Przewiduje się, że XXI wiek stanie się wiekiem biologii. Zwiększające się
zapotrzebowanie na energię odnawialną, produkty biodegradowalne oraz konieczność
rewitalizacji gospodarki wiejskiej sprawiły, że opracowanie produkcji biomasy jako wsadu
do wytworzenia bioenergii i bioproduktów stało się priorytetem w Unii Europejskiej i
Stanach Zjednioczonych. Biomasa stopniowo będzie zastępować więc ropę naftową oraz
inne paliwa kopalne.
Nowa seria książek „Technologie energii odnawialnej” ma uświadomić Czytelnikom,
jak istotne są te źródła energii.
W książce „Wieloletnie rośliny energetyczne” zostały zamieszczone
wybrane informacje dotyczące ogólnej charakterystyki roślin energetycznych, ich
biologii oraz agrotechniki, a także energetycznych, środowiskowych i ekonomicznych
aspektów produkcji biomasy.
SPIS TREŚCI
WSTĘP
Rozdział 1. OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA ROŚLIN ENERGETYCZNYCH
1. 1.1. Wieloletnie rośliny energetyczne ich podział i produkcja w Polsce
2. 1.2. Czynniki warunkujące produkcyjność roślin
Rozdział 2 KRZEWY I DRZEWA
2.1. Zagadnienia ogólne
2.2. Wierzba
2.2.1. Charakterystyka botaniczna
2.2.2. Dobór gatunków i odmian
2.2.3. Wymagania klimatyczno-glebowe
2.2.4. Technologia uprawy
2.2.5. Produkcyjność
2.2.6. Aspekty środowiskowe uprawy Salix L.
2.2.7. Opłacalność uprawy
2.2.8. Energochłonność uprawy
2.3 Topola
2.3.1. Charakterystyka botaniczna
2.3.2. Dobór gatunków i odmian
2.3.3. Wymagania klimatyczno-glebowe
2.3.4. Technologia uprawy
2.3.5. Produkcyjność
2.3.6. Opłacalność uprawy
2.3.7. Energochłonność uprawy
2.4. Robinia akacjowa
2.4.1. Charakterystyka botaniczna
2.4.2. Dobór gatunków i odmian
2.4.3. Wymagania klimatyczno-glebowe
2.4.4. Technologia uprawy
2.4.5. Produkcyjność
2.4.6. Opłacalność uprawy
2.4.7. Energochłonność uprawy
Rozdział 3 TRAWY
3.1. Zagadnienia ogólne
3.2. Miskant
3.2.1. Charakterystyka botaniczna
3.2.2. Dobór gatunków i odmian
3.2.3. Wymagania klimatyczno-glebowe
3.2.4. Technologia uprawy
3.2.5. Produkcyjność
3.2.6. Opłacalność uprawy
3.2.7. Energochłonność uprawy
3.3. Spartina preriowa
3.3.1. Wstęp
3.3.2. Charakterystyka botaniczna
3.3.3. Wymagania klimatyczno-glebowe
3.3.4. Technologia uprawy
3.3.5. Nawożenie
3.6. Zbiór
3.8. Właściwości fizykochemiczne
Rozdział 4 BYLINY
4.1. Zagadnienia ogólne
4.2. Ślazowiec pensylwański
4.2.1. Charakterystyka botaniczna
4.2.2. Dobór gatunków i odmian
4.2.3. Wymagania klimatyczno-glebowe
4.2.4. Technologia uprawy
4.2.5. Produkcyjność
4.2.6. Opłacalność uprawy
4.2.7. Energochłonność uprawy
Rozdział 5 BIOMASA I BIOPALIWA STAŁE
5.1. Akty prawne
5.2. Biomasa stała. Terminologia, definicje, określenia
5.3. Biomasa stała. Pobieranie i przygotowanie prób do analiz
5.3.1 Pobieranie prób biomasy stałej
5.3.2 Przygotowanie próbki ogólnej i próbki laboratoryjnej
5.4. Biomasa stała. Metody oznaczeń
5.4.1 Oznaczanie wilgotności
5.4.2 Oznaczanie zawartości popiołu
5.4.3 Oznaczanie wilgotności, części lotnych, węgla związanego oraz popiołu
analizatorem termograwimetrycznym
5.4.4 Oznaczanie zawartości węgla, wodoru i siarki
5.4.5 Oznaczanie zawartości azotu
5.4.6 Oznaczanie zawartości chloru
5.4.7 Obliczanie zawartości tlenu
5.4.8 Oznaczania gęstości właściwej i nasypowej
5.4.9 Oznaczanie wartości opałowej górnej
5.4.10 Obliczanie wartości opałowej dolnej
5.4.11 Określanie współczynnika jakości paliwa
Rozdział 6 LITERATURA
156 stron, Format: 17.5x24.5cm, oprawa twarda