wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 247.75 235,36   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

ZNAKOWANIE PREZENTACJA REKLAMA ŻYWNOŚCI KOMENTARZ DO ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011


SZYMECKA-WESOŁOWSKA A. RED.

wydawnictwo: WOLTERS KLUWER, 2018, wydanie I

cena netto: 247.75 Twoja cena  235,36 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Znakowanie prezentacja reklama żywności

Komentarz do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011


Publikacja jest obowiązkową lekturą dla każdego, kto zajmuje się znakowaniem, prezentacją i reklamą środków spożywczych. Komentuje przepisy podstawowego w tym zakresie aktu prawnego: rozporządzenia nr 1169/2011, zawiera także wiele odniesień do innych – krajowych i unijnych – unormowań regulujących ten obszar. Znalazły się w niej objaśnienia i interpretacje przepisów prawnych opatrzone praktycznymi przykładami, orzecznictwem sądów krajowych i europejskich, a zwłaszcza Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, wytycznymi inspekcji kontrolnych, jak również opiniami polskiej i zagranicznej doktryny.

Autorki zawodowo zajmują się doradztwem w zakresie prawa żywnościowego. Wspierają przedsiębiorców działających na rynku spożywczym, śledzą aktualne zmiany, interpretacje organów administracyjnych i praktyczne trudności przedsiębiorców dotyczące stosowania przepisów regulujących produkcję oraz dystrybucję żywności. Mają wieloletnie doświadczenie praktyczne w tym zakresie, poparte odpowiednim warsztatem naukowym.

Komentarz jest przeznaczony zarówno dla podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze (producentów, przetwórców, dystrybutorów, sprzedawców żywności), jak i dla organów państwowych zajmujących się kontrolą żywności i ochroną konsumentów. Książka powinna też być pomocna dla radców prawnych, adwokatów, sędziów, doradców biznesowych, agencji reklamowych, a nawet konsumentów zainteresowanych obowiązkami, jakie powinni realizować przedsiębiorcy odpowiedzialni za wprowadzanie żywności do obrotu.


Wykaz skrótów
Słowo wstępne

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z 25.10.2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Tekst mający znaczenie dla EOG) (Dz.Urz. UE L 304, s. 18, ze zm.)

Rozdział I. Przepisy ogólne
Artykuł 1. Przedmiot i zakres stosowania
Artykuł 2. Definicje
1. Uwaga ogólna
2. Definicje z innych aktów prawnych (art. 2 ust. 1)
3. Definicje z rozporządzenia nr 1169/2011 (art. 2 ust. 2)
4. Pojęcie kraju pochodzenia (art. 2 ust. 3)
5. Definicje szczegółowe (art. 2 ust. 4 i załącznik I)

Rozdział II. Ogólne zasady dotyczące informacji na temat żywności
Artykuł 3. Cele ogólne | str. 95
Artykuł 4. Zasady dotyczące obowiązkowych informacji na temat żywności
Artykuł 5. Konsultacje z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności

Rozdział III. Ogólne wymogi dotyczące informacji na temat żywności i zakresy odpowiedzialności podmiotów działających na rynku spożywczym
Artykuł 6. Wymóg podstawowy
Artykuł 7. Rzetelne informowanie
1. Zasada rzetelnego informowania na temat żywności
2. Pojęcie wprowadzania w błąd
3. Pojęcie przeciętnego konsumenta
4. Wprowadzenie w błąd co do właściwości środka spożywczego (art. 7 ust. 1 lit. a)
5. Wprowadzenie w błąd poprzez przypisanie fałszywych cech (art. 7 ust. 1 lit. b)
6. Wprowadzenie w błąd poprzez niezasadne wyróżnienie produktu (art. 7 ust. 1 lit. c)
7. Wprowadzenie w błąd poprzez imitację (art. 7 ust. 1 lit. d)
8. Obowiązek informowania w sposób rzetelny, jasny i łatwy do zrozumienia przez konsumenta (art. 7 ust. 2)
9. Zakaz przypisywania żywności właściwości leczniczych (art. 7 ust. 3)
10. Wprowadzająca w błąd prezentacja i reklama (art. 7 ust. 4)
Artykuł 8. Zakres odpowiedzialności
1. Uwagi wprowadzające
2. Podmioty odpowiedzialne za informacje na temat żywności i zakres ich odpowiedzialności (art. 8 ust. 1-5 rozporządzenia nr 1169/2011)
3. Zasady odpowiedzialności za znakowanie środków spożywczych w polskich przepisach prawnych
4. Zasady przepływu informacji na temat żywności pomiędzy podmiotami prowadzącymi przedsiębiorstwa spożywcze (art. 8 ust. 6-8 rozporządzenia nr 1169/2011)

Rozdział IV. Obowiązkowe informacje na temat żywności
Sekcja 1. Treść i prezentacja
Artykuł 9. Wykaz danych szczegółowych, których podanie jest obowiązkowe
1. Uwagi ogólne
2. Obowiązkowe elementy informacji na temat żywności
3. Forma zamieszczenia elementów obowiązkowych
Artykuł 10. Dodatkowe obowiązkowe dane szczegółowe dotyczące szczególnych rodzajów lub kategorii żywności
1. Uwagi ogólne
2. Środki spożywcze pakowane w atmosferze gazów opakowaniowych
3. Środki spożywcze zawierające substancje słodzące
4. Środki spożywcze zawierające kwas glicyryzynowy lub jego sól amonową
5. Napoje o wysokiej zawartości kofeiny lub środki spożywcze z dodatkiem kofeiny
6. Środki spożywcze z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli lub estrów fitostanoli
7. Zamrożone mięso, zamrożone surowe wyroby mięsne i zamrożone nieprzetworzone produkty rybołówstwa
Artykuł 11. Wagi i miary
Artykuł 12. Dostępność i umieszczanie obowiązkowych informacji na temat żywności
Artykuł 13. Przedstawienie obowiązkowych danych szczegółowych
1. Uwagi ogólne
2. Widoczność i nieusuwalność informacji obowiązkowych
3. Czytelność informacji obowiązkowych
4. Umieszczanie niektórych obowiązkowych danych w jednym polu widzenia
Artykuł 14. Sprzedaż na odległość
1. Uwagi ogólne
2. Zakres obowiązków informacyjnych w przypadku środków porozumiewania się na odległość
3. Forma przekazywanych informacji
4. Odpowiedzialność przy sprzedaży żywności na odległość
5. Sprzedaż na odległość żywności nieopakowanej
6. Wyłączenia dotyczące automatów do sprzedaży lub zautomatyzowanych lokali handlowych
7. Dodatkowe wymogi dotyczące zawierania umów na
Artykuł 15. Wymogi językowe
Artykuł 16. Pominięcie niektórych obowiązkowych danych szczegółowych
1. Uwagi ogólne
2. Wyjątki dla szklanych butelek
3. Wyjątki dla opakowań o małej powierzchni
4. Zwolnienia z obowiązku podawania informacji o wartości odżywczej. Wyjątki z załącznika
5. Wyjątki dla napojów alkoholowych
Sekcja 2. Przepisy szczegółowe dotyczące obowiązkowych danych szczegółowych
Artykuł 17. Nazwa środka spożywczego | str. 232
1. Pojęcie, funkcje i zasady nadawania nazwy środka spożywczego (art. 17 ust. 1)
2. Nazwa środka spożywczego sprowadzonego z innego państwa członkowskiego UE (art. 17 ust. 2 i 3)
3. Nazwa fantazyjna
4. Informacje towarzyszące nazwie
Artykuł 18. Wykaz składników
1. Zasady ogólne komponowania wykazu składników (art. 18 ust. 1 i 2)
2. Składniki wytworzone z nanomateriałów (art. 18 ust. 3)
3. Przepisy techniczne dotyczące formułowania wykazu składników (art. 18 ust. 4)
Artykuł 19. Pominięcie wykazu składników
Artykuł 20. Pominięcie komponentów żywności w wykazie składników
1. Uwagi ogólne
2. Części składowe dodane po oddzieleniu (art. 20 lit. a)
3. Dodatki do żywności i enzymy (art. 20 lit. b)
4. Nośniki (art. 20 lit. c)
5. Substancje pomocnicze w przetwórstwie (art. 20 lit. d)
6. Woda (art. 20 lit. e)
7. Substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji - anulacja wyłączeń
Artykuł 21. Etykietowanie niektórych substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
1. Uwagi wstępne
2. Odniesienie do nazw składników lub substancji powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
3. Miejsce oznaczania substancji lub produktu wymienionego w załączniku II
4. Sposób oznaczenia substancji lub produktu wymienionego w załączniku II
5. Uzupełnianie listy alergenów
6. Informacje o możliwym występowaniu alergenów w żywności
7. Informowanie o braku alergenów w produkcie
Artykuł 22. Oznaczanie ilościowe składników
1. Uwagi wstępne
2. Występowanie nazwy składnika (składników) w nazwie środka spożywczego (art. 22 ust. 1 lit. a)
3. Skojarzenie składnika (składników) z nazwą środka spożywczego przez konsumenta (art. 22 ust. 1 lit. a in fine)
4. Słowne, obrazowe lub graficzne podkreślenie składnika (składników) w etykietowaniu (art. 22 ust. 1 lit. b)
5. Oznaczenie ilości, gdy jest to konieczne w celu scharakteryzowania danego środka spożywczego i odróżnienia go od produktów, z którymi mógłby być mylony ze względu na nazwę lub wygląd (art. 22 ust. 1 lit. c)
6. Odstępstwa od wymogu oznaczenia ilościowego składnika (składników) lub kategorii składników (art. 22 ust. 2 i załącznik VIII pkt 1)
7. Brak zastosowania art. 22 ust. 1 lit. a i b (art. 22 ust. 2 i załącznik VIII pkt 2)
8. Sposób wyrażania informacji o ilości składnika (składników) lub kategorii składników (art. 22 ust. 2 i załącznik VIII pkt 3 i 4)
Artykuł 23. Ilość netto
1. Uwagi wstępne
2. Sposób zapisu informacji o masie netto
3. Dopuszczalne różnice między ilością netto zadeklarowaną w oznakowaniu a rzeczywistą ilością netto środka spożywczego
4. Wyjątki i zasady szczególne w zakresie oznaczania masy netto
Artykuł 24. Data minimalnej trwałości, termin przydatności do spożycia i data zamrożenia
1. Uwagi ogólne
2. Termin przydatności do spożycia
3. Data minimalnej trwałości
4. Data zamrożenia lub pierwszego zamrożenia
5. Obowiązek zapewnienia czytelności informacji
Artykuł 25. Warunki przechowywania lub warunki użycia
1. Uwagi wstępne
2. Warunki przechowywania
3. Sposób przekazywania informacji o warunkach przechowywania
4. Warunki przechowywania żywności głęboko mrożonej
5. Warunki użycia środka spożywczego
6. Warunki przechowywania lub użycia żywności po otwarciu opakowania
Artykuł 26. Kraj lub miejsce pochodzenia
1. Uwagi wstępne
2. Chronione nazwy pochodzenia, oznaczenia geograficzne i gwarantowane tradycyjne specjalności (art. 26 ust. 1)
3. Obowiązek deklaracji pochodzenia w sytuacji ryzyka wprowadzenia konsumenta w błąd (art. 26 ust. 2 lit. a)
4. Obowiązek deklaracji pochodzenia w odniesieniu do wybranych rodzajów mięsa (art. 26 ust. 2 lit. b)
5. Obowiązek deklaracji pochodzenia w przypadku rozbieżności pochodzenia środka spożywczego i jego podstawowego składnika (art. 26 ust. 3)
6. Sprawozdania Komisji i przyszłe regulacje
Artykuł 27. Instrukcje użycia
Artykuł 28. Zawartość alkoholu
Sekcja 3. Informacja o wartości odżywczej
Artykuł 29. Powiązania z innymi przepisami
Artykuł 30. Treść
1. Obowiązkowe elementy informacji o wartości odżywczej
2. Dobrowolne elementy informacji o wartości odżywczej
3. Powtórzenie informacji o wartości odżywczej
4. Informacja o wartości odżywczej napojów alkoholowych
5. Informacja o wartości odżywczej w przypadku żywności nieopakowanej
6. Upoważnienie Komisji do zmian z zakresu informacji o wartości odżywczej
7. Sprawozdanie na temat obecności izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności oraz w ogólnej diecie populacji UE
Artykuł 31. Obliczenie
1. Uwaga wprowadzająca
2. Sposób obliczania wartości energetycznej i składników odżywczych (art. 31 ust. 1 i 2)
3. Postać żywności, do której odnoszą się informacje o wartości odżywczej (art. 31 ust. 3)
4. Podstawy wyliczania wartości podawanych w informacji o wartości odżywczej (art. 31 ust. 4)
5. Uprawnienia Komisji
Artykuł 32. Wyrażanie ilości w przeliczeniu na 100 g lub na 100 ml
1. Obligatoryjne formy podawania informacji o wartości odżywczej
2. Fakultatywne formy podawania informacji o wartości odżywczej
Artykuł 33. Wyrażanie ilości w przeliczeniu na porcję lub na jednostkową ilość żywności
1. Podawanie informacji o wartości odżywczej w przeliczeniu na porcję lub jednostkową ilość żywności (art. 33 ust. 1 i 4)
2. Powtarzanie informacji o wartości odżywczej w przeliczeniu na porcję lub jednostkową ilość żywności (art. 33 ust. 2)
3. Podawanie informacji o wartości odżywczej wobec żywności nieopakowanej (art. 33 ust. 3)
4. Upoważnienie dla Komisji do wydania aktów wykonawczych (art. 33 ust. 5)
Artykuł 34. Prezentacja
1. Prezentacja informacji o wartości odżywczej (art. 34 ust. 1 i 2)
2. Prezentacja powtórzenia informacji o wartości odżywczej (art. 34 ust. 3)
3. Prezentacja informacji o wartości odżywczej w odniesieniu do żywności nieopakowanej i napojów alkoholowych o zawartości alkoholu wyższej niż 1,2% objętościowo (art. 34 ust. 4)
4. Prezentacja wartości odżywczej w przypadku znikomych ilości składników odżywczych (art. 34 ust. 5)
5. Delegacje dla Komisji
Artykuł 35. Dodatkowe formy wyrażania i prezentacji informacji
1. Cel oraz warunki wprowadzania dodatkowych form prezentowania informacji o wartości odżywczej (art. 35 ust. 1)
2. Przykłady systemów dobrowolnych
3. Uprawnienia i obowiązki państw członkowskich oraz Komisji (art. 35 ust. 2-6)

Rozdział V. Dobrowolne informacje na temat żywności
Artykuł 36. Wymogi mające zastosowanie
1. Pojęcie informacji dobrowolnych
2. Informacje dobrowolne objęte szczególnymi wymogami rozporządzenia nr 1169/2011 (art. 36 ust. 1)
3. Informacje dobrowolne objęte ogólnymi wymogami rozporządzenia nr 1169/2011 (art. 36 ust. 2)
4. Informacje dobrowolne uregulowane w przepisach szczególnych (art. 36 ust. 3 i 4)
Artykuł 37. Prezentacja

Rozdział VI. Przepisy krajowe
Artykuł 38. Przepisy krajowe
Artykuł 39. Przepisy krajowe w zakresie dodatkowych obowiązkowych danych szczegółowych
Artykuł 40. Mleko i produkty mleczne
Artykuł 41. Napoje alkoholowe
Artykuł 42. Wyrażanie ilości netto
Artykuł 43. Dobrowolne podawanie referencyjnych wartości spożycia dla szczególnych grup ludności
Artykuł 44. Przepisy krajowe dotyczące żywności nieopakowanej
1. Żywność nieopakowana - definicja
2. Obowiązkowe przekazywanie informacji o alergenach
3. Przepisy krajowe dotyczące przekazywania innych danych szczegółowych
4. Dobrowolne przekazywanie innych informacji
5. Przepisy krajowe dotyczące sposobu udostępniania danych szczegółowych, form ich wyrażania i prezentacji
6. Komunikowanie Komisji tekstu przepisów krajowych dotyczących żywności nieopakowanej
Artykuł 45. Procedura notyfikacji

Rozdział VII. Przepisy wykonawcze, zmieniające i końcowe
Artykuł 46. Zmiany załączników
Artykuł 47. Okres przejściowy w odniesieniu do środków wykonawczych lub aktów delegowanych i data rozpoczęcia ich stosowania
Artykuł 48. Komitet
Artykuł 49. Zmiany rozporządzenia (WE) nr 1924/2006
Artykuł 50. Zmiany rozporządzenia (WE) nr 1925/2006
Artykuł 51. Wykonywanie przekazanych uprawnień
Artykuł 52. Procedura w trybie pilnym
Artykuł 53. Uchylenie
Artykuł 54. Środki przejściowe
Artykuł 55. Wejście w życie i data rozpoczęcia stosowania

Załączniki


556 stron, Format: 17.0x24.4, oprawa twarda

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022