Kuchnia polska PWE
jest obecna w polskich domach i polskich księgarniach na całym świecie od prawie 50
lat. Fenomen jej popularności należy tłumaczyć tym, że nie jest to zwykła książka
kucharska, zawiera bowiem nie tylko doskonałe i sprawdzone przepisy na dania
współczesne i tradycyjne, proste i wyrafinowane, opracowane na podstawie
najnowszej wiedzy o zdrowym odżywianiu przy współudziale pracowników Instytutu
Żywności i Żywienia ale także wiadomości na temat zasad:
- racjonalnego żywienia,
- nakrywania do stołu,
- podawania potraw,
- zachowania przy stole,
- żywienia dietetycznego (wraz z przepisami!).
Co ważne, każdy
przepis ma podaną jego wartość energetyczną (w kcal). Książka pomoże Państwu
odkryć na nowo przysmaki polskiej kuchni, a wspaniałe zdjęcia pobudzą wyobraźnię i
apetyt.
Spis treści
Od Wydawcy
Prawidłowe żywienie
Składniki żywności
Składniki odżywcze
Składniki balastowe
Co i kiedy jeść
Kultura stołu
Nakrycia stołowe
Elementarz nakrywania
stołu
Podawanie potraw
Podawanie napojów
Zachowanie przy stole
Żywienie dietetyczne
Zasady ogólne
Dieta nr 1 -
Dieta bogatoresztkowa
Dieta nr 2 -
Dieta łatwo strawna
Dieta nr 2a
- Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
Dieta nr 2b - Dieta
łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających
wydzielanie soku
żołądkowego
Dieta nr 3 -
Diety o zmienionej konsystencji
Dieta nr 4 -
Dieta ubogoenergetyczna
Dieta nr 5 -
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
Dieta nr 6 -
Dieta bogatobiałkowa
Dieta nr 7
- Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Dieta nr 8 -
Dieta niskobiałkowa
Przystawki
Surówki i sałatki
Zupy i dodatki do zup
Sosy
Jaja, ser, mąka, kasze
Warzywa i grzyby
Ryby, raki i owoce morza
Potrawy z mięsa
Drób
Potrawy z dzikiego ptactwa i dziczyzny
Potrawy z grilla
Potrawy z kuchenki mikrofalowej
Potrawy wegetariańskie
Desery
Potrawy świąteczne
Ciasta i dodatki do ciast
Napoje
Alkohole sporządzane w domu
Przetwory
Przyprawy i zioła
Zamiana jednostek objętościowych na
gramy
Skorowidz
736 stron, twarda oprawa