wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

KODEKS ŻYWNOŚCIOWY CODEX ALIMENTARIUS


WIŚNIEWSKA M./WYTYCZNE DOBREJ PRAKTYKI HIGIENICZNEJ WER. ANG. POLSKA/

wydawnictwo: ODDK, 1997, wydanie I

cena netto: 98.30 Twoja cena  93,39 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Kodeks Żywnościowy (Codex Alimentarius) stanowi zbiór norm i standardów dotyczących żywności.

Przetłumaczona na język polski część ogólna Kodeksu zawiera Zalecany Międzynarodowy Kodeks Praktyki – Ogólne Zasady Higieny Żywności oraz Załącznik opisujący system Analizy Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontroli (HACCP) i wytyczne jego stosowania. Ogólne Zasady obejmują łańcuch żywnościowy, od produkcji pierwotnej aż do ostatecznej konsumpcji, określając zalecenia i procedury dotyczące m.in. pomieszczeń, sprzętu, urządzeń, poszczególnych operacji produkcyjnych, higieny osobistej pracowników i czystości obiektów. Ważną część dokumentu stanowią zasady HACCP ustalające podstawowe wymagania przy wdrażaniu systemu oraz wytyczne ich praktycznego wykorzystania.

Tekst Kodeksu zamieszczono w dwóch wersjach językowych, co umożliwia zapoznanie się z jego brzmieniem oryginalnym.

Publikacja ułatwia skuteczne wdrożenie systemu HACCP oraz dostosowanie do ogólnych wymagań higienicznych i zaleceń opisanych w Kodeksie Żywnościowym.


WPROWADZENIE

  1. SEKCJA I – CELE
  2. SEKCJA II – ZAKRES, ZASTOSOWANIE I DEFINICJE
    1. ZAKRES
    2. ZASTOSOWANIE
    3. DEFINICJE
  3. SEKCJA III - PRODUKCJA PIERWOTNA
    1. HIGIENA OTOCZENIA
    2. HIGIENICZNA PRODUKCJA SUROWCÓW ŻYWNOŚCIOWYCH
    3. OBRÓBKA ŻYWNOŚCI, PRZECHOWYWANIE I TRANSPORT
    4. CZYSZCZENIE, UTRZYMANIE CZYSTOŚCI I HIGIENY PERSONELU PODCZAS PRODUKCJI PIERWOTNEJ
  4. SEKCJA IV – OBIEKTY ŻYWNOŚCIOWE: PROJEKT I URZĄDZENIA
    1. LOKALIZACJA
    2. POMIESZCZENIA I LOKALE
    3. SPRZĘT
    4. URZĄDZENIA
  5. SEKCJA V – NADZOROWANIE OPERACJI PRODUKCYJNYCH
    1. NADZOROWANIE ZAGROŻEŃ ŻYWNOŚCI
    2. KLUCZOWE ASPEKTY SYSTEMÓW NADZOROWANIA HIGIENY
    3. WYMAGANIA DOTYCZĄCE DOSTAW
    4. PAKOWANIE
    5. WODA
    6. ZARZĄDZANIE I NADZÓR
    7. DOKUMENTACJA I ZAPISY
    8. PROCEDURY WYCOFANIA
  6. SEKCJA VI – OBIEKTY ŻYWNOŚCIOWE – UTRZYMANIE I PRAKTYKI SANITARNE
    1. UTRZYMANIE I CZYSZCZENIE
    2. PROGRAMY UTRZYMANIA CZYSTOŚCI
    3. SYSTEMY NADZORU NAD SZKODNIKAMI
    4. NADZÓR NAD ODPADAMI
    5. MONITOROWANIE SKUTECZNOŚCI
  7. SEKCJA VII – OBIEKTY ŻYWNOŚCIOWE – HIGIENA OSOBISTA
    1. STAN ZDROWIA
    2. CHOROBY I ZRANIENIA
    3. CZYSTOŚĆ OSOBISTA
    4. ZACHOWANIE PERSONELU
    5. OSOBY ODWIEDZAJĄCE
  8. SEKCJA VIII – TRANSPORT
    1. POSTANOWIENIA OGÓLNE
    2. WYMAGANIA
    3. KORZYSTANIE I UTRZYMANIE
  9. SEKCJA IX – INFORMACJA O PRODUKCIE I ŚWIADOMOŚĆ KONSUMENTA
    1. IDENTYFIKACJA PARTII
    2. INFORMACJA O PRODUKCIE
    3. ZNAKOWANIE
    4. EDUKACJA KONSUMENTA
  10. SEKCJA X – SZKOLENIE
    1. ŚWIADOMOŚĆ I ODPOWIEDZIALNOŚĆ
    2. PROGRAMY SZKOLENIOWE
    3. INSTRUKTAŻ I NADZÓR
    4. SZKOLENIA ODNAWIAJĄCE
  11. ZAŁĄCZNIK:
    1. SYSTEM ANALIZY ZAGROŻEŃ I KRYTYCZNY PUNKT KONTROLNY (HACCP) ORAZ WYTYCZNE JEGO STOSOWANIA

100 stron, B5, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022