Zapisy w prawie żywnościowym nie zawsze jednoznacznie i wprost formułują
obowiązek, któremu musi sprostać przedsiębiorca. Jak bowiem rozumieć stosowane w
rozporządzeniach zwroty typu: "tam gdzie to konieczne, tam gdzie to niezbędne, tam
gdzie to stosowne; warunki konieczne, właściwe do zapewnienia bezpieczeństwa
żywności" itp.? Nowe podejście do kwestii odpowiedzialności za bezpieczeństwo
żywności zapisane w obowiązujących aktach prawnych wymaga od przedsiębiorcy dużej
wiedzy i świadomego działania.
Pierwszy poziom kontroli w zakresie bezpieczeństwa żywności obowiązany jest zapewnić
przedsiębiorca w ramach kontroli wewnętrznej (samokontroli), natomiast urzędowa
kontrola sprawowana przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej tworzy drugi poziom
kontroli.
Przygotuj się na kontrolę Państwowej Inspekcji Sanitarnej
Książka stanowi dla przedsiębiorców sektora spożywczego praktyczną pomoc w
interpretacji przepisów prawa żywnościowego. Wybrane zagadnienia, budzące najwięcej
wątpliwości co do obowiązujących przepisów - odpowiedzialność, obowiązki, wymogi
higieny - zostały przywołane i skomentowane w sposób przystępny dla każdego
Czytelnika.
Spis treści
Wprowadzenie
Rejestracja i zatwierdzenie zakładów działających w sektorze spożywczym
Produkcja pierwotna oraz dostawy bezpośrednie
Wymogi higieny dla wszystkich przedsiębiorstw produkcji, przetwarzania i dystrybucji
żywności
Monitorowanie żywności
Graniczne kontrole sanitarne
Przepisy karne i kary pieniężne
Odpowiedzialność przedsiębiorcy za szkodę wyrządzoną przez środki spożywcze
Obowiązki przedsiębiorcy sektora spożywczego
Załączniki
84 strony, B5, miękka oprawa