|
KODEKS ŻYWNOŚCIOWY CODEX ALIMENTARIUS
WIŚNIEWSKA M./WYTYCZNE DOBREJ PRAKTYKI HIGIENICZNEJ WER. ANG. POLSKA/ wydawnictwo: ODDK, 1997, wydanie I cena netto: 98.30 Twoja cena 93,39 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Kodeks Żywnościowy (Codex Alimentarius) stanowi zbiór norm i
standardów dotyczących żywności.
Przetłumaczona na język polski część ogólna Kodeksu zawiera Zalecany
Międzynarodowy Kodeks Praktyki – Ogólne Zasady Higieny Żywności oraz Załącznik
opisujący system Analizy Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontroli (HACCP) i wytyczne jego
stosowania. Ogólne Zasady obejmują łańcuch żywnościowy, od produkcji pierwotnej aż
do ostatecznej konsumpcji, określając zalecenia i procedury dotyczące m.in.
pomieszczeń, sprzętu, urządzeń, poszczególnych operacji produkcyjnych, higieny
osobistej pracowników i czystości obiektów. Ważną część dokumentu stanowią zasady
HACCP ustalające podstawowe wymagania przy wdrażaniu systemu oraz wytyczne ich
praktycznego wykorzystania.
Tekst Kodeksu zamieszczono w dwóch wersjach językowych, co umożliwia
zapoznanie się z jego brzmieniem oryginalnym.
Publikacja ułatwia skuteczne wdrożenie systemu HACCP oraz dostosowanie do
ogólnych wymagań higienicznych i zaleceń opisanych w Kodeksie Żywnościowym.
WPROWADZENIE
- SEKCJA I – CELE
- SEKCJA II – ZAKRES, ZASTOSOWANIE I DEFINICJE
- ZAKRES
- ZASTOSOWANIE
- DEFINICJE
- SEKCJA III - PRODUKCJA PIERWOTNA
- HIGIENA OTOCZENIA
- HIGIENICZNA PRODUKCJA SUROWCÓW ŻYWNOŚCIOWYCH
- OBRÓBKA ŻYWNOŚCI, PRZECHOWYWANIE I TRANSPORT
- CZYSZCZENIE, UTRZYMANIE CZYSTOŚCI I HIGIENY PERSONELU PODCZAS PRODUKCJI PIERWOTNEJ
- SEKCJA IV – OBIEKTY ŻYWNOŚCIOWE: PROJEKT I URZĄDZENIA
- LOKALIZACJA
- POMIESZCZENIA I LOKALE
- SPRZĘT
- URZĄDZENIA
- SEKCJA V – NADZOROWANIE OPERACJI PRODUKCYJNYCH
- NADZOROWANIE ZAGROŻEŃ ŻYWNOŚCI
- KLUCZOWE ASPEKTY SYSTEMÓW NADZOROWANIA HIGIENY
- WYMAGANIA DOTYCZĄCE DOSTAW
- PAKOWANIE
- WODA
- ZARZĄDZANIE I NADZÓR
- DOKUMENTACJA I ZAPISY
- PROCEDURY WYCOFANIA
- SEKCJA VI – OBIEKTY ŻYWNOŚCIOWE – UTRZYMANIE I PRAKTYKI SANITARNE
- UTRZYMANIE I CZYSZCZENIE
- PROGRAMY UTRZYMANIA CZYSTOŚCI
- SYSTEMY NADZORU NAD SZKODNIKAMI
- NADZÓR NAD ODPADAMI
- MONITOROWANIE SKUTECZNOŚCI
- SEKCJA VII – OBIEKTY ŻYWNOŚCIOWE – HIGIENA OSOBISTA
- STAN ZDROWIA
- CHOROBY I ZRANIENIA
- CZYSTOŚĆ OSOBISTA
- ZACHOWANIE PERSONELU
- OSOBY ODWIEDZAJĄCE
- SEKCJA VIII – TRANSPORT
- POSTANOWIENIA OGÓLNE
- WYMAGANIA
- KORZYSTANIE I UTRZYMANIE
- SEKCJA IX – INFORMACJA O PRODUKCIE I ŚWIADOMOŚĆ KONSUMENTA
- IDENTYFIKACJA PARTII
- INFORMACJA O PRODUKCIE
- ZNAKOWANIE
- EDUKACJA KONSUMENTA
- SEKCJA X – SZKOLENIE
- ŚWIADOMOŚĆ I ODPOWIEDZIALNOŚĆ
- PROGRAMY SZKOLENIOWE
- INSTRUKTAŻ I NADZÓR
- SZKOLENIA ODNAWIAJĄCE
- ZAŁĄCZNIK:
- SYSTEM ANALIZY ZAGROŻEŃ I KRYTYCZNY PUNKT KONTROLNY (HACCP) ORAZ WYTYCZNE JEGO
STOSOWANIA
100 stron, B5, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|