|
DIAGNOSTYKA LABORATORYJNA W DIETETYCE
OSTROWSKA L. ORYWAL K. STEFAŃSKA E. wydawnictwo: PZWL, 2020, wydanie Icena netto: 129.00 Twoja cena 122,55 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Diagnostyka laboratoryjna
w dietetyce
W publikacji uwzględniono
najnowsze standardy obowiązujące w wykonywaniu diagnostyki
laboratoryjnej w celu rozpoznania lub potwierdzenia danej jednostki
chorobowej.
Autorzy
przedstawili podstawowe wiadomości o głównych jednostkach
chorobowych, w których dietetyk powinien modyfikować
zalecenia żywieniowe. W każdym rozdziale będzie zawarta definicja danej
jednostki
chorobowej, możliwości wykonania badań biochemicznych w celu
diagnostyki tej choroby (ewentualnie potwierdzenie jej rozpoznania) i
zasady interpretacji wyników badań (norma, co oznacza wynik
poniżej normy i powyżej normy) oraz zalecenia, jak te wiadomości
wykorzystać w doborze i modyfikacji diety.
PRZEDMOWA
9
I. WSTĘP
11
1. Materiał
do badań laboratoryjnych
– Karolina
Orywal
11
1.1. Krew jako materiał
diagnostyczny
11
1.2. Mocz jako materiał
diagnostyczny
12
1.3. Inne materiały
diagnostyczne 13
2. Wpływ
czynników przedanalitycznych na wynik badania
laboratoryjnego –
Karolina
Orywal
13
2.1. Zmienność
biologiczna
13
2.2. Zmienność przedanalityczna związana z przygotowaniem materiału do
badań
laboratoryjnych
15
3. Interpretacja wyniku badania laboratoryjnego – Karolina
Orywal
15
II. DIAGNOSTYKA LABORATORYJNA
WYBRANYCH CHORÓB I STANÓW KLINICZNyCH
17
4. Zaburzenia
gospodarki wodno-elektrolitowej
– Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa
Stefańska 17
4.1. Defi nicja i przyczyny zaburzeń
wodno-elektrolitowych 17
4.2. Podstawy diagnostyki zaburzeń
wodno-elektrolitowych
21
4.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe, bilans
wodny
26
5. Zaburzenia
równowagi kwasowo-zasadowej –
Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa
Stefańska
32
5.1. Defi nicja i przyczyny zaburzeń równowagi
kwasowo-zasadowej
32
5.2. Podstawy diagnostyki zaburzeń równowagi
kwasowo-zasadowej
35
5.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w zaburzeniach
równowagi
kwasowo-zasadowej
39
6. Niedobory
żywieniowe –
Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa
Stefańska 42
6.1. Rodzaje niedoborów
żywieniowych 42
6.1.1. Niedokrwistości (z niedoboru Fe i Cu oraz z niedoboru witaminy
B12 i kwasu
foliowego)
42
6.1.2. Niedobory składników
mineralnych 45
6.1.3. Niedobory
witamin
50
6.2. Diagnostyka laboratoryjna niedoborów
żywieniowych
56
6.3. Podstawowe zalecenia w niedoborach
żywieniowych
69
7. Niedożywienie
– Lucyna Ostrowska,
Karolina Orywal, Ewa Stefańska
101
7.1. Rodzaje niedożywienia,
rozpoznanie
101
7.2. Diagnostyka laboratoryjna niedożywienia
104
7.3. Podstawowe zasady dietoterapii w
niedożywieniu
107
8. Otyłość
– Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa
Stefańska
118
8.1. Definicja i powikłania
otyłości
118
8.2. Diagnostyka laboratoryjna otyłości i jej
powikłań
122
8.3. Podstawowe zasady dietoterapii w leczeniu
otyłości
127
9. Zaburzenia
odżywiania –
Magdalena Lech, Karolina Orywal, Napoleon Waszkiewicz . 132
9.1. Zaburzenia odżywiania związane z utratą masy
ciała
132
9.2. Zaburzenia odżywiania związane ze wzrostem masy
ciała
138
9.3. Diagnostyka laboratoryjna zaburzeń
odżywiania
140
9.4. Podstawowe zasady dietoterapii w zaburzeniach
odżywiania 143
10. Choroby
metaboliczne –
Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa
Stefańska 153
10.1. Cukrzyca typu 2 153
10.1.1. Epidemiologia i patogeneza cukrzycy typu 2
153
10.1.2. Diagnostyka laboratoryjna cukrzycy typu
2 155
10.1.3. Podstawowe zasady dietoterapii cukrzycy typu
2
162
10.2. Zaburzenia gospodarki
lipidowej
169
10.2.1. Podział, etiologia i patogeneza
dyslipidemii
169
10.2.2. Diagnostyka laboratoryjna dyslipidemii
172
10.2.3. Zalecenia żywieniowe w zaburzeniach gospodarki
lipidowej 176
10.3. Dna moczanowa
183
10.3.1. Etiologia i patogeneza dny
moczanowej
183
10.3.2. Diagnostyka laboratoryjna dny
moczanowej
186
10.3.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w leczeniu dny
moczanowej 190
10.4. Osteoporoza
194
10.4.1. Etiologia i patogeneza
osteoporozy
194
10.4.2. Diagnostyka laboratoryjna
osteoporozy
197
10.4.3. Podstawowe zasady terapii dietetycznej w
osteoporozie
203
11. Choroby
układu sercowo-naczyniowego –
Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska
211
11.1. Choroba niedokrwienna serca i zawał mięśnia
sercowego
211
11.1.1. Etiologia i patogeneza choroby niedokrwiennej serca i zawału
mięśnia sercowego
211
11.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej choroby niedokrwiennej
serca i zawału mięśnia sercowego 213
11.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w dietoterapii choroby
niedokrwiennej serca i po zawale mięśnia
sercowego 218
11.2. Przewlekła niewydolność serca
223
11.2.1. Etiologia i patogeneza przewlekłej niewydolności
serca 223
11.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej przewlekłej niewydolności
serca
226
11.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w przewlekłej niewydolności
serca
229
11.3. Nadciśnienie tętnicze
231
11.3.1. Etiologia i patogeneza nadciśnienia tętniczego (choroby
towarzyszące) 231
11.3.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej nadciśnienia tętniczego i
chorób współistniejących
235
11.3.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu
tętniczym 238
12. Choroby
układu pokarmowego –
Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 243
12.1. Choroby
trzustki
243
12.1.1. Etiologia i patogeneza chorób
trzustki
243
12.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób
trzustki
248
12.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach
trzustki 252
12.2. Choroby
wątroby
260
12.2.1. Etiologia i patogeneza chorób wątroby i
dróg
żółciowych
260
12.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób wątroby i
dróg żółciowych
267
12.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach wątroby i
dróg żółciowych
274
13. Choroby
układu moczowego –
Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 283
13.1. Ostra i przewlekła niewydolność
nerek 283
13.1.1. Etiologia i patogeneza niewydolności nerek
283
13.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej niewydolności
nerek 287
13.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach
nerek
297
13.2. Kamica nerkowa
308
13.2.1. Podział, etiologia i patogeneza kamicy
nerkowej
308
13.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej kamicy
nerkowej 310
13.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w kamicy
nerkowej
313
14. Choroby
tarczycy – Lucyna
Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa
Stefańska
319
14.1. Etiologia i patogeneza chorób
tarczycy
319
14.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób
tarczycy
323
14.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach
tarczycy
326
SKOROWIDZ
333
344
strony, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|