|
FIZJOLOGIA ŻYWIENIA
KRAUSS H. RED. wydawnictwo: PZWL, 2020, wydanie Icena netto: 142.80 Twoja cena 135,66 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Fizjologia żywienia
Nowoczesny podręcznik
prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery
fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z
fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną
i hormonalną.
Bardzo
szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące
wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także
fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również
problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli
regulację masy ciała.
Autorzy
omówili również zagadnienia związane z fizjologią
i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości
żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom
żywienia
u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci
w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie
roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych
do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej
kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi
prozdrowotnych składowych pożywienia.
Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych
osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom
wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także
lekarzom i dietetykom.
410
stron, Format: 16.0x24.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|