wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 70.80 67,26   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

BIOCHEMIA JAMY USTNEJ


LACHOWICZ L. TURSKA E.

wydawnictwo: PZWL, 2008, wydanie I

cena netto: 70.80 Twoja cena  67,26 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Biochemia jamy ustnej

Jest to jedyny na polskim rynku książki medycznej podręcznik obejmujący kompleksowe opracowanie zagadnień biochemicznych w aspekcie stomatologicznym.

Zawiera najnowsze wiadomości na temat procesów biochemicznych, zachodzących w czasie fizjologicznego rozwoju zębów, oraz zaburzeń w poszczególnych szlakach metabolicznych, mających odbicie w różnych nieprawidłowościach i chorobach jamy ustnej.

Przedstawia także różne możliwości terapii tych chorób, uwzględnione w bieżącej światowej literaturze fachowej.
 
Publikacja będzie przydatna nie tylko studentom wydziałów stomatologicznych, lecz także praktykującym lekarzom stomatologom.

Wykaz skrótów używanych w tekście
Słowo wstępne
Wprowadzenie

1.      Chemia fosforanów wapnia
1.1.            Wstęp
1.2.            Apatyty
1.3.            Fluoroapatyty
1.4.            Mechanizm tworzenia fluoro- i hydroksyfluoroapatytów

2.      Chemia szkliwa
2.1.            Cechy ogólne
2.2.            Rozwój białek szkliwa
2.3.            Organiczne składniki dojrzałego szkliwa
2.4.            Nieorganiczne składniki szkliwa

3.      Chemia zębiny
3.1.            Wstęp
3.2.            Kolagen
3.3.            Proteoglikany
3.4.            Fosfoproteiny
3.5.            Białka zawierające kwas ?-karboksyglutaminowy (białka Gla)
3.6.            Białka niekolagenowe
3.7.            Składniki niebiałkowe
3.8.            Składniki nieorganiczne
3.9.            Faza nieapatytowa
3.10.        Jony i cząsteczki adsorbowane na powierzchni kryształów apatytu
3.11.        Cement

4.      Ślina
4.1.            Wstęp
4.2.            Rola śliny w ochronie przed próchnicą
4.3.            Rola śliny w tworzeniu płytki bakteryjnej
4.4.            Rola śliny w utrzymywaniu równowagi między demineralizacją i remineralizacją
4.5.            Działanie przeciwbakteryjne
4.6.            Bufory śliny
4.7.            Białka śliny
4.7.1. Białka bogate w prolinę
4.7.2. Stateryna
4.7.3. Histatytny
4.7.4. Laktoferyna
4.7.5. Lizozym
4.7.6. ?-Amylaza ślinowa
4.8.            Jony wapnia i fosforanowe
4.9.            Inne składniki
4.10.        Ślina jako materiał diagnostyczny

5.      Płytka nazębna
5.1.            Błonka nabyta
5.2.            Płytka nazębna
5.3.            Płyn płytki nazębnej
5.4.            Macierz organiczna płytki nazębnej
5.5.            Bakterie płytki nazębnej
5.6.            Metabolizm sacharozy w płytce nazębnej

6.      Kamień nazębny

7.      Choroby przyzębia
7.1.            Wstęp
7.2.            Kryteria zapalenia tkanki okołozębowej (periodontitis)

8.      Kalcyfikacja zębiny i szkliwa
8.1.            Wstęp
8.2.            Utworzenie zarodka kryształu
8.3.            Kalcyfikacja
8.4.            Inhibitory wytwarzania zarodków i wzrostu kryształów
8.5.            Kalcyfikacja szkliwa

9.      Metabolizm fluorofosforanów i innych składników zawierających fluor
9.1.            Wstęp
9.2.            Fluorofosforany
9.3.            Związki organiczne fluoru
9.4.            Pobieranie i wydalanie jonów fluoru
9.5.            Rozmieszczenie fluorków w ustroju
9.6.            Wpływ jonów fluoru na aktywność enzymów

10.  Fluor a ubytki próchnicze
10.1.        Wstęp
10.2.        Fluor w ślinie i płytce nazębnej
10.3.        Źródła fluoru w płytce nazębnej
10.4.        Wiązanie fluoru w płytce nazębnej
10.5.        Wpływ fluoru na hamowanie tworzenia kwasu mlekowego u bakterii
10.6.        Fluor a „rozpuszczalność” zębów
10.7.        Fluor i węglany w ubytkach szkliwa
10.8.        Kliniczne oznaki remineralizacji
10.9.        Kompleksy Al-F a fluoroza

11.  Biochemiczne aspekty ubytków zębowych
11.1.        Wstęp
11.2.        Początkowe uszkodzenia szkliwa
11.3.        Próchnica zębów i zapalenie miazgi
11.4.        Chemiczne zmiany w ubytkach próchniczych
11.5.        Metody ochrony przed ubytkami i leczenia ubytków
11.6.        Rola bakterii w próchnicy
11.7.        Demineralizacja i remineralizacja ubytków próchniczych
11.8.        Dieta a próchnica

12.  Wrodzone wady zębów

Piśmiennictwo
Skorowidz

152 strony, Format: 14.4x20.4cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022