Warunki ekonomiczno-finansowe
4.3. Warunki hotelarsko-żywieniowe
4.4. Warunki techniczno-użytkowe
4.5. Warunki psychospołeczne
4.6. Warunki kulturowe
4.7. Warunki organizacyjno-prawne
Zagadnienia do dyskusji
Literatura zalecana
Rozdział 5. Produkt agroturystyczny
5.1. Pojęcie i struktura produktu agroturystycznego
5.2. Cykl życia produktu agroturystycznego
5.3. Jakość produktu agroturystycznego
Zagadnienia do dyskusji
Literatura zalecana
Rozdział 6. Segmentacja rynku agroturystycznego
6.1. Istota rynku agroturystycznego
6.2. Istota i kryteria segmentacji rynku osób fizycznych
6.3. Segmentacja rynku instytucjonalnego w agroturystyce
6.4. Zachowania konsumentów usług agroturystycznych
Zagadnienia do dyskusji
Literatura zalecana
Rozdział 7. Aktywność turystyczno-rekreacyjna w gospodarstwie
agroturystycznym
7.1. Pojęcie aktywności turystyczno-rekreacyjnej
7.2. Formy aktywności turystyczno-rekreacyjnej
7.3. Wypoczynek dzieci i młodzieży
7.4. Wypoczynek osób w wieku produkcyjnym i poprodukcyjnym
7.5. Wypoczynek osób niepełnosprawnych oraz zooterapia w gospodarstwie agroturystycznym
Zagadnienia do dyskusji
Literatura zalecana
Rozdział 8. Promocja działalności agroturystycznej
8.1. Pojęcie promocji
8.2. Instrumenty promocji w agroturystyce
8.3. Program promocyjny gospodarstwa agroturystycznego
Zagadnienia do dyskusji
Literatura zalecana
Rozdział 9. Agroturystyka w ujęciu instytucjonalno-organizacyjnym
9.1. Formy instytucjonalno-organizacyjne działalności agroturystycznej
9.2. Agroturystyka w zainteresowaniach samorządu terytorialnego
Zagadnienia do dyskusji
Literatura zalecana
Rozdział 10. Przestrzeń krajobrazowo-przyrodnicza i krajobrazowo-kulturowa
oraz rolniczy czynnik ziemi w agroturystyce
10.1. Przestrzeń krajobrazowo-przyrodnicza w agroturystyce
10.2. Przestrzeń krajobrazowo-kulturowa w agroturystyce
10.3. Krajobraz wiejski w agroturystyce
10.4. Agroturystyka w ujęciu ekonomii rolnictwa – czynnik ziemi
Zagadnienia do dyskusji
Literatura zalecana
Rozdział 11. Edukacyjny wymiar agroturystyki
11.1. Agroturystyka dla edukacji
11.2. Edukacja dla agroturystyki
Zagadnienia do dyskusji
Literatura zalecana
Rozdział 12. Podstawy zarządzania gospodarstwem agroturystycznym
12.1. Istota i instrumenty zarządzania
12.2. Analiza SWOT w zarządzaniu gospodarstwem agroturystycznym
Zagadnienia do dyskusji
Literatura zalecana
Rozdział 13. Przedsiębiorczość agroturystyczna w warunkach
społeczno-gospodarczej globalizacji wsi. Analiza wyników badań empirycznych
13.1. Globalizacja i sytuacja społeczno-gospodarcza wsi
13.2. Działalność agroturystyczna w wielofunkcyjnym rozwoju obszarów wiejskich
13.3. Kapitał kulturowy w rozwoju przedsiębiorczości agroturystycznej
13.4. Agroturystyka w świetle perspektyw rozwoju wsi i rolnictwa
Zagadnienia do dyskusji
Literatura zalecana
Rozdział 14. Agroturystyka w wybranych krajach Unii Europejskiej
14.1. Niemcy
14.2. Francja
14.3. Austria
14.4. Wielka Brytania
14.5. Hiszpania
Zagadnienia do dyskusji
Literatura zalecana
Zakończenie
Bibliografia
Indeks
312 stron, B5, oprawa miękka