|
ENGLISH FOR DIETETICS
GORBACZ-GANCARZ B. OSTROWSKA L. STEFAŃSKA E. wydawnictwo: PZWL, 2020, wydanie Icena netto: 129.00 Twoja cena 122,55 zł + 5% vat - dodaj do koszyka English for Dietetics
English
for Dietetics to pierwszy podręcznik do nauki specjalistycznego języka
angielskiego na poziomie B1/B2 wg Europejskiego Systemu Opisu
Kształcenia Językowego przeznaczony dla studentów dietetyki.
Powstał dzięki współpracy nauczycieli akademickich
zajmujących się nauczaniem języka angielskiego z ekspertami z zakresu
dietetyki.
Publikacja
pomoże poznać język angielski z dziedziny dietetyki oraz ułatwi
komunikowanie się z obcokrajowcami – zarówno ze
specjalistami, jak i pacjentami.
Zawiera
słownictwo i struktury gramatyczne, które pozwolą:
przeprowadzić wywiad żywieniowy i ogólnomedyczny, dokonać
oceny żywienia i odżywienia pacjenta, omawiać diety i wyrażać poglądy
na tematy zawodowe związane z leczeniem dietetycznym.
Poszczególne
rozdziały wprowadzają podstawowe pojęcia z zakresu:
*
budowy ludzkiego ciała, układów i ich funkcji, ze
szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego,
*
procesów trawienia,
*
chemii i biochemii medycznej.
Ponadto
w książce znalazły się narzędzia językowe potrzebne m.in. do
analizowania i budowania piramid żywieniowych, układania diet oraz ich
weryfikacji, tzw. patient-centred approach.
Nagrania
audio zamieszczone na portalu medycyna.pzwl.pl pomogą opanować
prawidłową wymowę.
Podręcznik może być wykorzystywany w pracy z nauczycielem, jak i do
samodzielnego uczenia się.
Przedmowa
9
Unit 1.
Studying Dietetics and Nutrition
. 11
Dietetics and nutrition as a branch of science l Studying dietetics and
nutrition l A formal letter and email
Unit 2. A
Dietician and Nutritionist
. 31
Professional tasks of a dietician/nutritionist l Workplaces l A
professional profile of a dietician/ nutritionist l A CV and cover
letter
Unit 3.
Body parts
46
The basic structure of the human body l Cavities and organs
Unit 4.
Systems of the human body
55
Systems and organs of the human body – structure and functions
Unit 5. The
digestive system and the process of digestion
62
Organs of the digestive system l Digestive system in cooperation with
other systems l Digestive enzymes and hormones l The second brain
Unit 6.
Nutritional Chemistry
. 79
Basic notions of chemistry l Mathematical numbers and chemical
expressions l Macroelements and microelements l Electrolytes l
Macronutrients l Vitamins
Unit 7.
Dietary guidelines
105
Types of food l History of Food Pyramid in the USA – New Food
Pyramid, My Plate l Food Pyramid in Poland
Unit 8. Menu
Planning and Culture
119
Food patterns based on culture, customs, religion or philosophy l Menus
and diets l Creating a menu l Meals and cooking techniques l Graphs in
presenting dietary issues
Unit 9.
New food – genetically modified, functional and convenience
food 138
New food l Probiotics and prebiotics l Eating habits l Concerns about
genetically modified food l Convenience food consumption
Unit 10.
Nutrition Assessment
. 154
The 24-hour dietary recall l The food diary l Nutritional status and
its features l Signs of nutritional deficiency diseases l Cumulative
effects of nutrition
Unit 11. Vegetarianism
– food and health
172
Vegetarianism and a variety of a plant-based diet l Vegetarian diet and
disease prevention l Non-meat sources of nutrients l Vegetarian dishes
and recipes l Food preparation techniques
Unit 12. Therapeutic
and special diets
189
Types of therapeutic diets l Diet-treatable diseases l Diet in
pregnancy and breastfeeding l The eatwell plate
Unit 13.
Dietary consultation
. 204
Patient-centred communication approach l Abbreviations l Laboratory and
anthropometric reports l Specialist and lay terminology l Making an
appointment by phone l Medical history l Taking dietary history l Case
report l 24-hour dietary recall l Dietary preferences
Unit 14. Additional
reading practice – miscellaneous texts
224
Clinical eating disorders l Anorexia nervosa l Bulimia nervosa l Binge
Eating and Compulsive Eating Disorder l A Scientific text. The
abstract. l What’s behind the headlines?
Appendix 1. Answer
Key
241
Appendix 2.
Scripts
. 276
Appendix 3.
Glossary
. 303
Food products and dishes l Food processing l Institutions, departments,
fields of study, posts and functions l Wordlist
References
323
324
strony, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|