Marketing jest z jednej strony spójnym zbiorem określonych działań, a z drugiej -
koncepcją zarządzania całym przedsiębiorstwem. Koncepcja ta, w ogólnych zarysach
polega na ciągłym identyfikowaniu zmieniających się potrzeb nabywców, a następnie
takim zarządzaniu przedsiębiorstwem, aby te potrzeby były jak najpełniej zaspokajane
dając w rezultacie zadowolonych i lojalnych klientów. Wykazano, że jest to najlepszy
sposób na osiąganie swoich celów, zwłaszcza maksymalizacji zysków oraz skuteczną
walkę z konkurencją.
Autorzy publikacji wyjaśniają podstawy marketingu w małych i dużych
przedsiębiorstwach, podkreślają i omawiają jego funkcję zarządczą, zamieszczają
wiele praktycznych przykładów, z których większość dotyczy polskiej praktyki.
Koncepcja i układ książki zostały podporządkowane najnowszej w skali światowej
koncepcji zarządzania - marketingowego zarządzania przedsiębiorstwem.
Książka jest przeznaczona zarówno dla studentów pragnących poznać sposoby
zarządzania nowoczesnym przedsiębiorstwem, jak i dla kadry zarządzającej oraz
specjalistów od marketingu, którzy znajdą w niej wiele praktycznych koncepcji,
przykładów i rozwiązań problemów.
Spis treści:
Wstęp
- Rozwój marketingu w praktyce i w teorii
- Uwarunkowania rozwoju
- Ewolucja koncepcji marketingu
- Kształtowanie się pojęcia i zakresu marketingu
System marketingu i jego otoczenie
Elementy marketingu
Ogólny model systemu marketingu
Główne funkcje marketingowe
Otoczenie systemu marketingu
Konkurencja i metody walki konkurencyjnej
Marketingowe zarządzanie przedsiębiorstwem
Rozwój koncepcji zarządzania przedsiębiorstwem
Cechy charakterystyczne zarządzania marketingowego
Zarządzanie marketingowe a zarządzanie marketingiem
Marketingowe planowanie strategiczne
System planowania w przedsiębiorstwie
Marketingowe systemy informacyjne
Potrzeby informacyjne decydentów
Zarządzanie obiegiem danych w przedsiębiorstwie
Rodzaje i etapy badań marketingowych
Proces badań marketingowych
- Faza przygotowania
- Faza realizacji
- Faza zakończenia badania
Zastosowania badań marketingowych
Kształtowanie nowego produktu
Składniki produktu i jego klasyfikacja
Formowanie asortymentu produktów
Planowanie nowego produktu
Proces kształtowania nowego produktu
Cykl życia produktu na rynku
Kształtowanie opakowania produktu
Elementy polityki cenowej
Cena jako informacja
Uwarunkowania i funkcje cen
Czynniki kształtujące wysokość ceny
Planowanie cen
Kryteria różnicowania cen
Polityka dystrybucji produktów i usług
Polityka dystrybucji jako element marketingu
Funkcje i elementy systemu dystrybucji
Struktura i wybór kanałów dystrybucji
Elementy zarządzania dystrybucją
Dystrybucja hurtowa i detaliczna
Sprzedawca i jego zadania
Podstawy promocji produktu i firmy
Koncepcja komunikacji marketingowej
Promocja firmy
Promocja produktu i usługi (reklama)
- Główne elementy reklamy
- Mechanizm działania reklamy
- Zasady projektowania środków reklamy
- Badanie skuteczności i efektywności reklamy
Promocja sprzedaży i akwizycja
Podstawy zarządzania komunikacją marketingową
Organizacja działalności marketingowej
Organizacja marketingu w przedsiębiorstwie
Organizacja usług marketingowych
Profesjonalne zrzeszenia marketingowe
Zakończenie
Spis literatury
376 stron