Konsumpcja jest istotnym elementem składowym rzeczywistości
społeczno-gospodarczej, uwarunkowanej splotem czynników, do których można zaliczyć
m.in. globalizację podziału pracy i wiedzy, narastanie ryzyka gospodarczego
i finansowego, zmiany demograficzne, a także wyłanianie się nowego porządku
ekonomicznego i politycznego.
Konsumpcja stała się jedną z ważniejszych kategorii nie tylko
w ekonomii, ale także w innych dyscyplinach społecznych, szczególnie
w socjologii, psychologii czy antropologii. Interdyscyplinarne ujęcie konsumpcji
pozwala na zrozumienie preferencji i zachowań gospodarstw domowych podejmujących
decyzje konsumpcyjne. Autor, widząc ogromną rolę konsumpcji we współczesnej
gospodarce, omawia m.in. potrzeby konsumenta i sposoby ich zaspokajania, cechy
gospodarstwa domowego, uwarunkowania konsumpcji, nowe trendy w zachowaniach
współczesnych konsumentów, teorie konsumpcji oraz mierniki pomiaru konsumpcji.
Książka jest adresowana przede wszystkim do studentów kierunków ekonomicznych
i socjologicznych, ale może być ona również przydatna studentom psychologii,
dziennikarstwa, politologii, kulturoznawstwa, a także prawa i administracji.
Zainteresuje ona słuchaczy studiów podyplomowych z zakresu zachowań indywidualnych
podmiotów na rynku oraz menedżerów.
Spis treści:
Wprowadzenie
ROZDZIAŁ 1
ISTOTA KONSUMPCJI I ZACHOWANIA SIĘ KONSUMENTA
1.1. Pojęcie konsumpcji
1.2. Rodzaje i formy konsumpcji
1.3. Treść i zakres pojęcia „zachowanie się konsumenta”
1.4. Dylematy racjonalności zachowań konsumentów na rynku
1.4.1. Racjonalność zachowań konsumentów
1.4.2. Irracjonalność zachowań konsumentów
ROZDZIAŁ 2
POTRZEBY I SPOSOBY ICH ZASPOKAJANIA
2.1. Potrzeby jako podstawa zachowania się konsumenta
2.1.1. Geneza i mechanizm rozwoju potrzeb
2.1.2. Właściwości potrzeb ludzkich
2.2. Hierarchizacja potrzeb konsumpcyjnych
2.3. Środki służące zaspokajaniu potrzeb konsumpcyjnych
2.4. Potrzeby konsumpcyjne a popyt
ROZDZIAŁ 3
GOSPODARSTWO DOMOWE JAKO PODMIOT KONSUMPCJI
3.1. Geneza i pojęcie gospodarstwa domowego
3.2. Istota, funkcje i zakres działania gospodarstwa domowego
3.3. Klasyfikacja gospodarstw domowych
ROZDZIAŁ 4
UWARUNKOWANIA KONSUMPCJI I NOWE TRENDY W ZACHOWANIACH GOSPODARSTW DOMOWYCH
4.1. Determinanty określające potrzeby i zachowania gospodarstw domowych
4.2. Czynniki biologiczne
4.3. Czynniki ekonomiczne
4.4. Czynniki społeczno-psychologiczne
4.5. Czynniki kulturowe
4.6. Nowe trendy w zachowaniach gospodarstw domowych
4.7. Makrotrendy a zachowania gospodarstw domowych
ROZDZIAŁ 5
TEORIE KONSUMPCJI
5.1. Teorie konsumpcji — wprowadzenie
5.2. Mikroekonomiczne teorie konsumpcji
5.2.1. Teoria użyteczności kardynalnej
5.2.2. Teoria użyteczności ordynalnej (porządkowej)
5.2.3. Nadwyżka konsumenta A. Marshalla i J. Dupuita
5.2.4. Teoria ujawnionych preferencji P.A. Samuelsona
5.2.5. Teoria adekwatności konsumpcji K.J. Lancastera
5.2.6. Teoria konsumpcji w ujęciu T.B. Veblena
5.2.7. Teoria konsumpcji G.S. Beckera
5.2.8. Koncepcja homo satisfaciendus H.A. Simona
5.2.9. Koncepcja racjonalności selektywnej H. Leibensteina
5.3. Makroekonomiczne teorie konsumpcji
5.3.1. Hipoteza dochodu absolutnego J.M. Keynesa
5.3.2. Teoria dochodu względnego J.S. Duesenberry’ego
5.3.3. Teoria wyboru międzyokresowego I. Fishera
5.3.4. Hipoteza dochodu permanentnego M. Friedmana
5.3.5. Hipoteza cyklu życia F. Modiglianiego i A.K. Ando
5.3.6. Rozszerzony model cyklu życia i modele pochodne
5.3.7. Behawioralna hipoteza cyklu życia H.M. Shefrina i R.H. Thalera
5.4. Psychologiczne teorie konsumpcji
5.4.1. Koncepcja zachowania konsumenta J. Lasourne’a
5.4.2. Psychologiczna teoria konsumpcji G. Katony
ROZDZIAŁ 6
MODELE I TEORIE RYNKOWYCH ZACHOWAŃ KONSUMENTÓW
6.1. Istota modeli zachowań konsumentów
6.2. Zintegrowane modele zachowania konsumenta
6.2.1. Model zachowania konsumenta A.R. Andreasena
6.2.2. Model podejmowania decyzji F.M. Nicosii
6.2.3. Model uczenia się konsumenta J.A. Howarda i J.N. Shetha
6.2.4. Decyzyjny model zachowania konsumenta T. Rosaniego
6.2.5. Model zachowania konsumenta według J.F. Engla, D.T. Kollata i R.D. Blackwella
6.2.6. Teoria zachowania się konsumenta F. Hansena
6.3. Empiryczne modele zachowania konsumenta
6.3.1. Teoria przemyślanego działania M. Fishbeina i I. Ajzena
6.3.2. Model strukturalny procesu decyzyjnego J.R. Bettmana
6.3.3. Model zachowań konsumenta J.P. Petera i J.C. Olsona
6.3.4. Model TOTE G.A. Millera, E. Galantera i K.H. Pribrama
6.3.5. Model organizacyjny zachowania konsumenta J.C. Mowena
6.4. Kompensacyjne modele preferencji
ROZDZIAŁ 7
MIERNIKI POMIARU KONSUMPCJI I ICH KLASYFIKACJA
7.1. Mierniki konsumpcji — wprowadzenie
7.2. Mierniki wzorcowe
7.3. Mierniki przeliczeniowe
7.4. Mierniki struktury konsumpcji i mierniki dynamiki konsumpcji
7.5. Mierniki agregatowe i mierniki współzależności
7.6. Modele ekonometryczne
Bibliografia
296 stron, B5, oprawa miękka