|
CHOROBY TRZUSTKI PORADY LEKARZY I DIETETYKÓW
DZIENISZEWSKI J. JAROSZ M. wydawnictwo: PZWL, 2020, wydanie Icena netto: 58.80 Twoja cena 55,86 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Choroby trzustki
Porady lekarzy i
dietetyków
Książka jest skierowana do
pacjentów cierpiących na dolegliwości trzustki.
Autorzy
przekazują podstawowe informacje o budowie i funkcjonowaniu tego
narządu oraz o najczęściej występujących schorzeniach. Omawiają
przyczyny, objawy i możliwości leczenia, do którego
również zalicza się stosowanie odpowiedniej diety.
Opracowane przy współpracy z dietetyczkami jadłospisy
zamieszczone w poradniku są jego bardzo cennym uzupełnieniem.
Wprowadzenie
Rola
trzustki w organizmie człowieka
Budowa i położenie trzustki
Fizjologia trzustki
·
Czynność zewnątrzwydzielnicza trzustki
·
Czynność wewnątrzwydzielnicza trzustki (regulacja stężenia glukozy we
krwi)
Choroby
trzustki
Ostre
zapalenie trzustki
Definicja, epidemiologia i czynniki etiologiczne
·
Definicja
·
Epidemiologia
·
Czynniki etiologiczne
Patogeneza i objawy kliniczne
·
Patogeneza
·
Objawy
Badania diagnostyczne
Powikłania
Leczenie i rokowanie
·
Leczenie
·
Rokowanie
Chory
po przebyciu ostrego zapalenia trzustki (po wypisaniu ze szpitala)
·
Zasady postępowania z pacjentem po przebyciu ostrego zapalenia trzustki
·
Zasady żywienia w okresie zdrowienia
·
Jak zapobiec ponownemu atakowi ostrego zapalenia trzustki?
Jadłospisy dla chorych w okresie zdrowienia po ostrym zapaleniu
trzustki
Pierwszy etap rekonwalescencji
Drugi etap rekonwalescencji
Trzeci etap rekonwalescencji - przejęcie na dietę normalną
Przewlekle
zapalenie trzustki
Definicja
Epidemiologia
Główne przyczyny choroby, patogeneza
·
Czynniki sprzyjające wystąpieniu przewlekłego zapalenia trzustki
·
Patogeneza przewlekłego zapalenia trzustki
Objawy kliniczne, powikłania, badania diagnostyczne
·
Objawy kliniczne
·
Powikłania
·
Badania diagnostyczne
Leczenie i rokowanie
Leczenie chirurgiczne i zachowawcze
Leczenie preparatami trzustkowymi
·
Dawkowanie
·
Sposób podawania preparatów trzustkowych
·
Tolerancja, interakcje, objawy niepożądane
Rokowanie
Zasady żywienia chorych na przewlekłe zapalenie trzustki
Jadłospisy
dla chorych na przewlekłe zapalenie trzustki
Gdy nie występują objawy zespołu złego wchłaniania
Gdy występują objawy zespołu złego wchłaniania
Zawartość
najważniejszych składników pokarmowych w wybranych
produktach spożywczych i potrawach
Tłuszcze
Białka
Węglowodany
Błonnik
Cholesterol
Piśmiennictwo
160
stron, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|