Celem podręcznika jest syntetyczne przedstawienie najważniejszych
zagadnień umożliwiających zrozumienie istoty marketingu i stworzenie w ten sposób
podstaw do jego dalszego studiowania.
Podręcznik ma za zadanie wpojenie studentom najważniejszych zasad i reguł
marketingu, będącego fundamentem marketingowego zarządzania przedsiębiorstwem oraz
warunkiem osiągnięcia wysokiej pozycji rynkowej i ciągłego utrzymywania i poprawiania
konkurencyjności firmy.
Spis treści:
Wstęp (Krzysztof Andruszkiewicz)
Rozdział I. POJĘCIE, GENEZA I ROZWÓJ MARKETINGU
1.1.Początki marketingu (Krzysztof Andruszkiewicz)
1.2.Istota marketingu (Krzysztof Andruszkiewicz)
1.3.Orientacja marketingowa i orientacja rynkowa jako efekt implementacji marketingu w
organizacjach (Iwona Escher)
1.3.1.Orientacja produkcyjna, sprzedażowa i marketingowa
1.3.2.Orientacja marketingowa a orientacja rynkowa
1.4.Kompozycja elementów marketing-mix (Krzysztof Andruszkiewicz)
1.5.Otoczenie organizacji - istota i podstawowe składniki (Iwona Escher).
1.6.Potencjał strategiczny organizacji - istota i elementy składowe (Iwona Escher)
Pytania kontrolne
Bibliografia
Rozdział II. MARKETINGOWE ZARZĄDZANIE PRZEDSIĘBIORSTWEM (Stanisław
Kaczmarczyk)
2.1.MZP a inne koncepcje zarządzania przedsiębiorstwem
2.2.Charakterystyczne cechy MZP
2.3.Marketingowe planowanie strategiczne
2.4.Systemy planowania i realizacja planów
Pytania kontrolne
Bibliografia
Rozdział III. BADANIA MARKETINGOWE (Iwona Escher)
3.1.Pojęcie badań marketingowych i marketingowych systemów informacyjnych
3.2.Podstawowe rodzaje badań marketingowych
3.3.Główne etapy procesu badawczego
3.4.Źródła informacji w badaniach marketingowych
3.5.Wybrane metody zbierania danych i odpowiadające im instrumenty pomiarowe
Pytania kontrolne
Bibliografia
Rozdział IV. KONSUMENT I UWARUNKOWANIA JEGO ZACHOWAŃ (Katarzyna
Pawlak-Kotodziejska)
4.1.Model zachowań konsumentów
4.2.Czynniki wpływające na zachowania nabywców
4.2.1.Czynniki psychologiczne
4.2.2.Czynniki osobowe
4.2.3.Czynniki społeczne
4.2.4.Czynniki kulturowe
4.3.Proces podejmowania decyzji zakupu
4.3.1.Typy decyzji zakupu i jej uczestnicy
4.3.2.Etapy procesu podejmowania decyzji o zakupie
Pytania i zagadnienia kontrolne
Bibliografia
Rozdział V. SEGMENTACJA I POZYCJONOWANIE PRODUKTU (Maciej Schulz)
5.1.Istota i funkcje segmentacji rynku
5.2.Kryteria segmentacji rynku
5.3.Procedury segmentacji rynku
5.4.Wybór rynku docelowego
5.5.Proces pozycjonowania produktu
Pytania kontrolne
Bibliografia
Rozdział VI. PRODUKT I PROCES JEGO ROZWOJU (Krzysztof Andruszkiewicz)
6.1.Pojęcie produktu w marketingu
6.2.Klasyfikacje produktów
6.3.Planowanie nowego produktu
6.4.Cykl życia produktu
6.5.Struktura asortymentowa
6.6.Marka
6.7.Opakowanie
6.8.Zadania menedżera produktu
Pytania kontrolne
Bibliografia
Rozdział VII. CENA I JEJ KSZTAŁTOWANIE
7.1.Istota, funkcje i uwarunkowania cenowych strategii przedsiębiorstw
7.2.Metody ustalania cen
7.3.Strategie cenowe przedsiębiorstw
Pytania kontrolne
Bibliografia
ROZDZIAŁ VIII. DYSTRYBUCJA JAKO ELEMENT MARKETINGU (Joanna Petrykowska)
8.1.Istota, funkcje i integracja dystrybucji z pozostałymi elementami marketingu
8.2.Kanały dystrybucji oraz ich charakterystyka
8.3.Determinanty pionowej struktury dystrybucji
8.4.Organizacja fizycznego przepływu produktów
Pytania kontrolne
Bibliografia
Rozdział IX. KOMUNIKACJA MARKETINGOWA (Katarzyna Pawlak-Kołodziejska)
9.1.Istota i proces komunikacji marketingowej
9.2.Planowanie komunikacji marketingowej
9.3.Reklama
9.4.Public relations
9.5.Promocja sprzedaży
9.6.Promocja osobista
Pytania kontrolne
Bibliografia
Rozdział X. OBSŁUGA KLIENTA W UJĘCIU MARKETINGOWYM I LOGISTYCZNYM
10.1.Istota obsługi klienta oraz jej elementy
10.2.Marketingowy aspekt obsługi klienta
10.3.Rola logistyki w realizacji poziomu obsługi klienta
10.4.Obsługa klienta jako płaszczyzna łącząca marketing i logistykę
10.5.Pomiar poziomu obsługi klienta
Pytania kontrolne
Bibliografia
375 stron, B5, oprawa miękka