|
ĆWICZENIA LABOLATORYJNE Z ANALIZY ŻYWNOŚCI
SZŁYK E. CICHOSZ M. FILIPIAK-SZOK A. JASTRZĘBSKA A. KURZAWA M. wydawnictwo: UMK, 2013, wydanie I cena netto: 28.20 Twoja cena 26,79 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności
Skrypt przeznaczony jest dla studentów stacjonarnych i zaocznych uniwersyteckich,
rolniczych oraz przyrodniczych studiów chemicznych o specjalności chemia i analiza
żywności.
Zawiera informacje dotyczące analizy różnych produktów żywnościowych i surowców
stosowanych w produkcji środków spożywczych.
Poznanie podstawowych metod analizy oraz ich zastosowanie w późniejszej pracy
zawodowej jest niezbędną umiejętnością absolwenta kierunku chemicznego o
specjalności żywność lub technologia żywności. Cenne informacje znajdą tu także
pracownicy laboratoriów przemysłu spożywczego lub placówek zajmujących się kontrolą
jakości żywności.
Wstęp / 7
Część I
ANALIZA CHEMICZNA
Przepisy BHP / 11
Wymagane w opracowaniach parametry analizy statystycznej / 13
Przygotowanie i mianowanie roztworów / 15
Ćwiczenie nr 1
Oznaczanie suchej masy w produktach żywnościowych / 23
Ćwiczenie nr 2
Oznaczanie wapnia w produktach mlecznych metodą objętościową / 27
Ćwiczenie nr 3
Oznaczanie wybranych składników produktów mlecznych / 31
Ćwiczenie nr 4
Oznaczanie ca2+ w wodach mineralnych / 39
Ćwiczenie nr 5
Oznaczanie mg2+ w wodach mineralnych / 45
Ćwiczenie nr 6
Oznaczanie witaminy e w żywności / 51
Ćwiczenie nr 7
Oznaczanie witaminy c w żywności / 57
Ćwiczenie nr 8
Wykorzystanie metod elektrochemicznych w analizie żywności / 63
Ćwiczenie nr 9
Oznaczanie barwników w żywności / 67
Ćwiczenie nr 10
Analiza produktów zbożowych / 77
Ćwiczenie nr 11
Analiza przetworów owocowo-warzywnych / 87
Ćwiczenie nr 12
Oznaczanie szczawianów rozpuszczalnych w wybranych grupach żywności / 97
Ćwiczenie nr 13
Oznaczanie tiocyjanianów w warzywach / 101
Ćwiczenie nr 14
Oznaczanie całkowitej zawartości związków fenolowych (tpc) w przyprawach i ziołach /
107
Ćwiczenie nr 15
Oznaczanie ß-karotenu w marchwi / 113
Ćwiczenie nr 16
Oznaczanie pektyn w surowcach i przetworach owocowo-warzywnych / 117
Literatura / 121
Część II
ELEMENTY ANALIZY MIKROBIOLOGICZNEJ ŻYWNOŚCI
Zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym / 125
Podstawowe informacje / 129
Ćwiczenie nr 1
Oznaczanie bakterii termofilnych tworzących przetrwalniki w produktach o wysokiej
czystości / 143
Ćwiczenie nr 2
Oznaczanie liczby drożdży i pleśni w ziarnach zbóż, mące pszennej, żytniej oraz w
chlebie żytnim i pszennym / 149
Ćwiczenie nr 3
Oznaczanie obecności i miana pałeczek Escherichia coli w mleku pasteryzowanym,
śmietanie, jogurcie i lodach / 157
Ćwiczenie nr 4
Oznaczanie liczby bakterii Bacillus cereus w produktach dla dzieci i sproszkowanych
produktach mlecznych / 165
Literatura / 179
Noty o autorach / 181
182 stron, Format: 16.0x22.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|