Nie znać kosztów firmy to znaczy spisać ją na straty
- Kalkulacja kosztów dla potrzeb budżetowania
- Planowanie i kontrola wykonania budżetu
- Studium przypadku: budżetowanie w firmie
Co daje dobre budżetowanie?
Prosta księgowość to za mało. Każda kluczowa decyzja w firmie ma złożone skutki
finansowe. Organizacja, która nie zna swoich kosztów, wymyka się spod kontroli... aż w
końcu zaskakuje ją dzień, kiedy kończą się środki na koncie. Zarządzający,
którzy są tego świadomi, chcą znać obecne i przyszłe koszty firmy. Oceniają, czy
planowana inwestycja wygeneruje nadwyżkę gotówki, zysk księgowy i korzyści podatkowe.
Potrzebują precyzyjnych budżetów i informacji zwrotnych o ich wykonaniu. Muszą być
pewni, że działalność jest rentowna i że nagle nie skończą się fundusze. Krótko
mówiąc, potrzebują rachunkowości zarządczej i dobrego budżetowania.
Rachunkowość zarządcza jest źródłem wiedzy o kosztach firmy, a budżetowanie to
przekuwanie tej wiedzy w działanie. Z tej książki dowiesz się, jak stworzyć i
wykonać dobry budżet. Poznasz metody kalkulacji kosztów. Znajdziesz tu opis całego
procesu budżetowania oraz wiedzę przydatną każdemu, kto zajmuje się rachunkowością
zarządczą:
- przyjmowanie założeń do budżetów,
- klasyfikacja kosztów dla celów budżetowania,
- porównywanie kosztów i przychodów,
- obliczanie kosztów marginalnych,
- analiza rozbieżności kosztów,
- ocena efektywności i rentowności inwestycji,
- ocena kondycji finansowej firmy, tworzenie elastycznych budżetów operacyjnych,
- korygowanie budżetów.
Edyta Duda-Piechaczek jest ekspertem z zakresu zarządzania,
budżetowania i controlingu. W szkoleniach dla menedżerów, które prowadzi, łączy
doświadczenia przedsiębiorstw z najnowszą wiedzą teoretyczną. W najbliższym czasie
planuje ukończenie doktoratu na temat zarządzania projektami.
Spis treści
Wstęp
1. Planowanie działalności przedsiębiorstwa
1.1. Istota planowania w przedsiębiorstwie
1.2. Etapy planowania
1.3. Hierarchia planów organizacyjnych
1.4. Planowanie finansowe
1.5. Budżetowanie jako metoda zarządzania
1.6. Klasyfikacja budżetów
2. Metodyka budżetowania
2.1. Pojęcie procesu budżetowania
2.2. Metody budżetowania
2.3. Funkcje i zadania budżetowania w przedsiębiorstwie
2.4. Etapy budżetowania
2.5. Kontrola budżetu
3. Techniki budżetowania kapitałowego
3.1. Rodzaje technik budżetowania kapitałowego
3.2. Statyczne techniki budżetowania kapitałowego
3.3. Techniki budżetowania kapitałowego oparte na zdyskontowanych przepływach
pieniężnych
4. Rachunkowość zarządcza i jej rola w procesie kierowania
przedsiębiorstwem
4.1. Rachunkowość zarządcza w procesie gospodarczym
4.2. Koszty w systemie kryteriów wyboru decyzji
4.3. Kryteria klasyfikacji kosztów
4.4. Istota i zadania rachunku kosztów
5. Ewidencja kosztów
5.1. Funkcje układu ewidencyjnego kosztów
5.2. Rodzajowy układ kosztów
5.3. Charakterystyka produkcji pomocniczej
5.4. Podstawowe metody kalkulacji
5.5. Kalkulacja podziałowo-procesowa
5.6. Koszty wydziałowe
6. Budżetowanie jako narzędzie zarządzania
6.1. Podstawowe definicje
6.2. Centra odpowiedzialności jako narzędzia zarządzania
6.3. Procedura sporządzania budżetów
6.4. Ewidencja budżetów
7. Przepływy pieniężne
7.1. Strumienie przepływów pieniężnych
7.2. Kryterium kosztu kapitału w budżetowaniu kapitałowym
7.3. Ryzyko w decyzjach budżetowania kapitałowego
8. Charakterystyka badanej firmy w sektorze budżetowania
8.1. Rys rozwoju
8.2. Przedmiot działania - struktura usług
8.3. Struktura organizacyjna
8.4. Konkurencja
8.5. Odbiorcy
8.6. Dostawcy
8.7. Analiza SWOT
8.8. Ocena kondycji finansowej przedsiębiorstwa
9. Budżetowanie w ZPUH "ABC"
9.1. Wprowadzanie budżetowania w przedsiębiorstwie
9.2. Budżet ZPUH "ABC" na rok 2001
9.3. Kontrola budżetu
9.4. Ocena procesu budżetowania w ZPUH "ABC"
Skorowidz
201 stron, A5, miękka oprawa