Jednostki gospodarcze funkcjonujące w warunkach gospodarki rynkowej ciągle poszukują
sposobów zwiększenia zysku. Czołowe miejsce w tej dziedzinie zajmuje polepszenie
efektywności wykorzystania czynników produkcji oraz utrzymanie na możliwie niskim
poziomie kosztów niezbędnych do prowadzenia działalności gospodarczej.
Dążenie do bardziej racjonalnego gospodarowania czynnikami produkcji powoduje
ciągłe zainteresowanie poziomem ponoszonych kosztów. Rozważania ekonomiczne bazujące
na danych dotyczących kosztów zajmują centralne miejsce w rachunkach decyzyjnych.
Większość decyzji kierowniczych opiera się bowiem na informacjach kosztowych. W
modelach decyzyjnych koszty pełnią rolę zarówno parametrów, jak i kryteriów wyboru.
Istnienie odpowiedniego systemu informacji ekonomicznej o kosztach jest niezbędnym
warunkiem podejmowania racjonalnych decyzji. Systemem tym jest rachunek kosztów będący
niewątpliwie centralnym elementem systemu informacyjnego rachunkowości. Nie jest
przesadnym stwierdzenie, że problematyka rachunku kosztów należy do kanonów wiedzy
ekonomicznej menedżerów.
W niniejszej książce rachunek kosztów został potraktowany jako źródło
informacji ekonomicznej na potrzeby zarządzania jednostkami gospodarczymi. To założenie
zdecydowało o strukturze i zawartości pracy. Szczególny nacisk położono w niej na
zasady generowania wieloprzekrojowych informacji o kosztach różnych obiektów
odniesienia, uwzględniających potrzeby menedżerów na różnych szczeblach
zarządzania.
SPIS TREŚCI
Słowo wstępne
1. Istota, zakres i funkcje rachunku kosztów
1.1. System informacyjny rachunkowości
1.2. Rachunek kosztów jako podsystem rachunkowości
1.3. Pojęcie rachunku kosztów
1.4. Powstawanie informacji w rachunku kosztów
1.5. Funkcje rachunku kosztów
1.6. Systemy rachunku kosztów
2. Koszty jako przedmiot rachunku
2.1. Pojęcie kosztów
2.2. Koszty a wydatki
2.3. Obiekty odniesienia kosztów
2.4. Przekroje klasyfikacyjne kosztów
3. Pomiar kosztów
3.1. Istota pomiaru kosztów
3.2. Wycena zużycia aktywów trwałych. Amortyzacja
3.3. Wycena zużycia materiałów
3.4. Pomiar kosztów osobowych
4. Grupowanie kosztów w systemie ewidencyjnym
4.1. Koszty według rodzajów działalności
4.2. Rodzajowy układ kosztów
4.3. Koszty według typów działalności
5. Rozliczanie kosztów
5.1. Proces rozliczania kosztów
5.2. Rozliczenia międzyokresowe kosztów
5.3. Rozliczanie kosztów świadczeń międzypodmiotowych
5.4. Rozliczanie kosztów pośrednich
5.5. Rozliczanie przedmiotowe kosztów
5.6. Ewidencyjne ujęcie procesu rozliczania kosztów
6. Rachunek kalkulacyjny kosztów
6.1. Istota i przedmiot kalkulacji
6.2. Kalkulacyjny układ kosztów
6.3. Rodzaje i metody kalkulacji
6.4. Kalkulacja podziałowa prosta
6.5. Kalkulacja podziałowa współczynnikowa
6.6. Kalkulacja podziałowa odjemna
6.7. Kalkulacja doliczeniowa
6.8. Kalkulacja fazowa
7. Rachunek kosztów pełnych i rachunek kosztów zmiennych
7.1. Rachunek kosztów pełnych
7.2. Rachunek kosztów zmiennych
7.3. System rachunku kosztów a rachunek wyników
7.4. Analiza porównawcza
8. Rachunek kosztów standardowych
8.1. Rachunek kosztów apriorycznych i jego odmiany
8.2. Istota i zadania rachunku kosztów standardowych
8.3. Standardy kosztów
8.4. Analiza odchyleń kosztów
9. Rachunek kosztów działań
9.1. Istota rachunku kosztów działań
9.2. Identyfikacja działań
9.3. Kalkulacja kosztów działań
9.4. Określenie nośników kosztów działań
9.5. Kalkulacja kosztów produktów
10. Koszty w rachunku zysków i strat
10.1. Istota rachunku zysków i strat
10.2. Przychody i koszty ich uzyskania
10.3. Ewidencyjne ustalanie wyniku finansowego
10.4. Sprawozdawczy rachunek zysków i strat
11. Analiza kosztów
11.1. Cele i zakres analizy kosztów
11.2. Porównywalność danych kosztowych
11.3. Analiza dynamiki kosztów
11.4. Przyczynowa analiza kosztów
11.5. Analiza zmienności kosztów
11.6. Ocena poziomu kosztów
12. Koszty w rachunkach decyzyjnych
12.1. Istota decyzyjnych rachunków kosztów
12.2. Analiza progu rentowności
12.3. Koszty w decyzjach cenowych
12.4. Wybór asortymentu produkcji
Literatura
263 strony, miękka oprawa