Marka we współczesnym przedsiębiorstwie
Celem książki jest pokazanie podstawowych zagadnień decyzyjnych związanych z
marką, próba ich uporządkowania i stworzenia swoistego kodeksu działań w przypadku
tworzenia nowej bądź zarządzania istniejącą marką.
Niniejsza publikacja skierowana jest przede wszystkim dla studentów kierunków
ekonomicznych związanych ze specjalinością marketingową, słuchaczy studiów
podyplomowych, a także przedsiębiorców tworzących nową odertę rynkową.
Wiele podpowiedzi czy przykładów praktycznych w książce może okazać się cenną
wskazówką na drodze do sukcesu biznesowego.
Wstęp
Rozdział I. Istota marki w marketingu
1. Charakterystyka marki
1.1. Geneza marek produktowych
1.2. Przegląd definicji marek
1.3. Marka jako znak towarowy
1.4. Marka jako produkt
1.5. Marka w ujęciu holistycznym
1.6. Porównanie definicji marek
2. Funkcje marki
3. Słowna i graficzna prezentacja marki
3.1. Kreowanie nazwy marki
3.2. Znak graficzny marki
3.3. Slogan reklamowy
4. Determinanty wartości marki
4.1. Tożsamość a wizerunek marki
4.2. Lojalność nabywców wobec marki
4.3. Stopień zauważalności marki
4.4. Jakość marki postrzegana przez nabywców
Podsumowanie
Rozdział II. Typologia marek produktowych
1. Marki zróżnicowane ze względu na ich nadawcę
1.1. Marka producenta
1.2. Marka dystrybutora
1.3. Marki mieszane
1.4. Pozyskiwanie marki
1.4.1. Zakup marki
1.4.2. Licencjonowanie marki
2. Marki w ujęciu horyzontalnym
2.1. Strategia marek ze względu na liczbę marek w obsługiwanych segmentach
2.1.1. Strategia jednomarkowa
2.1.2. Strategia wielomarkowa
2.2. Strategie ze względu na różnicowanie produktów pod jedną marką
2.2.1. Strategia monolityczna
2.2.2. Strategia różnicowania asortymentowego
2.3. Strategie ze względu na liczbę marek oferowanych przez producenta
2.3.1. Strategia marki "samotnej"
2.3.2. Strategia multimarkowa
2.4. Strategie ze względu na zbieżność identyfikacji firmy z identyfikacją marki
2.4.1. Strategia parasola marek
2.4.2. Strategia marki indywidualnej
2.5. Wykorzystanie strategii horyzontalnych
3. Marki w ujęciu wertykalnym
3.1. Produkty pierwszorzędne
3.1.1. Produkty premium
3.1.2. Produkty luksusowe
3.1.3. Produkty drugorzędne
3.1.4. Produkty trzeciorzędne
3.2. Produkty bezmarkowe
Podsumowanie
Rozdział III. Proces zarządzania marką
1. Założenia kierunkowe dotyczące marek
1.1. Wygenerowanie sedna marki
1.1.1. Cztery kroki budowania marki według K.L. Kellera
1.1.2. Wypracowanie marki według L. de Chernatony
1.1.3. Stworzenie marki według agencji STRATUS
1.2. Określenie rynku docelowego oferowanych produktów
1.3. Pozycjonowanie marek
2. Określenie pozycji asortymentowych marek
3. Decyzje operacyjne dotyczące marki
3.1. Określenie atrybutów produktu
3.2. Ustalenie ceny marki
3.3. Polityka dystrybucji
3.4. Wybór działań promocyjnych
4. Zarządzanie marką w czasie
4.1. Cykl życia marki
4.2. Etapy cyklu życia marki
4.3. Przedłużanie cyklu życia marki
4.3.1. Repozycjonowanie
4.3.2. Wprowadzanie marki na nowe rynki zbytu
4.3.3. Intensyfikacja działań promocyjnych
4.3.4. Rozciąganie marki
4.3.5. Likwidacja marki
Podsumowanie
Zakończenie
Glosariusz
Bibliografia
Spis rysunków
Spis tabel
246 stron, B5, oprawa miękka