|
BIOCHEMIA JAMY USTNEJ
LACHOWICZ L. TURSKA E. wydawnictwo: PZWL, 2008, wydanie Icena netto: 70.80 Twoja cena 67,26 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Biochemia jamy ustnej
Jest to jedyny na polskim
rynku książki medycznej podręcznik obejmujący kompleksowe opracowanie
zagadnień biochemicznych w aspekcie stomatologicznym.
Zawiera
najnowsze wiadomości na temat procesów biochemicznych,
zachodzących w czasie fizjologicznego rozwoju zębów, oraz
zaburzeń w poszczególnych szlakach metabolicznych, mających
odbicie w różnych nieprawidłowościach i chorobach jamy
ustnej.
Przedstawia
także różne możliwości terapii tych chorób,
uwzględnione w bieżącej światowej literaturze fachowej.
Publikacja będzie przydatna nie tylko studentom wydziałów
stomatologicznych, lecz także praktykującym lekarzom stomatologom.
Wykaz
skrótów używanych w tekście
Słowo wstępne
Wprowadzenie
1. Chemia
fosforanów wapnia
1.1.
Wstęp
1.2.
Apatyty
1.3.
Fluoroapatyty
1.4.
Mechanizm tworzenia fluoro- i hydroksyfluoroapatytów
2. Chemia szkliwa
2.1.
Cechy ogólne
2.2.
Rozwój białek szkliwa
2.3.
Organiczne składniki dojrzałego szkliwa
2.4.
Nieorganiczne składniki szkliwa
3. Chemia zębiny
3.1.
Wstęp
3.2.
Kolagen
3.3.
Proteoglikany
3.4.
Fosfoproteiny
3.5.
Białka zawierające kwas ?-karboksyglutaminowy (białka Gla)
3.6.
Białka niekolagenowe
3.7.
Składniki niebiałkowe
3.8.
Składniki nieorganiczne
3.9.
Faza nieapatytowa
3.10.
Jony i cząsteczki adsorbowane na powierzchni kryształów
apatytu
3.11.
Cement
4. Ślina
4.1.
Wstęp
4.2.
Rola śliny w ochronie przed próchnicą
4.3.
Rola śliny w tworzeniu płytki bakteryjnej
4.4.
Rola śliny w utrzymywaniu równowagi między demineralizacją i
remineralizacją
4.5.
Działanie przeciwbakteryjne
4.6.
Bufory śliny
4.7.
Białka śliny
4.7.1. Białka bogate w prolinę
4.7.2. Stateryna
4.7.3. Histatytny
4.7.4. Laktoferyna
4.7.5. Lizozym
4.7.6. ?-Amylaza ślinowa
4.8.
Jony wapnia i fosforanowe
4.9.
Inne składniki
4.10.
Ślina jako materiał diagnostyczny
5. Płytka nazębna
5.1.
Błonka nabyta
5.2.
Płytka nazębna
5.3.
Płyn płytki nazębnej
5.4.
Macierz organiczna płytki nazębnej
5.5.
Bakterie płytki nazębnej
5.6.
Metabolizm sacharozy w płytce nazębnej
6. Kamień nazębny
7. Choroby przyzębia
7.1.
Wstęp
7.2.
Kryteria zapalenia tkanki okołozębowej (periodontitis)
8. Kalcyfikacja zębiny i
szkliwa
8.1.
Wstęp
8.2.
Utworzenie zarodka kryształu
8.3.
Kalcyfikacja
8.4.
Inhibitory wytwarzania zarodków i wzrostu
kryształów
8.5.
Kalcyfikacja szkliwa
9. Metabolizm
fluorofosforanów i innych składników
zawierających fluor
9.1.
Wstęp
9.2.
Fluorofosforany
9.3.
Związki organiczne fluoru
9.4.
Pobieranie i wydalanie jonów fluoru
9.5.
Rozmieszczenie fluorków w ustroju
9.6.
Wpływ jonów fluoru na aktywność enzymów
10. Fluor a ubytki
próchnicze
10.1.
Wstęp
10.2.
Fluor w ślinie i płytce nazębnej
10.3.
Źródła fluoru w płytce nazębnej
10.4.
Wiązanie fluoru w płytce nazębnej
10.5.
Wpływ fluoru na hamowanie tworzenia kwasu mlekowego u bakterii
10.6.
Fluor a „rozpuszczalność” zębów
10.7.
Fluor i węglany w ubytkach szkliwa
10.8.
Kliniczne oznaki remineralizacji
10.9.
Kompleksy Al-F a fluoroza
11. Biochemiczne aspekty
ubytków zębowych
11.1.
Wstęp
11.2.
Początkowe uszkodzenia szkliwa
11.3.
Próchnica zębów i zapalenie miazgi
11.4.
Chemiczne zmiany w ubytkach próchniczych
11.5.
Metody ochrony przed ubytkami i leczenia ubytków
11.6.
Rola bakterii w próchnicy
11.7.
Demineralizacja i remineralizacja ubytków
próchniczych
11.8.
Dieta a próchnica
12. Wrodzone wady
zębów
Piśmiennictwo
Skorowidz
152
strony, Format: 14.4x20.4cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|