wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 78.65 74,72   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

KUCHNIA POLSKA


wydawnictwo: PWE, 2015, wydanie 47

cena netto: 78.65 Twoja cena  74,72 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Kuchnia polska PWE jest obecna w polskich domach i polskich księgarniach na całym świecie od prawie 50 lat. Fenomen jej popularności należy tłumaczyć tym, że nie jest to zwykła książka kucharska, zawiera bowiem nie tylko doskonałe i sprawdzone przepisy na dania  współczesne i tradycyjne, proste i wyrafinowane, opracowane na podstawie najnowszej wiedzy o zdrowym odżywianiu przy współudziale pracowników Instytutu Żywności i Żywienia ale także wiadomości na temat zasad:

  • racjonalnego żywienia,
  • nakrywania do stołu,
  • podawania potraw,
  • zachowania przy stole,
  • żywienia dietetycznego (wraz z przepisami!).

     

Co ważne, każdy przepis ma podaną jego wartość energetyczną (w kcal). Książka pomoże Państwu odkryć na nowo przysmaki polskiej kuchni, a wspaniałe zdjęcia pobudzą wyobraźnię i apetyt.


Spis treści

Od Wydawcy

 

 Prawidłowe żywienie

 

    Składniki żywności

    Składniki odżywcze

    Składniki balastowe

    Co i kiedy jeść

 

Kultura stołu

 

    Nakrycia stołowe

    Elementarz nakrywania stołu

    Podawanie potraw

    Podawanie napojów

    Zachowanie przy stole

 

Żywienie dietetyczne

 

    Zasady ogólne

    Dieta nr 1  -  Dieta bogatoresztkowa

    Dieta nr 2  -  Dieta łatwo strawna

    Dieta nr 2a - Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu

    Dieta nr 2b - Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających

    wydzielanie soku żołądkowego

    Dieta nr 3  -  Diety o zmienionej konsystencji

    Dieta nr 4  -  Dieta ubogoenergetyczna

    Dieta nr 5  -   Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych               

    Dieta nr 6  -   Dieta bogatobiałkowa

    Dieta nr 7   -  Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

    Dieta nr 8  -  Dieta niskobiałkowa

 

Przystawki

Surówki i sałatki

Zupy i dodatki do zup

Sosy

Jaja, ser, mąka, kasze

Warzywa i grzyby

Ryby, raki i owoce morza

Potrawy z mięsa

Drób

Potrawy z dzikiego ptactwa i dziczyzny

Potrawy z grilla

Potrawy z kuchenki mikrofalowej

Potrawy wegetariańskie

Desery

Potrawy świąteczne

Ciasta i dodatki do ciast

Napoje

Alkohole sporządzane w domu

Przetwory

Przyprawy i zioła

 

Zamiana jednostek objętościowych na gramy

  

Skorowidz

 

736 stron, twarda oprawa

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022