wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 92.30 87,69   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

DOBRA PRAKTYKA HIGIENICZNA W SKLEPIE SPOŻYWCZYM I HURTOWNI


WZORCOWE INSTRUKCJE Z WYJAŚNIENIAMI

wydawnictwo: ODDK, 2006, wydanie I

cena netto: 92.30 Twoja cena  87,69 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Celem opracowania dobrej praktyki higienicznej jest prowadzenie obrotu artykułami spożywczymi w należytych warunkach sanitarnych i higienicznych zapewniających właściwą jakość zdrowotną wprowadzanych do obrotu środków spożywczych.

W pierwszej części niniejszego opracowania przedstawiono zasady higieny według dobrych praktyk higienicznych, jakie powinny być stosowane w każdym sklepie spożywczym, dotyczące m.in. lokalizacji sklepu, utrzymania porządku i czystości, higieny personelu, warunków technicznych maszyn i urządzeń, systemu zaopatrzenia w wodę.

W drugiej części zamieszczono wzorcowe instrukcje higieniczne dla sklepu spożywczego wraz z odpowiednimi wyjaśnieniami.


Spis treści:

Wprowadzenie

  1. Warunki techniczne niezbędne do spełnienia zasad dobrej praktyki higienicznej
    1. Lokalizacja sklepu – budynek i pomieszczenia
    2. Urządzenia i sprzęt
    3. Woda
    4. Odpady i śmieci
  2. Higiena i obowiązki personelu
    1. Wymagania dotyczące pracowników zatrudnionych przy obrocie
    2. Obowiązki i odpowiedzialność kierownika lub właściciela sklepu
  3. Utrzymanie czystości i porządku
  4. System zwalczanie szkodników
  5. System zaopatrzenia w wodę
  6. Konserwacja maszyn i urządzeń
  7. Kwalifikacje pracowników
  8. Postępowanie z towarami
    1. Przyjęcie towaru
    2. Postępowanie z towarami – zasady magazynowania, przechowywania i dystrybucji
  9. Instrukcje
    1. Nr 1. Mycie i dezynfekcja sali sprzedaży
    2. Nr 2. Mycie i dezynfekcja magazynów środków spożywczych
    3. Nr 3. Mycie i dezynfekcja wózków i koszy
    4. Nr 4. Utrzymanie czystości otoczenia sklepu
    5. Nr 5. Utrzymanie czystości w pomieszczeniach socjalnych
    6. Nr 6. Konserwacja maszyn i urządzeń
    7. Nr 7. Mycie i dezynfekcja urządzeń i sprzętu drobnego
    8. Nr 8. Postępowanie z towarami wycofanymi z obrotu
    9. Nr 9. Mycie i dezynfekcja rąk
    10. Nr 10. Higieniczne korzystanie z WC przez pracowników
    11. Nr 11. Utrzymanie czystości rampy
    12. Nr 12. Mycie i dezynfekcja chłodni
    13. Nr 13. Mycie i dezynfekcja urządzeń chłodniczych
    14. Nr 14. Mycie i dezynfekcja krajalnicy
  10. Harmonogram mycia i dezynfekcji

50 stron, B5, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022