Prawidłowa identyfikacja zagrożeń, ich poznanie i świadome panowanie nad nimi
stanowi podstawę zarządzania bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym.
Książka prezentuje katalog wybranych zagrożeń – autorzy dokonali
podziału na zagrożenia biologiczne, fizyczne i chemiczne, dołączając krótką
charakterystykę ich podstawowych cech, występowania i sposobu eliminacji.
Publikacja jest przeznaczona dla członków zespołu HACCP, na których spoczywa
obowiązek wdrożenia HACCP. Pozwoli na zidentyfikowanie zagrożeń, które dotyczą ich
procesu, jak również da podstawową wiedzę ułatwiającą dalsze poszukiwania
poszczególnych cech charakterystycznych dla wymienionych zagrożeń i zagrożeń im
pokrewnych.
Książka jest również dobrym przykładem sposobu dokumentowania zagrożeń – może
stać się podstawą dla indywidualnie tworzonego w danej firmie leksykonu (katalogu)
uwzględniającego zagrożenia charakterystyczne dla danego środowiska.
Spis treści:
Wstęp
Zagrożenia
Zagrożenia mikrobiologiczne
Pasożyty
Zagrożenia fizyczne – organiczne
Zagrożenia fizyczne – nieorganiczne
Zagrożenia chemiczne – środowiskowe
Zagrożenia chemiczne – technologiczne
Zagrożenia chemiczne – techniczne
Wymagania prawne
Literatura
96 stron, B5, oprawa miękka