|
DIETA KONTRA RAK ŻYWIENIE W CHOROBIE NOWOTWOROWEJ
ROGULSKA A. wydawnictwo: PZWL, 2016, wydanie Icena netto: 58.80 Twoja cena 55,86 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Dieta kontra rak
Żywienie w chorobie
nowotworowej
Wiele
badań naukowych dowodzi, że odpowiednia dieta może przeciwdziałać
powstawaniu i rozwojowi nowotworów oraz chronić przed
przerzutami.
Prezentujemy Państwu poradnik zawierający najistotniejsze zalecenia i
wskazówki dietetyczne dla osób leczonych
onkologicznie (z uwzględnieniem leczenia chirurgicznego, chemio- i
radioterapii). Znajdziecie w nim przepisy na lekkie, zdrowe potrawy i
przykładowe jadłospisy, które staną się inspiracją do
codziennego przygotowywania zbilansowanych posiłków.
Zachęcamy do zmieniania przepisów według własnego uznania i
dodawania do potraw ulubionych składników chorego.
Jeśli
Twoja mama, tata, może siostra albo przyjaciółka walczy z
chorobą, możesz pomóc i wspierać bliską Ci osobę,
przygotowując każdego dnia zdrowe i pyszne posiłki. Znajdziesz tu
potrzebną wiedzę na temat takich dolegliwości, jak brak apetytu,
zaparcia, wymioty czy biegunka, które towarzyszą każdego
dnia choremu onkologicznie. Pomoże Ci to zrozumieć cierpienie bliskiej
Ci osoby i da wskazówki, jak odpowiednia dieta może łagodzić
i minimalizować te przykre przypadłości.
Przedmowa
Czy
zastosowanie odpowiedniej diety może chronić przed zachorowaniem na
raka?
Produkty antynowotworowe prosto z natury
Prawidłowe
przechowywanie produktów spożywczych
Jak prawidłowo przechowywać wybrane produkty spożywcze?
Dieta
w trakcie leczenia onkologicznego
Piramida Zdrowego Żywienia i wskazówki dotyczące zdrowego
przygotowania posiłków
Dieta bogatobiałkowa
Zapotrzebowanie na energię, białko, tłuszcze, węglowodany i błonnik
Witaminy i składniki mineralne niezbędne w diecie
Dwanaście grup produktów ułatwiających planowanie
zbilansowanego jadłospisu
Sól zalecana czy przeciwwskazana?
Zapotrzebowanie na płyny
Wskazówki
dietetyczne w wybranych metodach leczenia onkologicznego
Wskazówki dietetyczne przed i po zabiegu operacyjnym
Wskazówki dietetyczne w trakcie chemioterapii
Wskazówki dietetyczne w trakcie radioterapii
Wskazówki dietetyczne w trakcie hormonoterapii
Immunoterapia
Postępowanie
dietetyczne w wybranych chorobach nowotworowych
Nowotwory jamy ustnej, gardła i przełyku
Nowotwór żołądka
Dieta po resekcji żołądka
Nowotwór jelita grubego
Dieta po resekcji jelita
Nowotwory piersi
Probiotyki,
prebiotyki i synbiotyki w diecie pacjenta leczonego onkologicznie
Czym są probiotyki?
Prebiotyki
Czym są synbiotyki?
Dieta w przypadku nietolerancji laktozy
Źródła laktozy
Dieta
w przypadku nietolerancji glutenu
Przepisy na potrawy bezglutenowe
Gotowa
dieta przemysłowa czy dieta specjalna z produktów
spożywczych – co jest korzystniejsze?
Co to takiego dieta przemysłowa?
Działania
niepożądane leczenia onkologicznego – jak sobie z nimi radzić?
Brak apetytu
Zaburzenia w odczuwaniu smaku lub zapachu
Suchość i ból jamy ustnej, gardła
Nudności i wymioty
Biegunki i zaparcia
Szybkie uczucie sytości
Zmniejszenie się masy ciała
Zwiększenie się masy ciała
Przepisy
na potrawy
Przykładowe
jadłospisy
254
strony, Format: 12.5x19.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|