Monitorowanie, którego celem jest sprawdzenie czy właściwości produktu lub
parametry procesu w krytycznych punktach kontroli HACCP są zgodne z przyjętymi
wartościami, jest podstawą funkcjonowania systemu HACCP w każdym zakładzie przemysłu
spożywczego i żywienia zbiorowego. Podstawą procesu monitorowania są pomiary.
Celem poradnika jest przybliżenie Czytelnikom zagadnień z dziedziny
pomiarów stosowanych w systemie HACCP.
Omówiono w nim najczęściej mierzone wielkości, przyrządy pomiarowe i ich
parametry. Podano wskazówki wyboru właściwych przyrządów do wybranych zastosowań ze
szczególnym uwzględnieniem firm małych i średnich.
Wstęp
- Wielkości mierzone w punktach krytycznych
- Przyrządy pomiarowe
- Rejestratory
- Komputerowe systemy rejestracji temperatury i wilgotności
- Rejestracja ręczna a elektroniczna
- Wzorcowanie przyrządów pomiarowych
- Pomiary i rejestracja w produkcji i przetwarzaniu żywności
- Pomiary i rejestracja warunków przechowywania żywności
- Pomiary i rejestracja warunków transportu żywności
- Inne pomiary związane z HACCP
Zakończenie
54 strony, B5, oprawa miękka