DNA żywienia
Dlaczego twoje geny kochają tradycyjne pożywienie
Cztery fundamenty naturalnego jadłospisu
Autorka przedziera się
przez meandry różnorakich, niejednokrotnie sprzecznych i
budzących wątpliwości teorii dotyczących odżywiania, udowadniając, że
powrót do sprawdzonych praktyk naszych przodków
może de facto zapewnić dłuższe, zdrowsze i pełniejsze energii życie.
Lekarka i biochemiczka Catherine Shanahan przeanalizowała tradycje
kulinarne społeczności słynących z dobrego zdrowia i długowieczności.
Przyglądając się takim jadłospisom jak dieta
śródziemnomorska, dieta mieszkańców Okinawy czy
dieta charakterystyczna dla tzw. niebieskich stref, autorka wyłoniła
cztery wspólne nawyki żywieniowe wykształcone na przestrzeni
wieków. Te filary kuchni świata nadal zapewniają
praktykującym je kulturom silne, zdrowe i inteligentne potomstwo oraz
aktywną, pełną sił witalnych starszyznę, nieodmiennie pokolenie po
pokoleniu. Cztery strategie – świeża żywność, kiszonki i
kiełki, mięso przyrządzane z kośćmi oraz podroby – tworzą
podstawy sposobu odżywiania, który doktor Shanahan nazywa
naturalnym jadłospisem ludzkim.
DNA żywienia w sposób rzeczowy, praktyczny, zabawny i
zajmujący analizuje i odkrywa tajniki dobrego zdrowia, które
może stać się udziałem każdego z nas bez względu na to, z jakiej
pozycji wyjściowej startujemy. Praca Cate Shanahan prezentuje dowody
naukowe budzące realną nadzieję – nauka w służbie natury
udowadnia, że nigdy nie jest za późno, by zadać o siebie i
swoje dzieci.
DNA żywienia to
praktyczne narzędzie, które pozwoli ci:
- poprawić
nastrój,
- uwolnić się
od pokus i zwyczaju podjadania,
- wspomóc
płodność i zwiększyć szansę na poczęcie zdrowego potomstwa,
- poprawić
pamięć i zdolności kognitywne,
- pozbyć się
alergii oraz innych chorób,
- zbudować
silniejsze kości i stawy,
- zapewnić
młody wygląd i zdrowie skóry.
Od autorki 7
Wstęp 21
część 1
Mądrość
tradycji
1. Odzyskaj własne zdrowie 29
Źródła DNA żywienia
2. Inteligentne geny 51
Epigenetyka i język DNA
3. Najcenniejszy dar 71
Tworzenie i zachowanie genetycznego bogactwa
4. Symetria dynamiczna 89
Relacja uroda – zdrowie
5. Pozwól swojemu ciału stworzyć dziecko idealne 111
Strategia rozwoju rodzeństwa
część 2
Zagrożenia
związane ze współczesnym sposobem odżywiania
6. Wielka migracja żywieniowa 145
Z Edenu w przestrzeń kosmiczną
7. Dobre tłuszcze – złe tłuszcze 165
Jak teoria cholesterolowa doprowadziła do epidemii
chorób serca
8. Zabójca mózgu 211
Dlaczego olej roślinny to największy wróg twojego
mózgu
9. Słodki aż do bólu 257
Jak jadłospis bogaty w węglowodany hamuje funkcje metaboliczne
część 3
DNA
żywienia w praktyce
10. Cztery filary naturalnego jadłospisu ludzkiego 291
Jedzenie, które wprowadzi cię na ścieżkę zdrowia,
piękna i mądrości
11. Kalorie to nie wszystko 337
Waga idealna – przemów do swojego ciała
językiem jedzenia
12. Wiecznie młodzi 367
Kondycja kolagenu a średnia życia
13. DNA żywienia 393
Naturalny jadłospis ludzki – bierzemy się do dzieła
14. Często zadawane pytania 451
epilog. Zdrowie bez opieki zdrowotneJ 485
Podziękowania 487
Polecane lektury 489
Przypisy 491
Spis ilustracji 515
Indeks 517
526 stron, Format:
16.5x24.0cm, oprawa miękka