wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

DIAGNOSTYKA LABORATORYJNA W DIETETYCE


OSTROWSKA L. ORYWAL K. STEFAŃSKA E.

wydawnictwo: PZWL, 2020, wydanie I

cena netto: 129.00 Twoja cena  122,55 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce

W publikacji uwzględniono najnowsze standardy obowiązujące w wykonywaniu diagnostyki laboratoryjnej w celu rozpoznania lub potwierdzenia danej jednostki chorobowej.

Autorzy przedstawili podstawowe wiadomości o głównych jednostkach chorobowych, w których dietetyk powinien modyfikować zalecenia żywieniowe. W każdym rozdziale będzie zawarta definicja danej jednostki chorobowej, możliwości wykonania badań biochemicznych w celu diagnostyki tej choroby (ewentualnie potwierdzenie jej rozpoznania) i zasady interpretacji wyników badań (norma, co oznacza wynik poniżej normy i powyżej normy) oraz zalecenia, jak te wiadomości wykorzystać w doborze i modyfikacji diety.

PRZEDMOWA          9

I. WSTĘP         11

1. Materiał do badań laboratoryjnych – Karolina Orywal        11
1.1. Krew jako materiał diagnostyczny            11
1.2. Mocz jako materiał diagnostyczny             12
1.3. Inne materiały diagnostyczne      13

2. Wpływ czynników przedanalitycznych na wynik badania laboratoryjnego – Karolina Orywal         13
2.1. Zmienność biologiczna            13
2.2. Zmienność przedanalityczna związana z przygotowaniem materiału do badań laboratoryjnych         15
3. Interpretacja wyniku badania laboratoryjnego – Karolina Orywal          15

II. DIAGNOSTYKA LABORATORYJNA WYBRANYCH CHORÓB I STANÓW KLINICZNyCH            17

4. Zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska       17
4.1. Defi nicja i przyczyny zaburzeń wodno-elektrolitowych    17
4.2. Podstawy diagnostyki zaburzeń wodno-elektrolitowych       21
4.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe, bilans wodny          26

5. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska          32
5.1. Defi nicja i przyczyny zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej        32
5.2. Podstawy diagnostyki zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej       35
5.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w zaburzeniach równowagi kwasowo-zasadowej         39

6. Niedobory żywieniowe – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska       42
6.1. Rodzaje niedoborów żywieniowych      42
6.1.1. Niedokrwistości (z niedoboru Fe i Cu oraz z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego)          42
6.1.2. Niedobory składników mineralnych      45
6.1.3. Niedobory witamin          50
6.2. Diagnostyka laboratoryjna niedoborów żywieniowych         56
6.3. Podstawowe zalecenia w niedoborach żywieniowych           69

7. Niedożywienie – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska      101
7.1. Rodzaje niedożywienia, rozpoznanie             101
7.2. Diagnostyka laboratoryjna niedożywienia     104
7.3. Podstawowe zasady dietoterapii w niedożywieniu            107

8. Otyłość – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska        118
8.1. Definicja i powikłania otyłości         118
8.2. Diagnostyka laboratoryjna otyłości i jej powikłań         122
8.3. Podstawowe zasady dietoterapii w leczeniu otyłości         127

9. Zaburzenia odżywiania – Magdalena Lech, Karolina Orywal, Napoleon Waszkiewicz .  132
9.1. Zaburzenia odżywiania związane z utratą masy ciała            132
9.2. Zaburzenia odżywiania związane ze wzrostem masy ciała         138
9.3. Diagnostyka laboratoryjna zaburzeń odżywiania            140
9.4. Podstawowe zasady dietoterapii w zaburzeniach odżywiania     143

10. Choroby metaboliczne – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska     153
10.1. Cukrzyca typu 2    153
10.1.1. Epidemiologia i patogeneza cukrzycy typu 2       153
10.1.2. Diagnostyka laboratoryjna cukrzycy typu 2        155
10.1.3. Podstawowe zasady dietoterapii cukrzycy typu 2          162
10.2. Zaburzenia gospodarki lipidowej                  169
10.2.1. Podział, etiologia i patogeneza dyslipidemii         169
10.2.2. Diagnostyka laboratoryjna dyslipidemii       172
10.2.3. Zalecenia żywieniowe w zaburzeniach gospodarki lipidowej      176
10.3. Dna moczanowa       183
10.3.1. Etiologia i patogeneza dny moczanowej               183
10.3.2. Diagnostyka laboratoryjna dny moczanowej             186
10.3.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w leczeniu dny moczanowej    190
10.4. Osteoporoza          194
10.4.1. Etiologia i patogeneza osteoporozy          194
10.4.2. Diagnostyka laboratoryjna osteoporozy        197
10.4.3. Podstawowe zasady terapii dietetycznej w osteoporozie       203

11. Choroby układu sercowo-naczyniowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska     211
11.1. Choroba niedokrwienna serca i zawał mięśnia sercowego         211
11.1.1. Etiologia i patogeneza choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego        211
11.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego    213
11.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w dietoterapii choroby niedokrwiennej serca i po zawale mięśnia sercowego    218
11.2. Przewlekła niewydolność serca     223
11.2.1. Etiologia i patogeneza przewlekłej niewydolności serca         223
11.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej przewlekłej niewydolności serca          226
11.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w przewlekłej niewydolności serca          229
11.3. Nadciśnienie tętnicze       231
11.3.1. Etiologia i patogeneza nadciśnienia tętniczego (choroby towarzyszące)     231
11.3.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej nadciśnienia tętniczego i chorób współistniejących     235
11.3.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym    238

12. Choroby układu pokarmowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska  243
12.1. Choroby trzustki         243
12.1.1. Etiologia i patogeneza chorób trzustki         243
12.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób trzustki          248
12.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach trzustki       252
12.2. Choroby wątroby          260
12.2.1. Etiologia i patogeneza chorób wątroby i dróg żółciowych      260
12.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób wątroby i dróg żółciowych          267
12.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach wątroby i dróg żółciowych       274

13. Choroby układu moczowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska   283
13.1. Ostra i przewlekła niewydolność nerek      283
13.1.1. Etiologia i patogeneza niewydolności nerek     283
13.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej niewydolności nerek      287
13.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach nerek        297
13.2. Kamica nerkowa        308
13.2.1. Podział, etiologia i patogeneza kamicy nerkowej          308
13.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej kamicy nerkowej       310
13.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w kamicy nerkowej        313

14. Choroby tarczycy – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska        319
14.1. Etiologia i patogeneza chorób tarczycy          319
14.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób tarczycy           323
14.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach tarczycy        326

SKOROWIDZ         333

344 strony, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022