wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 49.90 47,41   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

WSZYSTKIE OBLICZA CUKRU


WILCZEWSKA A. JESSA J.

wydawnictwo: SENSUS, 2025, wydanie I

cena netto: 49.90 Twoja cena  47,41 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Wszystkie oblicza cukru


Z czym kojarzy Ci się słowo "cukier"? Większości osób, którym autorki zadały to pytanie, najpierw przychodzą do głowy słodycze. Potem pojawiają się słodkie napoje i wreszcie, u starszych ankietowanych, cukrzyca. Cukry, węglowodany w ogólności, mają ostatnio złą sławę ― identyfikuje się je jako przyczynę epidemii nadwagi i otyłości. Przypisuje się im winę lub współwinę w przypadku szeregu innych chorób i dolegliwości: od wspomnianej już cukrzycy, przez związane z nią choroby serca i naczyń krwionośnych czy niepłodność, aż po migreny i trądzik. Odnotowuje się związek między spożywaniem cukrów i nasilaniem się objawów depresji czy ADHD. Wykluczenie cukru z diety zaleca się osobom ze zdiagnozowanym spektrum autyzmu.
  • Jak naprawdę jest z tym cukrem?
  • Czy słodka kawa i herbata, owocowe soki, torty i czekoladki powinny bezwzględnie zniknąć z naszej diety?
  • Czy powinniśmy całkowicie unikać słodyczy i innych bazujących na prostych węglowodanach potraw?
  • Jak zmodyfikować dietę, gdy otrzyma się zalecenie ograniczenia spożycia węglowodanów?
  • Na co jeszcze, poza rozwojem i przebiegiem cukrzycy, a także zależnych od niej chorób, mają wpływ cukier i produkty o wysokiej zawartości węglowodanów?
W tej książce znajdziesz odpowiedzi na powyższe pytania, wskazówki dietetyczne, jak również przykłady jadłospisów złożonych z potraw o niskim ładunku glikemicznym (IG).

Wstęp

I. PODSTAWOWE POJĘCIA

II. CUKIER - SŁODKIE TAJEMNICE NATURY

Z czym kojarzy nam się cukier?
Co to są węglowodany?
Jak i gdzie powstaje glukoza?
Układ pokarmowy
W jaki sposób dostarczamy cukier do organizmu?
Co to jest oddychanie komórkowe?
Czy cały cukier zawarty w pożywieniu zostaje wchłonięty do krwi?
W jaki sposób odczuwamy smaki i czy cukier zawsze jest słodki?
Od czego zależy intensywność odczuwania smaku słodkiego?
Insulina
W jaki sposób regulowane jest stężenie glukozy?

III. JAK CUKIER I INSULINA WPŁYWAJĄ NA PRZEBIEG I ROZWÓJ CHORÓB?

Hipoglikemia, czyli niski cukier
Insulinooporność, hiperinsulinemia
Czy mikrobiota jelitowa może mieć wpływ na stężenie insuliny w organizmie?
Cukrzyca
Dlaczego zaburzeniom gospodarki węglowodanowej często towarzyszą choroby układu krążenia?
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (ang. non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD)
Czy glukoza i insulina wpływają na rozwój nowotworów?
Czy insulina i glukoza mają związek z niepłodnością?
Zaburzenia neurologiczne i psychiczne a cukier
Migreny a cukier
Skóra a cukier
Inne aspekty życia związane z cukrem
Nietolerancja węglowodanów

IV. CUKIER W DIECIE. HARMONIA SMAKU I ZDROWIA

Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny
Glikemia a sposób obróbki pokarmu
Skład posiłku a tempo wzrostu glikemii
Jedzenie rozdzielne
Jedzenie uważne
To może ocet?
A co ze skrobią oporną?
Gdzie się ukrył cukier?
Inne oblicza cukru
Czy wiesz, co pijesz?
Pieczywo
Post przerywany a glikemia
Jak działa cheat meal?
Jedzenie nocne
Słodziki (sztuczne substancje słodzące)
Co się stanie, gdy z diety wyrzucimy cukier?
Czy cukier uzależnia?
Cukier w diecie dziecka, czyli jak wyrabiać zdrowe bezcukrowe nawyki u najmłodszych

V. PRZYPADKI KLINICZNE

Przypadek 1. Pani Joanna
Przypadek 2. Pan Jarek
Przypadek 3. Pani Beata

VI. PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS Z NISKIM IG

VII. PRZEPISY NA DANIA Z NISKIM INDEKSEM GLIKEMICZNYM

Autorki
Podziękowania

240 stron, 14.0x20.8cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022