Czym jest makdonaldyzacja? Definicja podana we wstępie określa ją
następująco: "jest to proces, na mocy którego zasady prowadzenia restauracji
szybkiej obsługi upowszechniają się, zagarniając coraz większe połacie życia
społecznego w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie". 
Ludzie, którzy makdonaldyzują zbiorowe żywienie, ale także służbę
zdrowia, oświatę, sprzedaż detaliczną, nawet usługi seksualne, pragną czynić to
wydajnie: dla klienta - tanio, dla społeczeństwa masowo, a dla właścicieli - z dużym
zyskiem. Triumfy makdonaldyzacji zbiegają się w czasie z całkowitym załamaniem się
wszelkich ideologii, które oferowały masom obietnicę lepszego. Ritzer nie waha się
przed kasandrycznymi proroctwami, ale sądzi, że należy się tej historycznej
konieczności makdonaldyzacji sprzeciwić. 
Spis treści:
Przedmowa 
Rozdział 1
Wprowadzenie do makdonaldyzacji 
McDonald\'s jako ogólnoświatowy symbol kulturowy 
Długie ramię makdonaldyzacji 
Aspekty makdonałdyzacji 
Sprawność 
Wymierność 
Przewidywalność 
Sterowanie 
Zalety makdonaldyzacji 
Krytyka makdonaldyzacji: nieracjonalność racjonalności 
Co nie jest zmakdonaldyzowane? 
Przypisy 
Rozdział 2
Makdonaldyzacja i jej poprzedniki:od "żelaznej klatki" do fabryki
szybkich dań 
Biurokratyzacja: życie bardziej racjonalne 
Weberowska teoria racjonalności 
Nieracjonalność a "żelazna klatka" 
Holokaust: masowa produkcja śmierci 
Naukowe zarządzanie: szukanie tej jedynej, najlepszej metody 
Taśma montażowa: robotnicy zamienieni w roboty 
Levittown: domy wyrastały jak grzyby po deszczu 
Centra handlowe: "mallowanie" Ameryki 
McDonald\'s: fabryka szybkich dań 
Podsumowanie 
Przypisy 
Rozdział 3
Sprawność: bez wysiadania i bez sztućców
Usprawnianie procesu 
Branża szybkich dań: skrócić czas od wydzielania do wydalania 
Gotowanie w domu (i zjawiska pokrewne):
"Nie mam czasu gotować" 
Zakupy: tworzenie coraz sprawniejszych maszyn do sprzedawania 
Szkolnictwo wyższe: wystarczy krzyżyk w odpowiedniej kratce 
Opieka zdrowotna: lekarze krótkiego kontaktu 
Rozrywka: sprawne przemieszczanie ludzi (i śmieci) 
Inne miejsca: efektywniejsze nawet kontakty z papieżem 
Upraszczanie produktu 
Zapędzanie do roboty klientów 
Podsumowanie 
Przypisy 
Rozdział 4
Wymierność: Wielki Mac i mały chip 
Ważniejsza ilość niż jakość 
Branża szybkich dań: "Wielorybniki" i "Grube Ryby" 
Szkolnictwo wyższe: oceny, wyniki, notowania i rankingi 
Opieka zdrowotna: pacjent jako symbol dolara 
Telewizja: estetyka zawsze na drugim miejscu 
Sport: Nadia Comaneci zdobyła dokładnie 79,275 punktu 
Polityka: debata Lincoln-Douglas nie składała się z "kawałków dźwiękowych"
Inne dziedziny, płytkie dziennikarstwo i powierzchowna turystyka 
Złudzenie dużej ilości 
Produkcja i usługi sprowadzone do liczb 
Branża szybkich dań:
gotowy hamburger ma dokładnie 9,85 centymetra 
Kuchnia domowa: "Piec czterdzieści minut w temperaturze sto osiemdziesiąt
stopni" 
Miejsce pracy: jednocentówka niczym srebrny dolar 
Podsumowanie 
Przypisy 
Rozdział 5
Przewidywalność: tam, gdzie te domki na wzgórzu, nigdy nie pada 
Tworzenie przewidywalnych miejsc 
Sieci motelowe: "Magiczne palce", lecz nie Norman Bates 
Branża szybkich dań: dziękujmy Bogu za te złote łuki 
Inne miejsca: E.T. nie może znaleźć swojego domu 
Kontakty z klientami według scenariusza 
Branża szybkich dań:
"Cześć, kolego" i "Szczęśliwej drogi" 
Inne miejsca: nawet dowcipy są według scenariusza 
Żeby zachowanie pracownika było przewidywalne 
Branża szybkich dań: nawet profesorowie Hamburger
University zachowują się przewidywalnie 
Inne miejsca: ten disnejowski styl 
Tworzenie przewidywalnych produktów i procesów 
Branża szybkich dań: nawet pikle są znormalizowane 
Szkoły wyższe: szablonowe podręczniki 
Rozrywka: witajcie w świecie zmakdonaldyzowanych filmów 
Sport: są nawet "McStajnie" 
Jak najmniej niebezpiecznie i nieprzyjemnie 
Podsumowanie 
Przypisy 
Rozdział 6
Sterowanie: roboty i roboty w ludzkiej skórze 
Sterowanie pracownikami 
Branża szybkich dań: od robotów w ludzkiej skórze do mechanicznych 
Szkolnictwo: ośrodki "McOpieki" nad dziećmi 
Opieka zdrowotna: kto decyduje o naszym losie? 
Miejsce pracy: rób, jak mówię, a nie jak robię 
Sterowanie klientami 
Branża szybkich dań: niech się wynoszą 
Inne miejsca: to jest jak obóz dla rekrutów 
Sterowanie procesem i produktem 
Produkcja, gotowanie i sprzedaż żywności: to się gotuje samo 
Proces mówienia: czy jest coś, czym się nie da sterować? 
Podsumowanie 
Przypisy 
Rozdział 7
Nieracjonalność racjonalności: korki na "szczęśliwej drodze" 
Niesprawność: długie kolejki do kasy 
Wysokie koszty: w domu taniej 
Złudzenie zabawy: ha, ha, ha, na giełdzie właśnie się zaczął krach 
Złudzenie realności: nawet piosenkarz naprawdę nie śpiewa 
Fałszywa przyjacielskość: "Cześć, George!" 
Odczarowanie: gdzie się podziała magia? 
Zdrowie i zagrożenie środowiska: nawet zwierzęta są w niebezpieczeństwie 
Homogenizacja: w Paryżu jest tak samo 
Dehumanizacja: mycie wodą z węża w barze "Trough and Brew" 
Branża szybkich dań: nie ma już knajpki w sąsiedztwie 
Rodzina: kuchnia jako stacja paliw 
Szkolnictwo wyższe: niczym w przetwórni mięsa 
Opieka zdrowotna: jesteś tylko liczbą 
Podsumowanie 
Przypisy 
Rozdział 8
Granice makdonaldyzacji: narodziny, śmierć i wyzwanie rzucone śmierci 
Narodziny i wcześniej: ciąża higli-tech i dzieci według projektu 
Makdonaldyzacja poczęcia: nawet babcia może zajść w ciążę 
Makdonaldyzacja ciąży: wybór idealnego dziecka 
Makdonaldyzacja porodu: narodziny jako patologia 
Przed, podczas i po śmierci: pogrzeby taśmowe 
Makdonaldyzacja procesu umierania: śmierć według projektu 
Makdonaldyzacja pogrzebów: żadnych szlochów 
Lekceważenie śmierci: "żółta ceglana droga" na szczyt Mount Everestu? 
Podsumowanie 
Przypisy 
Rozdział 9
Makdonaldyzacja w zmieniającym się świecie: czyżby bez ograniczeń? 
Siły napędowe makdonaldyzacji: opłaca się, cenimy ją, odpowiada nam 
Większe zyski, mniejsze koszty 
Makdonaldyzacja dla makdonaldyzacji 
Makdonaldyzacja i zmieniające się społeczeństwo 
Globalizacja a makdonaldyzacja: "wpaść" albo "posiedzieć" 
McDonald\'s jako zjawisko lokalne 
McDonakTs jako czynnik imperializmu kulturowego
Globalizacja a amerykanizacja 
Kilka innych punktów widzenia: szybkie dania w epoce "post" 
Postindustrializm i makdonaldyzacja: komplikowanie i upraszczanie 
Fordyzm i postfordyzm: a może to makdonaldyzm? 
Postmodernizm: czy dryfujemy w hiperprzestrzeni? 
Spojrzenie w przyszłość: demakdonaldyzacja? 
Przyszłość McDonald\'sa i innych sieci: stosy zgniłych warzyw i obornika 
Przyszłość makdonaldyzacji:
"Pani Przypadek" i "Pani Stek" 
Podsumowanie 
Przypisy 
Rozdział 10
Jak sobie radzić z makdonaldyzacją: praktyczny poradnik 
Tworzenie "rozsądnych" alternatyw: czasem naprawdę trzeba złamać
zasady 
Marvelous Market: "chrupiąca skórka i wyrazisty smak" 
Ben & Jerry\'s: "troskliwy kapitalizm" 
Pensjonaty: czym zastąpić "McPokój" i "McŚniadanie"? 
Szwedzkie linie do montażu samochodów: wyeliminować, co najgorsze 
Obrona zbiorowa: ratować serca, umysły, kubki smakowe i Piazza di Spagna 
Kampania Poparcia dla Oskarżonych o McZniesławienie: pyrrusowe zwycięstwo McDonald\'sa 
Narodowe Stowarzyszenie Obrońców Serca: dość zapychania tętnic 
Slow Food: stworzyć miejsce dla tradycyjnego, regionalnego jedzenia wysokiej jakości 
Sprawl-Busters: czarna lista zmakdonaldyzowanych supersklepów 
Lokalne protesty: "nie mamy tu czego szukać" 
Zmagania w pojedynkę: "wydział doświadczalny", omotane dzieci i baśniowe
światy 
Niezracjonalizowane nisze: praca w wydziale doświadczalnym 
Co można zrobić indywidualnie: jeśli wszystko inne zawiedzie, ratujmy dzieci 
Wolność: jeśli się nie potrafisz bronić, może zdołasz uciec 
Podsumowanie 
Przypisy 
Bibliografia 
404 strony
Księgarnia nie działa. Nie odpowiadamy na pytania i nie realizujemy zamówien. Do odwolania !.