|
DIETETYKA SPORTOWA
FRĄCZEK B. KRZYWAŃSKI J. KRZYSZTOFIAK H. RED. wydawnictwo: PZWL, 2019, wydanie Icena netto: 310.80 Twoja cena 295,26 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Dietetyka sportowa
Dietetyka
sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk
żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego
sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych
fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją
strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego
stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała.
W
książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min.
indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając
również okres startowy oraz często celowe wahania masy
ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów
zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania).
Nie
zabrakło również wskazówek potrzebnych do
planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny,
odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji
uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo
stosowania.
Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla
dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla
studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach
dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób
aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i
wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.
1. Żywienie
1.
Trawienie
i przemiana materii –
Ewa Fürstenberg, Jadwiga Hamułka 3
1.1. Metabolizm – wprowadzenie 3
1.2. Układ pokarmowy – budowa, funkcje, regulacja
działania 8
1.3. Trawienie i wchłanianie składników
pokarmowych . 22
2. Reakcja
organizmu na wysiłek fizyczny
– Hubert Krysztofiak, Andrzej Ziemba . 43
2.1. Skurcz mięśni 44
2.2. Przemiany energetyczne 46
2.3. Morfologiczne i metaboliczne cechy włókien
mięśniowych 50
2.4. Pobieranie tlenu w trakcie wysiłku 52
2.5. Regulacja pracy serca i układu krążenia podczas wysiłku .
53
2.6. Podsumowanie 58
3. Adaptacja
do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej –
Hubert Krysztofiak, Andrzej Ziemba . 61
3.1. Przystosowanie do wysiłku fizycznego . 62
3.2. Adaptacja układu krążenia do wysiłku . 65
3.3. Zmiany metabolizmu energetycznego pod wpływem regularnych
wysiłków 68
3.4. Granice przystosowania 70
3.5. Testy wysiłkowe 71
3.6. Pomiar wskaźników wydolności fizycznej 73
3.7. Pobieranie tlenu w czasie wysiłku testowego i V˙O2max . 74
3.8. Zmiany stężenia mleczanu we krwi w czasie wysiłku . 75
3.9. Metody wyznaczania obciążenia progowego 76
3.10. Podsumowanie 79
4. Biochemia
wysiłku fizycznego
– Tomasz Podgórski 81
4.1. Metabolizm substratów energetycznych (systemy
energetyczne związane z wysiłkiem) 82
4.2. Skurcz mięśnia 94
5.
Bilans energetyczny –
Barbara Frączek, Maria Gacek . 97
5.1. Podstawy bilansu energetycznego . 97
5.2. Zapotrzebowanie na energię . 99
5.3. Wartość energetyczna produktów i potraw 104
5.4. Bilans energetyczny w sporcie 120
5.5. Podsumowanie 123
6. Planowanie
aktywności fizycznej dla osób klinicznie zdrowych –
Anna Jegier . 125
6.1. Korzyści regularnej aktywności fizycznej . 125
6.2. Podstawy kwalifikacji do regularnej aktywności
fizycznej . 131
7.
Budowa i skład ciała człowieka –
Jadwiga Charzewska, Anna Kopiczko . 135
7.1. Koncepcja składu ciała człowieka . 135
7.2. Przegląd metod stosowanych w ocenie składu ciała 136
8.
Żywienie, wysiłek fizyczny i geny –
Marek Sawczuk, Paweł Cięszczyk, Agnieszka
Maciejewska-Skrendo . 153
8.1. Wprowadzenie . 153
8.2. Struktura i funkcja mięśni szkieletowych 157
8.3. Pułap tlenowy (V˙O2max) 159
8.4. Zdolność organizmu do detoksykacji i radzenia sobie ze stresem
oksydacyjnym 161
8.5. Zakres i intensywność reakcji zapalnej uruchamianej w odpowiedzi
na wysiłek . 164
8.6. Prawdopodobieństwo pojawienia się uszkodzeń układu
ruchu . 164
8.7. Dopasowanie sposobu odżywiania do potrzeb organizmu oraz
utrzymanie optymalnej masy ciała . 168
8.8. Nietolerancje pokarmowe . 173
8.9. Podsumowanie 175
9. Makroskładniki
pokarmowe – białko –
Dariusz Włodarek . 177
9.1. Białko jako składnik pokarmowy 177
9.2. Źródła białka o wysokiej wartości odżywczej
181
9.3. Zapotrzebowanie na białko osób aktywnych
fizycznie 186
9.4. Zawartość białka w diecie – konsekwencje
zdrowotne 188
9.5. Podsumowanie 192
10. Makroskładniki
pokarmowe – węglowodany –
Andrzej Ziemba, Izabela Grabowska 195
10.1. Budowa i rodzaje węglowodanów 196
10.2. Wykorzystanie węglowodanów . 197
10.3. Przemiany glukozy w organizmie . 197
10.4. Wykorzystanie energii . 199
10.5. Strategie żywieniowe 200
11. Makroskładniki
pokarmowe – tłuszcze
– Juliusz Przysławski . 205
11.1. Wprowadzenie . 205
11.2. Kwasy tłuszczowe – charakterystyka
ogólna 208
11.3. Kwasy tłuszczowe nasycone . 209
11.4. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 211
11.5. Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 213
11.6. Znaczenie tłuszczów w żywieniu człowieka –
zapotrzebowanie . 222
11.7. Tłuszcze pokarmowe – źródła 225
11.8. Podsumowanie 229
12.
Wartość odżywcza produktów spożywczych –
Mirosław Pysz . 231
12.1. Wartość odżywcza produktów spożywczych –
polskie zalecenia żywieniowe . 232
12.2. Zalecenia żywieniowe ekspertów Uniwersytetu
Harvarda . 245
12.3. Szwajcarska Piramida Żywienia dla
sportowców . 248
12.4. Podsumowanie 251
13.
Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie
– Beata Przygoda . 253
13.1. Tiamina 259
13.2. Ryboflawina . 261
13.3. Niacyna 263
13.4. Kwas pantotenowy 265
13.5. Biotyna 267
13.6. Witamina B6 269
13.7. Foliany . 272
13.8. Witamina B12 (kobalamina) 274
13.9. Witamina C . 277
13.10. Witamina A . 279
13.11. Witamina D . 283
13.12. Witamina E . 286
13.13. Witamina K . 288
13.14. Podsumowanie 290
14. Składniki
mineralne w żywieniu osób aktywnych fizycznie
– Małgorzata Schlegel-Zawadzka 299
14.1. Wprowadzenie . 299
14.2. Normy żywienia 300
14.3. Znaczenie makro- i mikropierwiastków w
organizmie 303
14.4. Udział składników mineralnych w utrzymaniu
równowagi kwasowo-zasadowej 306
14.5. Biodostępność składników mineralnych . 308
14.6. Źródła pokarmowe składników
mineralnych . 310
15. Woda
i elektrolity podczas wysiłku fizycznego
– Tomasz Mikulski . 317
15.1. Wprowadzenie . 317
15.2. Podstawy – zapotrzebowanie na płyny . 318
15.3. Profilaktyka odwodnienia, czyli właściwe nawadnianie w każdej
sytuacji 322
15.4. Kontrola nawodnienia . 326
15.5. Konsekwencje niewłaściwego nawodnienia 329
15.6. Sytuacje szczególne . 332
15.7. Podawanie płynów drogą dożylną 333
15.8. Sportowiec kategorii masters 334
16.
Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu
– Kazimierz Ciechanowski . 337
16.1. Znaczenie równowagi kwasowo-zasadowej 337
16.2. Badanie równowagi kwasowo-zasadowej . 337
16.3. Źródła kwasów i zasad w
organizmie 339
16.4. Dieta zakwaszająca, dieta alkalizująca 341
16.5. Neutralizacja zakwaszającej diety . 344
17.
Żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy –
Agnieszka Zembroń-Łacny, Joanna Orysiak 347
17.1. Wprowadzenie . 347
17.2. Żywienie immunomodulujące w sporcie 348
17.3. Podsumowanie 362
18. Wolne
rodniki w wysiłku fizycznym –
Agnieszka Zembroń-Łacny . 365
18.1. Wprowadzenie . 365
18.2. Wolne rodniki i adaptacja do wysiłku fizycznego 366
18.3. Wolne rodniki i antyoksydanty . 369
18.4. Podsumowanie 373
19. Zaburzenia
przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i
sportowców
– Wojciech Marlicz, Igor Łoniewski . 375
19.1. Wprowadzenie . 375
19.2. Oś mózg–jelito 375
19.3. Zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego 384
19.4. Podsumowanie 396
19.5. Zalecenia . 396
20. Mikrobiota
jelitowa a wysiłek fizyczny
– Igor Łoniewski, Wojciech Marlicz . 401
20.1. Wprowadzenie . 401
20.2. Mikrobiota przewodu pokarmowego 402
20.3. Dysbioza 408
20.4. Wysiłek fizyczny a mikrobiota 412
20.5. Modyfikacja mikrobioty – dieta, pre- i
probiotyki . 420
21. Alergia
na pokarmy i nietolerancje pokarmowe –
Zbigniew Bartuzi 433
21.1. Wprowadzenie . 433
21.2. Definicje i klasyfikacja 434
21.3. Epidemiologia 435
21.4. Patogeneza alergii na pokarmy . 435
21.5. Alergeny 436
21.6. Reakcja alergiczna . 438
21.7. Diagnostyka . 442
21.8. Leczenie . 444
21.9. Patogeneza nietolerancji pokarmowych 445
21.10. Diagnostyka i leczenie 450
22.
Zaburzenia odżywiania
– Maria Gacek, Daria Domańska-Senderowska . 457
22.1. Wprowadzenie . 457
22.2. Specyficzne zaburzenia odżywiania 458
22.3. Wybrane niespecyficzne zaburzenia odżywiania 465
22.4. Zaburzenia odżywiania w sporcie . 471
22.5. Dietoterapia w zaburzeniach odżywiania . 474
22.6. Podsumowanie 477
23.
Alkohol a sport – Maria
Gacek 479
23.1. Wprowadzenie . 479
23.2. Zdrowotne konsekwencje nadużywania napojów
alkoholowych . 479
23.3. Patofizjologiczne właściwości alkoholu a sport 481
23.4. Neurotoksyczne właściwości alkoholu . 485
23.5. Alkohol a wydolność fizyczna . 485
23.6. Podsumowanie 486
2 Dietetyka 489
24.
Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie –
Barbara Frączek . 491
24.1. Specyfika żywienia sportowców 491
24.2. Jakościowe zalecenia żywieniowe . 492
24.3. Ilościowe rekomendacje żywieniowe 493
24.4. Aktualne trendy i kontrowersje 498
25.
Przygotowanie do wysiłku
– Florentyna Tyrała, Aleksandra Pięta, Barbara
Frączek . 503
25.1. Rola makroskładników spożywanych przed wysiłkiem w
zapewnieniu dostępności energii w czasie jego trwania 503
25.2. Węglowodany najważniejszym składnikiem pokarmowym w posiłku przed
wysiłkiem 505
25.3. Cechy posiłku przedtreningowego 507
25.4. Przekąski przed treningiem 510
25.5. Co należy jeść podczas ćwiczeń, treningów i
zawodów? . 514
25.6. Strategie żywieniowe a wspomaganie wysiłku . 516
26.
Regeneracja powysiłkowa
– Anna Książek, Aleksandra Zagrodna, Małgorzata
Słowińska-Lisowska 521
26.1. Strategia żywieniowa w okresie powysiłkowym . 521
26.2. Węglowodany a regeneracja powysiłkowa 522
26.3. Białko a regeneracja powysiłkowa 524
26.4. Nawadnianie a regeneracja powysiłkowa . 526
26.5. Posiłki usprawniające regenerację powysiłkową . 527
27. Strategie
żywieniowe wpływające na masę i skład ciała – redukcja masy
ciała – Barbara
Frączek 529
27.1. Metodyka planowania diety redukcyjnej 530
27.2. Diety alternatywne w redukcji masy ciała 535
27.3. Wybrane mechanizmy regulowania metabolizmu tkanki
tłuszczowej . 537
27.4. Wpływ diety i wysiłku fizycznego na utratę tkanki
tłuszczowej . 549
27.5. Przykładowe jadłospisy diety redukcyjnej 550
28. Strategie
żywieniowe wpływające na masę i skład ciała –zwiększanie masy
mięśniowej –
Krzysztof Durkalec-Michalski 563
28.1. Wprowadzenie . 563
28.2. Molekularne mechanizmy oddziałujące na wzrost hipertrofii i siły
mięśniowej 565
28.3. Bilans i wydatki energetyczne a rozwój masy, siły i
wytrzymałości mięśniowej 567
28.4. Makroskładniki diety w stymulacji masy, siły, mocy i
wytrzymałości siłowej 572
28.5. Strategia dietetyczna dla kulturysty lub zawodnika trenującego
sporty siłowe w przygotowawczym okresie treningowym, ukierunkowanym
na zwiększenie hipertrofii i siły mięśniowej . 585
29.
Żywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport –
Barbara Frączek, Maria Gacek 597
29.1. Wprowadzenie . 597
29.2. Potrzeby energetyczne . 598
29.3. Węglowodany podstawowym źródłem energii . 599
29.4. Białka i tłuszcze w diecie dzieci i młodzieży . 601
29.5. Żywienie okołowysiłkowe i strategia nawadniania
organizmu 602
29.6. Żywienie w okresie regeneracji powysiłkowej . 606
29.7. Rozważne stosowanie suplementacji diety . 608
29.8. Podsumowanie 610
30. Kobieta
sportowiec: czy kobiety uprawiające sport wyczynowo mają specjalne
wymagania żywieniowe?
– Jadwiga Malczewska-Lenczowska 615
30.1. Wprowadzenie . 615
30.2. Problem niedokrwistości i niedoboru żelaza wśród
kobiet uprawiających sport wyczynowo 616
30.3. Niedostateczna dostępność energii u kobiet uprawiających sport
wyczynowo (triada sportsmenek) 622
30.4. Podsumowanie 629
31. Sportowiec
z cukrzycą –
Andrzej Gawrecki, Dorota Zozulińska-Ziółkiewicz 633
31.1. Czy osoba z cukrzycą może uprawiać sport? . 633
31.2. Dieta i insulinoterapia u chorych na cukrzycę uprawiających
sport . 637
32.
Sportowiec wegetarianin
– Damian Parol . 645
32.1. Wprowadzenie . 645
32.2. Definicja diet wegetariańskich 645
32.3. Zapotrzebowanie energetyczne . 646
32.4. Podsumowanie 662
33. Dieta
w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych
– Magdalena Makarewicz-Wujec, Małgorzata
Kozłowska-Wojciechowska . 663
33.1. Wprowadzenie . 663
33.2. Dieta w cukrzycy . 663
33.3. Dieta w nadciśnieniu tętniczym . 669
33.4. Dieta w osteoporozie 672
33.5. Dieta w astmie oskrzelowej 675
34.
Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych –
Daniel Śliż, Damian Parol, Artur Mamcarz 681
34.1. Wprowadzenie . 681
34.2. Podział zaburzeń lipidowych 682
34.3. Wybrane elementy diety w zaburzeniach lipidowych 682
35.
Dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców
– Marcin Wełnicki, Damian Parol, Artur Mamcarz 691
35.1. Definicja hiperurykemii i dny moczanowej 691
35.2. Etiologia hiperurykemii i dny moczanowej 693
35.3. Dieta w hiperurykemii 694
35.4. Podsumowanie 701
36. Dieta
w profilaktyce i leczeniu niedoboru żelaza u sportowców –
Jarosław Krzywański, Barbara Frączek 707
36.1. Wprowadzenie . 707
36.2. Zasoby i metabolizm żelaza w organizmie 708
36.3. Biodostępność żelaza 709
36.4. Źródła żelaza w produktach spożywczych . 712
36.5. Zapotrzebowanie na żelazo . 715
36.6. Żywieniowe leczenie niedoboru żelaza 716
36.7. Przykładowe jadłospisy . 717
37.
Wybrane diety alternatywne i koncepcje żywieniowe
– Ewa Stachowska, Joanna Palma, Maria Gacek, Barbara
Frączek 723
37.1. Wprowadzenie . 723
37.2. Dieta ketogenna (niskowęglowodanowa/wysokotłuszczowa)
724
37.3. Dieta intermittent fasting . 736
37.4. Dieta paleolityczna (paleo) . 740
37.5. Dieta wysokobiałkowa 747
37.6. Dieta wysokowęglowodanowa 752
37.7. Dieta bezglutenowa . 754
38.
Poradnictwo dietetyczne oparte na dowodach naukowych –
Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska . 761
38.1. Definicje diety i dietetyki . 761
38.2. Podsumowanie 775
39.
Psychologia i odżywianie – ograniczenia w procesie redukcji
masy ciała –
Izabella Bednarczyk-Bochenek . 777
39.1. Nadmiarowe kilogramy – problem wieloaspektowy
777
39.2. Kontrolowane czy automatyczne – o specyfice zachowań
żywieniowych 780
39.3. Zmiana zachowań żywieniowych – proces rozłożony w
czasie . 784
39.4. Strategie środowiskowe: sprzymierzeniec czy pułapka 787
39.5. Podsumowanie 788
3 Suplementy diety
791
40. Suplementy
diety w sporcie –
Jarosław Krzywański, Łukasz Jaśkiewicz, Urszula Somow, Igor Łoniewski,
Hubert Krysztofiak 793
40.1. Wprowadzenie . 793
40.2. Klasyfikacje suplementów diety 794
40.3. Kryteria oceny skuteczności w sporcie . 795
40.4. Suplementy diety potencjalnie skuteczne w sporcie 797
40.5. Suplementy diety stosowane ze wskazań lekarskich . 823
41. Suplementacja
i żywienie a doping
– Andrzej Pokrywka, Piotr Tomaszewski . 841
41.1. Suplementy i odżywki zanieczyszczone lub zafałszowane środkami
dopingującymi . 841
41.2. Lista substancji i metod zabronionych w sporcie 844
41.3. Odpowiedzialność za złamanie reguł antydopingowych 846
41.4. Minimalizowanie ryzyka pozytywnych wyników badań
antydopingowych . 847
41.5. Żywność jako potencjalne źródło pozytywnego wyniku
badań antydopingowych 849
41.6. Wlewy dożylne – kroplówki
witaminowe 850
41.7. Podsumowanie 851
4 Praktyczne aspekty
dietetyki 853
42. Metody
pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego
– Andrzej Klimek, Barbara Frączek, Andrzej Grzelak
855
42.1. Metody pomiaru wydatku energetycznego . 857
42.2. Analiza porównawcza metod pomiaru wydatku
energetycznego 871
43.
Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego
– Marta Bazańska, Hubert Krysztofiak . 877
43.1. Kalorymetria pośrednia . 877
43.2. Podstawowa i spoczynkowa przemiana materii . 880
43.3. Analiza wysiłkowego metabolizmu energetycznego . 883
44. Metody
oceny sposobu żywienia –
Anna Gronowska-Senger . 885
44.1. Wprowadzenie . 885
44.2. Charakterystyka i opis metod oceny sposobu żywienia 886
45.
Metody oceny stanu odżywienia –
Jadwiga Charzewska, Natalia Bieńko 903
45.1. Zdefiniowanie stanu odżywienia 903
45.2. Cele oraz sposoby oceny stanu odżywienia . 905
45.3. Metody oceny – charakterystyka . 907
46. Monitoring
medyczny sportowca –
Jarosław Krzywański, Hubert Krysztofiak, Danuta Gajewska . 931
46.1. Wprowadzenie . 931
46.2. Ocena stanu zdrowia sportowców 932
46.3. Badanie morfologiczne krwi . 937
46.4. Badania biochemiczne krwi 940
46.5. Ocena gospodarki żelazem . 940
46.6. Ocena zaopatrzenia w witaminy . 941
46.7. Wskaźniki uszkodzenia mięśni . 943
46.8. Związki azotowe . 945
46.9. Badanie stężenia mleczanu we krwi . 945
46.10. Zmęczenie i przetrenowanie . 948
46.11. Dietetyka sportowa a badania laboratoryjne 950
47. Poradnictwo
żywieniowe – rola dietetyka sportowego –
Barbara Frączek 955
47.1. Założenia do opracowania diety dla osób aktywnych
fizycznie . 955
47.2. Zastosowanie programów żywieniowych . 976
47.3. Monitoring żywieniowy 977
48. Dieta
osób aktywnych
– Barbara Frączek, Maria Gacek, Dariusz Kurach, Aleksandra
Pięta, Florentyna Tyrała, Paulina Mazur-Kurach 985
48.1. Skład posiłków i receptury potraw w diecie o wartości
energetycznej 2200 kcal 985
48.2. Skład posiłków i receptury potraw w diecie o wartości
energetycznej 2600 kcal 992
48.3. Skład posiłków i receptury potraw w diecie o wartości
energetycznej 3100, 3200 i 3300 kcal . 1000
48.4. Wartość odżywcza diet o wartości energetycznej 2200, 2600, 3100,
3200 i 3300 kcal . 1007
49. Żywienie
w różnych dyscyplinach sportowych
– Aleksandra Pięta, Urszula Somow, Estera Nowacka-Polaczyk,
Wojciech Zep, Daria Domańska-
-Senderowska, Marek Siderek, Florentyna Tyrała, Barbara
Frączek 1009
49.1. Żywienie w sportach indywidualnych 1009
49.2. Żywienie w sportach drużynowych 1088
50. Żywienie
w rekreacyjnej aktywności fizycznej –
Aleksandra Pięta, Jagoda Podkowska, Barbara Frączek 1117
50.1. Trening siłowy . 1117
50.2. Pilates 1123
50.3. Fitness . 1130
50.4. Trening siłowy . 1137
50.5. Biegi długodystansowe 1143
51.
Fakty i mity w dietetyce
– Danuta Gajewska 1153
51.1. Węglowodany – dobre czy złe? . 1153
51.2. Czy żywność ekologiczna ma wyższą wartość odżywczą? .
1154
51.3. Czy sól morska jest lepsza niż sól
kuchenna? . 1154
51.4. Czy cukier brązowy jest zdrowszy niż cukier biały? 1155
51.5. Czy zbilansowana dieta musi składać się z pięciu
posiłków? . 1156
51.6. Czy pojadanie pomiędzy posiłkami jest niezdrowe? 1157
51.7. Czy białko pełnowartościowe to tylko mięso? . 1157
51.8. Czy burak ćwikłowy to „superfood”? .
1158
51.9. Czy cynamon leczy cukrzycę? . 1158
51.10. Dlaczego olej kokosowy? 1159
51.11. Najzdrowsze diety świata . 1160
51.12. Czy istnieje terapeutyczna dawka alkoholu? 1161
51.13. Czy dieta bezglutenowa to panaceum na wszystkie
choroby? 1161
51.14. Dlaczego warto jeść kiwi? . 1162
51.15. Czy czarnuszka siewna leczy wszystko? . 1162
Skorowidz . 1165
1180
stron, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|