Marketing jest z jednej strony spójnym zbiorem określonych działań, a
z drugiej – koncepcją zarządzania całym przedsiębiorstwem.
Koncepcja ta polega na nieustannym identyfikowaniu zmieniających się potrzeb nabywców,
a następnie takim zarządzaniu przedsiębiorstwem, aby te potrzeby były jak najpełniej
zaspokajane, dając w rezultacie zadowolenie i lojalność klientów. Wykazano, że jest
to najlepszy sposób na osiąganie swoich celów, zwłaszcza maksymalizacji zysków oraz
na skuteczną walkę z konkurencją.
Autorzy publikacji omawiają podstawy marketingu (a szczególnie jego funkcję
zarządczą) w małych i dużych przedsiębiorstwach, opierając się na wielu
przykładach, z których większość dotyczy polskiej praktyki.
Układ książki został podporządkowany najnowszej koncepcji zarządzania –
marketingowemu zarządzaniu przedsiębiorstwem.
Publikacja jest przeznaczona zarówno dla studentów pragnących poznać sposoby
zarządzania nowoczesnym przedsiębiorstwem, jak i dla kadry zarządzającej oraz
specjalistów ds. marketingu, którzy znajdą w niej wiele praktycznych pomysłów, przykładów
i rozwiązań problemów.
Spis treści:
Wstęp
I. Rozwój marketingu w praktyce i w teorii
1. Uwarunkowania rozwoju
2. Ewolucja koncepcji marketingu
3. Kształtowanie się pojęcia i zakresu marketingu
II. System marketingu i jego otoczenie
1. Elementy marketingu
2. Ogólny model systemu marketingu
3. Główne funkcje marketingowe
4. Otoczenie systemu marketingu
5. Konkurencja i metody walki konkurencyjnej
III. Marketingowe zarządzanie przedsiębiorstwem
1. Rozwój koncepcji zarządzania przedsiębiorstwem
2. Cechy charakterystyczne zarządzania marketingowego
3. Zarządzanie marketingowe a zarządzanie marketingiem
4. Marketingowe planowanie strategiczne
5. System planowania w przedsiębiorstwie
IV. Marketingowe systemy informacyjne
1. Potrzeby informacyjne decydentów
2. Zarządzanie obiegiem danych w przedsiębiorstwie
3. Rodzaje i etapy badań marketingowych
4. Proces badań marketingowych
a. Faza przygotowania
b. Faza realizacji
c. Faza zakończenia badania
5. Zastosowania badań marketingowych
V. Kształtowanie nowego produktu
1. Składniki produktu i jego klasyfikacja
2. Formowanie asortymentu produktów
3. Planowanie nowego produktu
4. Proces kształtowania nowego produktu
5. Cykl życia produktu na rynku
6. Kształtowanie opakowania produktu
VI. Elementy polityki cenowej
1. Cena jako informacja
2. Uwarunkowania i funkcje cen
3. Czynniki kształtujące wysokość ceny
4. Planowanie cen
5. Kryteria różnicowania cen
VII. Polityka dystrybucji produktów i usług
1. Polityka dystrybucji jako element marketingu
2. Funkcje i elementy systemu dystrybucji
3. Struktura i wybór kanałów dystrybucji
4. Elementy zarządzania dystrybucją
5. Dystrybucja hurtowa i detaliczna
6. Sprzedawca i jego zadania
VIII. Podstawy promocji produktu i firmy
1. Koncepcja komunikacji marketingowej
2. Promocja firmy
3. Promocja produktu i usługi (reklama)
a. Główne elementy reklamy
b. Mechanizm działania reklamy
c. Zasady projektowania środków reklamy
d. Badanie skuteczności i efektywności reklamy
4. Promocja sprzedaży i akwizycja
5. Podstawy zarządzania komunikacją marketingową
IX. Organizacja działalności marketingowej
1. Organizacja marketingu w przedsiębiorstwie
2. Organizacja usług marketingowych
3. Profesjonalne zrzeszenia marketingowe
Zakończenie
Spis literatury
376 stron, B5, oprawa miękka