wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

CHOROBY INFEKCYJNE PRZEWODU POKARMOWEGO


PANASIUK A. RED.

wydawnictwo: PZWL, 2018, wydanie I

cena netto: 189.00 Twoja cena  179,55 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Choroby infekcyjne przewodu pokarmowego

Czynniki infekcyjne towarzyszą człowiekowi w zdrowiu i chorobie, przez całe życie. Drobnoustroje fizjologicznie obecne są na skórze, błonach śluzowych oraz w układzie oddechowym, moczowo-płciowym i pokarmowym. Koegzystencja drobnoustrojów z człowiekiem modyfikuje jego metabolizm, odporność, a także wpływa na predys¬pozycje występowania różnych chorób. Znaczna większość drobnoustrojów nie jest w stanie pokonać bariery odporności, jednak części udaje się wniknąć do organizmu. Najbardziej różnorodny jest mikrobiom przewodu pokarmowego. Występuje w nim ponad 1000 gatunków bakterii oraz wiele gatunków archeonów, wirusów, grzybów, a nawet pasożytów. Są wśród nich drobnoustroje niechorobotwórcze, ale też i takie, które wywołują uszkodzenie oraz choroby jelit. U zdrowego człowieka mikrobiom jelitowy pozostaje w równowadze i uczestniczy w wielu ważnych procesach życiowych, jak trawienie, przyswajanie związków odżywczych, jest też źródłem witamin oraz substancji, które chronią organizm przed rozwojem drobnoustrojów chorobotwórczych.

To obszerne opracowanie, przygotowane przez wybitnych polskich specjalistów. W sposób przejrzysty i praktyczny dostarczające dużą dawkę aktualnej wiedzy zawierające informacje z pogranicza fizjologii, chorób zakaźnych, mikrobiologii oraz gastroenterologii, pediatrii, geriatrii, intensywnej terapii, dietetyki czy medycyny podróży.

Z pewnością stanie się praktycznym przewodnikiem w procesie diagnozowania i podejmowania decyzji terapeutycznych w praktyce klinicznej.

Książka „Choroby infekcyjne przewodu pokarmowego” to obszerne opracowanie dostarczające bogatych i aktualnych informacji, dostarczonych przez wybitnych polskich specjalistów. W odróżnieniu od książek o charakterze kompendium, skrótowo obejmujących różne zagadnienia, ta obejmuje szeroki zakres tematyki, a każdy rozdział przynosi najnowsze potwierdzone informacje, opracowane w sposób przejrzysty i praktycznie przydatny. Książka składa się z dwudziestu czterech  rozdziałów obejmujących od podstaw fizjologicznych mechanizmy sekrecji i motoryki przewodu pokarmowego, poprzez nowocześnie ujętą problematykę mikrobioty, przybliżenie diagnostyki mikrobiologicznej infekcji układu trawienia, do konkretnych  szeroko opisanych chorób infekcyjnych spowodowanych wirusami, czynnikami bakteryjnymi, pasożytami aż po grzybice przewodu pokarmowego. Osobne rozdziały rozpatrują problematykę infekcji  w specyficznych sytuacjach klinicznych, w których stanowią dodatkowe utrudnienie terapeutyczne, a więc w nieswoistych chorobach zapalnych jelit, przewlekłych chorobach wątroby i dróg żółciowych, w grupie pacjentów pediatrycznych oraz osób starszych, wreszcie u chorych z obniżoną odpornością. Cenne informacje dotyczą trudnego leczenia wielolekoopornych bakterii przewodu pokarmowego jako czynników etiologicznych zakażeń szpitalnych oraz rosnących pod względem częstości występowania i trudności terapii powikłań poantybiotykowych z infekcją Clostridium difficile na czele. Opisano ostre zagrażające życiu stany w przebiegu chorób  infekcyjnych układu trawienia i sposoby postepowania.  W dobie wzmożonej migracji ludności oraz turystyki światowej powszechnym problemem są infekcje przewodu pokarmowego osób podróżujących, którym poświęcono osobną uwagę. Opisane zostały zmiany towarzyszące chorobom infekcyjnym przewodu pokarmowego stwierdzane badaniem endoskopowym. W dobie rosnącego zainteresowania probiotykami w rozdziale im poświęconym zawarte są najnowsze informacje o zasadach ich stosowania. Nowym sposobem modyfikowania mikrobioty jelitowej w chorobach przewodu pokarmowego jest transfer mikrobioty od zdrowego dawcy budzący duże zainteresowanie. Cenne informacje o leczeniu dietetycznym w chorobach infekcyjnych układu trawienia stanowią dopełnienie zasad postępowania leczniczego.   Sposób redakcji podręcznika  obejmującego tak szeroki zakres wiedzy pozwala na łatwy i wygodny dostęp do wybranego problemu. Książka jest bogatym źródłem cennych informacji z pewnością stanie się praktycznym przewodnikiem w procesie diagnozowania i podejmowania decyzji terapeutycznych w praktyce klinicznej . Informacje tu zawarte  są pomocą dla lekarzy różnych specjalności i na różnym etapie profesjonalnego rozwoju: gastroenterologów, internistów, lekarzy chorób zakaźnych, a także rezydentów i stanowią wsparcie w ich trudnej codziennej pracy.

prof. Barbara Skrzydło ,

484 strony, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022