Celem opracowania dobrej praktyki higienicznej jest prowadzenie obrotu
artykułami spożywczymi w należytych warunkach sanitarnych i higienicznych
zapewniających właściwą jakość zdrowotną wprowadzanych do obrotu środków
spożywczych.
W pierwszej części niniejszego opracowania przedstawiono zasady higieny
według dobrych praktyk higienicznych, jakie powinny być stosowane w każdym sklepie
spożywczym, dotyczące m.in. lokalizacji sklepu, utrzymania porządku i czystości,
higieny personelu, warunków technicznych maszyn i urządzeń, systemu zaopatrzenia w
wodę.
W drugiej części zamieszczono wzorcowe instrukcje higieniczne dla sklepu
spożywczego wraz z odpowiednimi wyjaśnieniami.
Spis treści:
Wprowadzenie
- Warunki techniczne niezbędne do spełnienia zasad dobrej praktyki higienicznej
- Lokalizacja sklepu – budynek i pomieszczenia
- Urządzenia i sprzęt
- Woda
- Odpady i śmieci
- Higiena i obowiązki personelu
- Wymagania dotyczące pracowników zatrudnionych przy obrocie
- Obowiązki i odpowiedzialność kierownika lub właściciela sklepu
- Utrzymanie czystości i porządku
- System zwalczanie szkodników
- System zaopatrzenia w wodę
- Konserwacja maszyn i urządzeń
- Kwalifikacje pracowników
- Postępowanie z towarami
- Przyjęcie towaru
- Postępowanie z towarami – zasady magazynowania, przechowywania i dystrybucji
- Instrukcje
- Nr 1. Mycie i dezynfekcja sali sprzedaży
- Nr 2. Mycie i dezynfekcja magazynów środków spożywczych
- Nr 3. Mycie i dezynfekcja wózków i koszy
- Nr 4. Utrzymanie czystości otoczenia sklepu
- Nr 5. Utrzymanie czystości w pomieszczeniach socjalnych
- Nr 6. Konserwacja maszyn i urządzeń
- Nr 7. Mycie i dezynfekcja urządzeń i sprzętu drobnego
- Nr 8. Postępowanie z towarami wycofanymi z obrotu
- Nr 9. Mycie i dezynfekcja rąk
- Nr 10. Higieniczne korzystanie z WC przez pracowników
- Nr 11. Utrzymanie czystości rampy
- Nr 12. Mycie i dezynfekcja chłodni
- Nr 13. Mycie i dezynfekcja urządzeń chłodniczych
- Nr 14. Mycie i dezynfekcja krajalnicy
- Harmonogram mycia i dezynfekcji
50 stron, B5, oprawa miękka