|
DIETY NISKOENERGETYCZNE
WIECZOREK-CHEŁMIŃSKA Z. wydawnictwo: PZWL, 2010, wydanie Icena netto: 70.80 Twoja cena 67,26 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Diety niskoenergetyczne
Otyłość
to nie tylko dyskomfort psychiczny, związany z wyglądem, lecz przede
wszystkim groźba poważnych chorób, takich jak: nadciśnienie
tętnicze, choroba wieńcowa, miażdżyca naczyń, udar mózgu,
kamica pęcherzyka żółciowego, cukrzyca, choroby kości i
stawów, ból kręgosłupa, zwiększone
stężenie cholesterolu we krwi, zaburzenia oddychania,
niektóre nowotwory oraz zwiększone ryzyko zgonu.
Długotrwałe utrzymanie odpowiedniej masy ciała jest o wiele ważniejsze
i trudniejsze niż pierwsze sukcesy w odchudzaniu. Wiele osób
po uzyskaniu zamierzonej masy ciała powraca do złych nawyków
żywieniowych i zaprzestaje aktywności fizycznej.
Książka ta podpowiada co
gotować, aby nie utyć i mieć przyjemność z jedzenia.
CZĘŚĆ OGÓLNA
1. Dieta niskoenergetyczna
(wg IŻŻ)
Epidemia otyłości
Wpływ węglowodanów na wydzielanie insuliny
Ocena stopnia nadwagi i otyłości
Przyczyny otyłości
Skutki zdrowotne i ekonomiczne nadwagi i otyłości
-
Zespół metaboliczny
-
Zwiększona umieralność ogółem
-
Choroby układu krążenia
-
Stan przedcukrzycowy i cukrzyca
-
Nowotwory
-
Osteoporoza
-
Inne powikłania otyłości
-
Skutki ekonomiczne otyłości
Profilaktyka otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych
-
Profilaktyka i leczenie otyłości
-
Aktywność fizyczna
-
Kształtowanie nawyków zdrowego życia
Profilaktyka chorób układu krążenia
-
Zasady żywienia jako główne ogniwo profilaktyki
-
Udział produktów spożywczych w diecie
Profilaktyka zespołu metabolicznego
Profilaktyka i leczenie dietetyczne cukrzycy
Profilaktyka osteoporozy
Przykłady diety niskoenergetycznej
1 a. Dieta niskoenergetyczna - 1000 kalorii (4184 kJ)
Przykład tygodniowego jadłospisu
1 b. Dieta niskoenergetyczna - 1200 kalorii (5020 kJ)
Przykład tygodniowego jadłospisu
1 c. Dieta niskoenergetyczna - 1500 kalorii (6276 kJ)
Przykład tygodniowego jadłospisu
Miary gospodarcze
2.Dieta
oczyszczająca niskoenergetyczna (około 600 kcal - 2510 kJ)
Program oczyszczania organizmu za pomocą diety warzywno-owocowej
-
Żywienie wewnętrzne i korzyści wynikające ze stosowania diety
warzywno-owocowej
-
Ostrzeżenia
-
Skład diety warzywno-owocowej
Zasady sporządzania surówek
Zalecenia przy gotowaniu warzyw
Zalecenia przy sporządzaniu soków
Zalecenia przy sporządzaniu zup
Przykład tygodniowego jadłospisu
3.Dieta
niskoenergetyczna niskoglikemiczna
Indeks glikemiczny
Ładunek glikemiczny
Rola insuliny
-
Insulina a nietolerancja zwiększonego stężenia glukozy we krwi
Makroskładniki i ich zalecane ilości w diecie niskoglikemicznej
-
Białka
Zapotrzebowanie na białko
Źródła białka
-
Produkty węglowodanowe
Zalecane produkty węglowodanowe
Produkty węglowodanowe mniej korzystne
-
Tłuszcze
Zastosowanie tłuszczów i olejów
-
Ilości produktów spożywczych zalecane w diecie
niskoglikemicznej
Zalety diety niskoglikemicznej
Zasady diety niskoglikemicznej
Przykład tygodniowego jadłospisu w diecie niskoglikemicznej
4.Dieta
niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich
ilością
Akupresura psychologiczna
Uzależnienie od węglowodanów
Program żywieniowy diety niskoenergetycznej bez produktów
zbożowych lub z małą ich ilością
4a. Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z
małą ich ilością - faza wstępna
4b. Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z
małą ich ilością- faza stabilizująca
4c. Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z
małą ich ilością - faza stała
Indywidualne dostosowanie diety
Zasady diety niskoenergetycznej bez produktów zbożowych lub
z małą ich ilością
Wytyczne do planowania jadłospisów
Przykłady jadłospisów
-
Faza wstępna - trzydniowy jadłospis
-
Wspomagający plan żywieniowy - faza wstępna i stabilizująca
-
Podstawowy plan żywieniowy - faza wstępna i wspomagająca
-
Zaawansowany plan żywieniowy - faza wstępna i stabilizująca
-
Wspomagający plan żywieniowy - faza stała
-
Podstawowy plan żywieniowy - faza stała
-
Zaawansowany plan żywieniowy - faza stała
Czynniki wspomagające dietę niskoenergetyczną bez produktów
zbożowych lub z małą ich ilością
Psychologiczne podstawy odchudzania
Myślenie wyszczuplające
Psychologiczny program odchudzania według J. Beck
CZĘŚĆ
SZCZEGÓŁOWA
Wybrane potrawy niskoenergetyczne
-
Ważniejsze zagadnienia z technologii sporządzania potraw
-
Obróbka wstępna
-
Obróbka termiczna
-
Podprawianie i wykańczanie potraw
Przepisy
-
Napoje
-
Pieczywo
-
Zupy
-
Przekąski
-
Potrawy z mięsa
-
Potrawy z ryb.
-
Potrawy jarskie
-
Potrawy z warzyw
Surówki
Sałatki
-
Sosy i pasty
-
Desery
Piśmiennictwo
Alfabetyczny spis potraw
200
stron, Format: 20.5x14.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|