|
CUKRZYCA ZAPOBIEGANIE I LECZENIE
JAROSZ M. KŁOSIEWICZ-LATOSZEK L. wydawnictwo: PZWL, 2010, wydanie Icena netto: 46.80 Twoja cena 44,46 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Cukrzyca
Zapobieganie i leczenie
Cukrzyca
jest jedną z najczęściej występujących chorób
cywilizacyjnych. W Polsce choruje na nią około 2 mln osób.
Na jej powstawanie i leczenie mają ogromny wpływ dieta i styl życia.
Autorzy przybliżają
mechanizm powstawania oraz sposoby leczenia tej choroby, zwracając
szczególną uwagę na możliwość leczenia dietetycznego.
Ważnym uzupełnieniem publikacji jest wykaz produktów
zalecanych i przeciwwskazanych u chorych na cukrzycę.
Wstęp
Cukrzyca:
definicja, rozpoznanie, konsekwencje zdrowotne, społeczne i
ekonomiczne
Epidemiologia
cukrzycy
Patogeneza
i przyczyny cukrzycy
Cukrzyca typu 1
Cukrzyca typu 2
Czy można zapobiegać cukrzycy?
Cukrzyca typu 1
Cukrzyca typu 2
Podstawowe
zasady leczenia cukrzycy
Zasady leczenia nadciśnienia u chorych na cukrzyc´ typu
2
Leczenie zaburzeń lipidowych u chorych na cukrzyc´ typu
2
Podsumowanie
Zalecenia
żywieniowe
Wartość energetyczna diety
Spożycie węglowodanów
Spożycie tłuszczów
Spożycie białek
Witaminy i składniki mineralne
Alkohol
Sól
Praktyczne wskazówki
Zamienniki
cukru i żywności o obniżonej zawartości cukru
Produkty spożywcze o specjalnych właściwościach żywieniowych 60
Zamienniki cukru
Poliole
Intensywne substancje słodzące
Zalecenia
dotyczące aktywności fizycznej
Praktyczne
wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych i
charakterystyka przykładowych jadłospisów dla
osób z cukrzycą typu 2 nieleczonych insuliną, bez
mikroalbuminurii
Wybór produktów spożywczych w zaproponowanych
jadłospisach
Wybór z grupy produktów zbożowych
Wybór z grupy warzyw i owoców
Wybór z grupy produktów mlecznych
Wybór z grupy produktów mięsnych i jego
białkowych zamienników
Wybór z grupy tłuszczów
Sól
Cukier i słodycze
Płyny
Przykładowe
jadłospisy dla osób z cukrzycą typu 2, nieleczonych
insuliną, bez mikroalbuminurii
Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1200 kcal
Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1500 kcal
Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1800 kcal
Piśmiennictwo
188
stron, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|