wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

SMAK GENIUSZ SZTUKA FILOZOFIA PIĘKNA ALEXANDRA GERARDA


WAWRZONKOWSKI K. / W ŚWIETLE ESTETYKI KANTOWSKIEJ

wydawnictwo: UMK, 2009, wydanie I

cena netto: 65.00 Twoja cena  61,75 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Smak, geniusz, sztuka

Filozofia piękna Alexandra Gerarda w świetle estetyki kantowskiej


WSTĘP

PRZEDKRYTYCZNE ROZWAŻANIA KANTA

Rozdział I

SMAK ESTETYCZNY

1. Alexander Gerard i siedem smaków

1.1. Zagadnienie zmysłów wewnętrznych i ich zjednoczenie

1.2. Pojęcie smaku estetycznego

2. Immanuel Kant i refleksyjna władza sądzenia

2.1. Teoriopoznawcze podstawy estetyki - władza sądzenia

2.2. Antynomia sądów smaku

Rozdział II

WARUNKI OBIEKTYWNOŚCI SĄDÓW ESTETYCZNYCH

1. Pojęcie sprawdzianu smaku

1.1. Davida Hume'a projekt uzasadniania sądów smaku

1.2. Ludzka natura jako sprawdzian smaku

2. Kant i znamiona sądów smaku estetycznego

Rozdział III

ZAGADNIENIE KSZTAŁCENIA SMAKU

Rozdział IV

O WZAJEMNYM POWIĄZANIU GENIUSZU I SMAKU W SZTUCE

1. Koncepcja piękna Alexandra Gerarda

2. Teoria geniuszu Alexandra Gerarda

3. Genialność jako dar natury - teoria geniuszu Immanuela Kanta

BIBLIOGRAFIA


228 stron, Format: 16.5x23.5cm, oprawa twarda

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022